Αίγυπτος: Διχάζει τα social media και τους ειδικούς η ανακαίνιση της πυραμίδας Μενκαουρέ

Αίγυπτος: Διχάζει τα social media και τους ειδικούς η ανακαίνιση της πυραμίδας Μενκαουρέ

Βίντεο δείχνει εργάτες να τοποθετούν γρανίτη στη βάση της τρίτης μικρότερης πυραμίδας στη Γκίζα

menakure-pyramid-arthrou
Φωτιές άναψε το βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απεικονίζει εργάτες να τοποθετούν κομμάτια γρανίτη στη βάση της τρίτης μικρότερης πυραμίδας στη Γκίζα, Μενκαουρέ. Βρίσκεται δίπλα στη Σφίγγα και τις μεγαλύτερες πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου.

Στο σχετικό βίντεο που ανέβηκε την Παρασκευή στο Facebook, εργάτες ανακαινίζουν την πυραμίδα Μενκαουρέ στη Γκίζα με πολλούς εμπειρογνώμονες και ακολούθους των social media να αποδοκιμάζουν την εικαστική - πολιτιστική παρέμβαση. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του έργου, Μουσταφά Ουαζίρι, πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, έσπευσε να το αποκαλέσει ως «το έργο του αιώνα».

Το βίντεο, όπως επισημαίνει ο Ουαζίρι, δείχνει εκάδες εργάτες να τοποθετούν κομμάτια από γρανίτη στη βάση της πυραμίδας, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Σφίγγα και τις μεγαλύτερες πυραμίδες στη Γκίζα: η μία του Χεφρήνου και η άλλη του Χέοπα.



Κλείσιμο
Όταν χτίστηκε αρχικά η πυραμίδα Μενκαουρέ, ήταν φτιαγμένη με γρανίτη, αλλά με την πάροδο του χρόνου απώλεσε μέρος του περιβλήματός τους. Η ανακαίνιση στοχεύει στην αποκατάσταση του αρχικού σχεδίου κατασκευής αποκαθιστώντας το στρώμα γρανίτη, διευκρινίζουν οι ειδικοί που συμμετέχουν στις εργασίες ανακαίνισης του έργου.

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν τρία χρόνια και θα είναι «το δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Ουαζίρι, επικεφαλής της αιγυπτιο-ιαπωνικής αποστολής που έχει επιφορτιστεί για την αποπεράτωση του έργου.

Όμως, λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησε το βίντεο στα social media, δεκάδες ακόλουθοι έσπευσαν να γράψουν επικριτικά σχόλια σχετικά με τις εργασίες ανακαίνισης σ΄ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.

«Αδύνατον!» έγραψε η Αιγυπτιολόγος Μόνικα Χάνα.

«Το μόνο που έλειπε ήταν να προσθέσουμε πλακάκια στην πυραμίδα του Μενκαουρέ! Πότε θα σταματήσουμε τον παραλογισμό στη διαχείριση της αιγυπτιακής κληρονομιάς;» διερωτάται η ιστορικός.

Η τρίτη Πυραμίδα, που είναι η μικρότερη, χτίστηκε από τον Φαραώ Μυκερίνο (ή Μενκαουρέ) γύρω στο 2490 π.Χ. Κάθε πυραμίδα λειτουργούσε και ως μια μορφή «αποθήκευσης», αφού ήταν γεμάτη με τα διάφορα υπάρχοντα που θα χρειαζόταν ο αποθανών Φαραώ στον άλλο κόσμο.

Η μεγαλύτερη και παλαιότερη πυραμίδα στην Γκίζα ανήκει στον Φαραώ Χέοπα, χτίστηκε γύρω στο 2550 π.Χ. και εκτιμάται ότι αποτελείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια πέτρινους όγκους, ο καθένας από τους οποίους ζυγίζει από 2,5 έως 15 τόνους.

Η δεύτερη πυραμίδα χτίστηκε από τον γιο του Χέοπα, τον Χεφρήνα, γύρω στο 2520 π.Χ. Η νεκρόπολη του Χεφρήνου, ένα μεγάλο νεκροταφείο με περίτεχνα ταφικά μνημεία, περιλαμβάνει και τη Σφίγγα, η οποία φυλάει τον χώρο.

Πιθανότατα, οι Αιγύπτιοι να χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της ράμπας και του αναχώματος για να τοποθετήσουν τους όγκους στα υψηλότερα σημεία της πυραμίδας Μενκαουρέ.

Συγκεκριμένα, οι εργάτες ανέβαζαν κάθε όγκο σε ράμπες χρησιμοποιώντας – μεταξύ άλλων – κυλίνδρους και μοχλούς. Καθώς η κατασκευή της πυραμίδας προχωρούσε, προστίθεντο περισσότερη άμμος, τούβλα και χώμα για να υψωθούν τα αναχώματα που στήριζαν τις ράμπες.

«Όλες οι διεθνείς Αρχές για τις ανακαινίσεις απαγορεύουν τέτοιες παρεμβάσεις, πρόσθεσε η Χάνα, καλώντας όλους τους αρχαιολόγους να «κινητοποιηθούν άμεσα».

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι το αρχαιότερο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, καθώς επίσης και το μόνο που υφίσταται μέχρι σήμερα.

Άλλοι ακόλουθοι αντέδρασαν επιστρατεύοντας τον σαρκασμό και την ειρωνεία.

«Πότε θα προγραμματιστεί το έργο ανόρθωσης του πύργου της Πίζας;» ρώτησε ένας.

«Αντί για πλακάκια, γιατί να μην βάλετε ταπετσαρία στις πυραμίδες;», γράφει άλλος.

Το θέμα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αίγυπτο, η οποία αντλεί το 10% του ΑΕΠ από τον τουρισμό, αποτελεί συχνά αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης.

Η πυραμίδα του Χέοπα είναι η μεγαλύτερη από τις αιγυπτιακές πυραμίδες. Είναι το μόνο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα. Οι πλευρές και η βάση της μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα είναι ευθυγραμμισμένες προς τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις (Βορράς, Νότος, Ανατολή και Δύση). Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πέτυχαν αυτό το επίπεδο ακρίβειας, αλλά είναι πιθανό ότι βασίστηκαν στον ήλιο και τα αστέρια.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κατασκευή τους.

Οι ανακαλύψεις που έγιναν στο χωριό των εργατών της Γκίζας δείχνουν ότι ένα μόνιμο εργατικό δυναμικό περίπου 20.000-40.000 ανθρώπων εργάστηκαν για την κατασκευή των πυραμίδων: Από μηχανικούς, αρχιτέκτονες, οικοδόμους έως λιθοξόους, εργάτες και άλλους.

Πάνω από 2,3 εκατομμύρια ογκόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα. Αυτό περιλάμβανε 5,5 εκατομμύρια τόνους ασβεστόλιθου και 8.000 τόνους γρανίτη.

Οι μεγαλύτερες πέτρες ζυγίζουν περίπου 25 έως 80 τόνους και είτε εξορύσσονταν από τη Γκίζα είτε μεταφέρονταν με βάρκες από μακρινές τοποθεσίες όπως η Τούρα και το Ασουάν.

Παλαιότερα, τρεις πυραμίδες της Γκίζας ήταν καλυμμένες με ένα λευκό γυαλιστερό περίβλημα από ασβεστόλιθο που αντανακλούσε τις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, με τα χρόνια, εξαφανίστηκαν λόγω σεισμών ή χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή άλλων κατασκευών.

Οι αρχαιολόγοι έχουν μελετήσει αυτά τα μνημεία εδώ και δεκαετίες και έχουν σχηματίσουν μια ιδέα για το πώς χτίστηκαν.

Η πρόσφατη καταστροφή ολόκληρων περιοχών της ιστορικής περιοχής του Καΐρου οδήγησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις από την κοινωνία των πολιτών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δέχεται πανταχόθεν πυρά σε τυχόν παρεμβάσεις που αφορούν θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τελευταία, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο τέμενος Abu al-Abbas al-Mursi του 15ου αιώνα στην παραλιακή πόλη της Αλεξάνδρειας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Αιγύπτου.

Οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν την διενέργεια έρευνας αφού ένας εργολάβος, υπεύθυνος για την ανακαίνιση, αποφάσισε να ξαναβάψει σε λευκό χρώμα τις περίτεχνες, σκαλιστές και χρωματιστές οροφές του μεγαλύτερου τζαμιού της πόλης.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Μαρουσάκης: Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Avgi μέσα από έξι ερωταπαντήσεις - Πού θα ρίξει χιόνι

Ψηφιακά οι εξετάσεις στα τμήματα των Πανεπιστημίων που είναι σε κατάληψη για να μην χαθεί το εξάμηνο

Κέιτ Μίντλετον: Βγήκε από το νοσοκομείο μετά από νοσηλεία 14 ημερών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης