ΗΠΑ: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανοίγει τον δρόμο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

ΗΠΑ: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανοίγει τον δρόμο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος Κάρντιν που αντικατέστησε τον Μενέντεζ «πείστηκε» από τις κινήσεις της Τουρκίας με τη Σουηδία και δίνει πράσινο φως για τα μαχητικά

cardin1
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπεν Κάρντιν, καλωσόρισε την κίνηση της Τουρκίας να επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως, με αυτά τα δεδομένα, επιτρέπει την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως ο Κάρντιν (γερουσιαστής των Δημοκρατικών στο Μέριλαντ) έχει αντικαταστήσει τον Μπομπ Μενέντεζ στην κεφαλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στη δήλωσή του, ο Μπεν Κάρντιν αναφέρει: «Επαινώ την τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη σημαντική υπερψήφιση της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την υπογραφή του. Η Σουηδία έχει εδώ και καιρό εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στη συμμαχία και αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής κοινότητας και της διαλειτουργικότητας απέναντι στην απρόκλητη και παράνομη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη. Η έγκρισή μου στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά F-16 σχετίζεται την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Και προσθέτει: «Αλλά μην κάνετε λάθος: αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά. Ενώ η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βελτίωση του ιστορικού της στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της άδικης φυλάκισης δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, καλύτερη συνεργασία στη προσπάθεια να πληρώσει η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς και για τη μείωση της έντασης στη ρητορική της για τη Μέση Ανατολή. Οι ανησυχίες μου έχουν μεταφερθεί έντονα και με συνέπεια στην κυβέρνηση Μπάιντεν ως μέρος της συνεχιζόμενης επικοινωνίας μας, και με ενθαρρύνει η παραγωγική κατεύθυνση των συζητήσεών με τους Τούρκους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».

Κλείσιμο
Ολοκληρώνοντας, ο Κάρντιν πετάει τις «σπόντες» του στην Ουγγαρία και τον Όρμπαν, χαρακτηρίζοντάς τους «το λιγότερο αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ». «Η αυξημένη παρεμπόδιση αυτής της εβδομάδας από την Ουγγαρία στην πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ, ωστόσο, σημαίνει ότι η τουρκική δράση δεν είναι ακόμη στιγμή για να γιορτάσουμε την καθυστερημένη επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ως το λιγότερο αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, ένα γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην υπονόμευση της προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή μιας τόσο αναγκαίας οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε αυτό το νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Τουρκία, να επεκτείνουμε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας ανά τον κόσμο για να αντισταθούμε στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα εναντίον των ειρηνικών γειτόνων της» είπε χαρακτηριστικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Υπό κατάληψη σχεδόν οι μισές πανεπιστημιακές σχολές στη χώρα - Κίνδυνος να χαθούν εξεταστικές

Αυξημένη θετικότητα της εποχικής γρίπης διαπιστώνει το Ινστιτούτο Παστέρ - Οφείλεται κατά 92% στον ιό Α(Η1N1)


Το State Department ενέκρινε την αγορά 40 F-35 από την Ελλάδα - Ακολουθεί δήλωση Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης