Έρευνα: Γιατί οι Γάλλοι κάνουν όλο και λιγότερο σεξ

Έρευνα: Γιατί οι Γάλλοι κάνουν όλο και λιγότερο σεξ

Το 76% είχε, τουλάχιστον, μία σεξουαλική επαφή τους τελευταίους δώδεκα μήνες - Πού οφείλεται αυτή η έλλειψη επιθυμίας

fili
Tην «περίοδο των ισχνών αγελάδων» διανύει η σεξουαλική ζωή των Γάλλων καθώς σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύει η εφημερίδα Libération, οι νεαροί Γάλλοι κάνουν έρωτα όλο και λιγότερο, ιδιαίτερα οι άνδρες και οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία από 18 έως 24 ετών.

Και οι αιτίες είναι πολλές. Χειραφέτηση. Αποχή από επιλογή. Επειδή είναι ασέξουαλ. Επιρροή του πορνό. Αντιδραστικές ιδέες. Έλλειψη συναντήσεων αφού πλέον όλα γίνονται μέσω του διαδικτύου. Λιγότερη όρεξη για σαρκική επαφή με πολλές αιτίες. Οι Γάλλοι λοιπόν, και ιδιαίτερα οι πιο νέοι, κάνουν έρωτα όλο και λιγότερο.

Το ποσοστό της σεξουαλικής δραστηριότητας πολλών νέων, όχι απλά βαίνει μειούμενο αλλά δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά όσο τη δεκαετία του '70, όπως προκύπτει από μελέτη του ινστιτούτου Ifop που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας σεξουαλικών βοηθημάτων «Lelo» , την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Liberation.

Το ποσοστό των ατόμων που έχουν μυηθεί στο σεξ στη χώρα του Μολιέρου (δηλαδή όσων έχουν κάνει έρωτα έστω και μία φορά στη ζωή τους) και δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον μία σεξουαλική επαφή τους τελευταίους δώδεκα μήνες, φθάνει μόνο το 76%, ποσοστό μικρότερο κατά 15 μονάδες σε σύγκριση με παρόμοια έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2006.

Κλείσιμο
Από τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών, πάνω από το ένα τέταρτο των νέων 18-24 ετών που είχαν βιώσει τον έρωτα, δεν είχαν καμία σεξουαλική επαφή τον περασμένο χρόνο. Αυτό το ποσοστό είναι πέντε φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2006.

Επιπλέον, μόνο το 43% των νέων δηλώνει ότι έχει σεξουαλική επαφή κάθε εβδομάδα. Το 2006, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 58%.

Η ζωή των νέων που δεν κάνουν σεξ

Για τη ζωή του χωρίς σεξ μιλάει ο 21χρονος Τεό, στη γαλλική εφημερίδα. «Η ζωή μου χωρίς σεξ: Είναι περίπλοκο να δεσμευτείς, γιατί αυτό μπορεί να σου προκαλέσει απογοήτευση», υποστηρίζει και παραδέχεται ότι δεν έχει επιθυμία για να κάνει σεξ γιατί σκέφτεται τι συνεπάγεται αυτό.

anna
Η Anna (αριστερά) και Ovidie (δεξιά) Mangeot


Mε αφορμή την έρευνα του Ifop, η Libération μίλησε με τις Ovidie και Anna Mangeot. «Είμαι ασέξουαλ. Ανακάλυψα αυτόν τον όρο όταν ήμουν 14 ή 15 ετών, στο Twitter. Υπήρξαν επίσης μαρτυρίες σε ιστοσελίδες. Αναγνώρισα τον εαυτό μου σε αυτά τα γραπτά χωρίς να είμαι σίγουρη ότι είμαι ασέξουαλ. Είναι κάτι που δεν το ανακαλύπτεις από τη μια μέρα στην άλλη. Για μένα έγινε σταδιακά. Όταν ήμουν νεότερη, νόμιζα ότι ήμουν λίγο πίσω γιατί δεν με ενδιέφερε να μιλήσω για κορίτσια ή για πορνό. Στο γυμνάσιο, είχα μια κοπέλα, αλλά δεν ένιωθα καμία σεξουαλική έλξη. Σε λίγες ημέρες θα γίνω 22 και αυτό δεν έχει αλλάξει. Το σεξ με αηδιάζει, όπως όταν ήμουν μικρή και έβλεπα ερωτικές σκηνές στην τηλεόραση, παρόλο που δεν είναι χαρακτηριστικό των ασέξουαλ. Εξάλλου, πολλοί ασέξουαλ κάνουν σεξ», λέει η Οvidie Mangeot.

«Πριν από τρία χρόνια, αποφάσισα να αποκαλύψω τη σεξουαλική μου ταυτότητα στο Twitter δημοσιεύοντας εκεί τον προβληματισμό μου. Ήμουν 19 χρονών. Δεν το είχα ξαναπεί σε κανέναν. Οι φίλοι μου δεν με έκριναν. Η μητέρα μου το είχε ήδη καταλάβει. Ο πατέρας μου ήταν λίγο αδέξιος λέγοντας ότι θα έρθει αργότερα αφού δεν είχα γνωρίσει ακόμα τον κατάλληλο άνθρωπο. Το tweet μου έλαβε περίπου 2 εκατομμύρια likes. Δεν είμαι ο τύπος που επιδεικνύω την ιδιωτική μου ζωή, αλλά συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους νέους ανθρώπους. Μίλησα για το πόσο δύσκολο είναι να νιώθεις ξένος όταν είσαι στο γυμνάσιο ή λύκειο ή κάνεις ρομαντικές σχέσεις όταν είσαι ασέξουαλ. Δεν είναι εύκολο για τους άλλους να μας καταλάβουν. Δεν μπορώ να φανταστώ να μπω σε σχέση με έναν απογοητευμένο άνθρωπο. Και ποτέ δεν θα αναγκάσω τον εαυτό μου να κάνει σεξ. Θεωρώ ότι όταν δεν έχεις λίμπιντο, δεν έχεις επιθυμία, είναι τραυματικό. Έλεγα πολλά ψέματα όταν ήμουν νεότερη, ισχυριζόμενη ότι είχα ήδη κάνει σεξ. Στο γυμνάσιο, έκανα έρευνα για να μπορέσω να πω ονόματα ηθοποιών που έπαιζαν σε πορνό ή σεξουαλικές στάσεις. Φοβόμουν τόσο πολύ μήπως με ''ακυρώσουν''. Τώρα ξέρω ότι αυτός είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που υπάρχει. Είναι μέρος μου και είμαι περήφανη γι' αυτό» επισημαινει η Αnna Mangeot.

«Θα ήθελα, σε μεγάλα εισαγωγικά, να γράψω ότι είμαι ''κανονική''. Αλλά δεν έχω λίμπιντο, οπότε είναι σπάνιο να με ενδιαφέρει μια γυναίκα. Απλώς πρέπει να επισημάνω ότι μπορώ να εκτιμήσω την αισθητική ενός σώματος, χωρίς να μου προκαλεί σεξουαλική ορμή. Είναι περίπλοκο να δεσμεύομαι επειδή είμαι ασέξουαλ, μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση στους άλλους. Η σεξουαλικότητα μου δεν είναι στο επίκεντρο της ζωής μου, ακόμα κι αν μου αρέσει να μιλάω γι' αυτήν, να βελτιώνω την αναπαράσταση του ασέξουαλ. Αν θέλω να κάνω παιδιά, θα υιοθετήσω. Πολλοί ασέξουαλ άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να κάνουν παιδιά όταν υπάρχουν άλλες μέθοδοι. Δυσκολεύομαι να φανταστώ τη ζωή μου ως ζευγάρι μια μέρα, ακόμα κι αν είναι κάτι που θέλω. Αγαπώ τον έρωτα, όπως όλοι οι άλλοι, αλλά με διαφορετικό τρόπο», προσθέτει η Αnna Mangeot .

Από την πλευρά της, η 25χρονη Ζουλί, δικηγόρος στο Παρίσι, λέει ότι οι Γάλλοι κάνουν έρωτα όχι μόνο όλο και λιγότερο, αλλά και λιγότερο συχνά. «Νομίζω ότι πάντα ήμουν ασέξουαλ. Το ανακάλυψα μέσα από την έρευνά μου στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Θεωρώ τον εαυτό μου ετερο-ασέξουαλ. Από όσο θυμάμαι, σε όλες τις σχέσεις που είχα, πάντα ήταν μια περίπλοκη σχέση με τη σεξουαλικότητα ή απλά δεν ήθελα σεξ. Ωστόσο, είχα πράγματι ετεροφυλοφιλική επαφή κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούσα να νιώσω ευχαρίστηση, αλλά, συνολικά, αυτή η ευχαρίστηση δεν σχετίζεται με τη σωματική έλξη. Πηγάζει από την επιθυμία για πνευματική οικειότητα», επισημαίνει η Ζουλί.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγρότες: Συλλαλητήριο στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα και κλιμάκωση στα μπλόκα

Ρωχάμης: Η τελευταία συνέντευξη 8 χρόνια πριν τον θάνατό του - «Τα λεφτά από τις ληστείες τα έτρωγα, τα έδινα»

Τατόι: Πώς θα γίνει μετά την ανάπλαση - Δείτε τα σχέδια με εντυπωσιακούς κήπους, μονοπάτια, θερμοκήπια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης