Ντόναλντ Τραμπ: Ιδιοτελής, εκδικητικός και ακατάλληλος για πρόεδρος, λέει ο Τζον Μπόλτον

Ντόναλντ Τραμπ: Ιδιοτελής, εκδικητικός και ακατάλληλος για πρόεδρος, λέει ο Τζον Μπόλτον

Νέο βιβλίο για τον πρώην πρόεδρο από τον πρώην στενό του συνεργάτη – Αναφέρει ότι θέλει «έναν Λευκό Οίκο δουλοπάροικων» - «Πούτιν και Σι διαγωνίζονται ποιος θα είναι πιο ευτυχισμένος να δει τον Τραμπ ξανά στην εξουσία»

tramp-bolton
«Στο δωμάτιο όπου συνέβη» («The Room Where It Happened») είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Ο Μπόλτον ήταν 17 μήνες δίπλα στον πρώην και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η γνώμη του για το πρώην αφεντικό του; Η χειρότερη, καθώς μιλά για έναν άνθρωπο ιδιοτελή, που τιμωρεί τους προσωπικούς του εχθρούς και είναι χαλαρός με τους αντιπάλους των ΗΠΑ, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα.

Τα απομνημονεύματα του Μπόλτον δεν είναι και πολύ διαφορετικά από άλλα αντίστοιχα που έχουν δημοσιεύσει πρώην συνεργάτες του επιχειρηματία.

«Ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για πρόεδρος»

«Ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για πρόεδρος», γράφει ο Μπόλτον στον νέο πρόλογο του βιβλίου του, προβλέποντας ότι «αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια προεδρικής του θητείας ήταν άσχημα, μια δεύτερη θητεία θα είναι χειρότερη».

Στον Λευκό Οίκο, ο Τζον Μπόλτον βρισκόταν το 2018 και το 2019. Έχοντας επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον κατηγόρησε για έλλειψη πολιτικής φιλοσοφίας και συγκρότησης. Όπως προειδοποίησε, σε περίπτωση επανεκλογής του, ο Τραμπ θα μπορούσε να δώσει εντολή οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ, να περιορίσει την υποστήριξη στην Ουκρανία παρά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, να ενθαρρύνει την Κίνα να θέσει υπό αποκλεισμό την Ταϊβάν και γενικά να επιδιώξει τον απομονωτισμό.

«Ενδιαφέρεται να πάρει εκδίκηση για τον εαυτό του»

Παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να αυτοπροβάλλεται ως μεγάλο αουτσάιντερ, λέγοντας ότι «για όσους έχουν αδικηθεί και προδοθεί, εγώ είμαι η εκδίκησή σας».

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς ο Τραμπ δεν σκέφτεται τίποτε άλλο παρά τον εαυτό του.

«Ο Τραμπ ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα μόνο να πάρει εκδίκηση για τον εαυτό του, και θα ξοδέψει μεγάλο μέρος της δεύτερης θητείας για αυτό», γράφει στο βιβλίο όπου σκιαγραφείται μια ζοφερή εικόνα της Αμερικής επί μιας δεύτερης θητείας Τραμπ.

«Λευκός Οίκος δουλοπάροικων»

Πριν αναλάβει πόστο στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον πίστευε ότι το βάρος του αξιώματος του Αμερικανού προέδρου θα τον πειθαρχούσε. Η κρίση του ήταν λανθασμένη. Ο μεγιστάνας, όπως ανακάλυψε, είχε ως στόχο μόνο το προσωπικό του συμφέρον.

Κλείσιμο
«Νοιάζεται σχεδόν αποκλειστικά για τα δικά του συμφέροντα», γράφει ο Μπόλτον, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ θα ήθελε να περιβάλλεται από «έναν Λευκό Οίκο δουλοπάροικων» που θα εκτελεί τυφλά τις εντολές του.

Ισχυρίζεται επίσης ότι ενώ ο Τραμπ, στην προεδρία του, διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, που με απόφασή του ανέτρεψε την απόφαση του 1973 Roe εναντίον Wade, που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ίσως να μην ακολουθήσει συντηρητικές πολιτικές αν επανεκλεγεί.

Οι χαλαρότεροι περιορισμοί για μια δεύτερη θητεία

Ο Μπόλτον τόνισε ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη προεδρική θητεία με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ σημαίνει ότι «οι πολιτικοί περιορισμοί γύρω του είναι πολύ χαλαρότεροι και ο ρόλος του 'θεματοφύλακα' που θα μπορούσε να ήταν η γνώμη των ψηφοφόρων θα ελαχιστοποιηθεί».

Ο Μπόλτον κρατάει ορισμένα από τα πιο σκληρά λόγια του για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, γράφοντας ότι ο Τραμπ έστειλε έναν «ιό απομονωτισμού» που διαπέρασε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και ότι «σε καμία αρένα... οι παραλογισμοί Τραμπ δεν ήταν πιο καταστροφικοί από ό,τι ήταν για την εθνική ασφάλεια».

«Πούτιν και Σι διαγωνίζονται για το ποιος θα είναι πιο ευτυχισμένος»

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επίσης τονίζει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, μια προοπτική που θα χαροποιούσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ αναφορικά με την Ουκρανία θα ευνοήσει τη Μόσχα», προεξοφλεί ο Μπόλτον.

Η Ταϊβάν και άλλοι στην περιοχή της Κίνας «αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ», σημειώνει ο Μπόλτον, υποδηλώνοντας ότι οι κίνδυνοι η Κίνα υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να δημιουργήσει κρίση στην Ταϊβάν, ακόμη και θέτοντας σε αποκλεισμό το νησί, θα αυξηθούν.

«Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ διαγωνίζονται ποιος θα είναι πιο ευτυχισμένος να δει τον Τραμπ ξανά στην εξουσία», γράφει ο Τζον Μπόλτον.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης