Χάνσγιοργκ Βις: Ο «Ελβετός Σόρος» που έγινε κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ - Γιατί τον καταγγέλλουν

Χάνσγιοργκ Βις: Ο «Ελβετός Σόρος» που έγινε κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ - Γιατί τον καταγγέλλουν

Επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, είναι ένθερμος υποστηρικτής των αριστερών ιδεών στις ΗΠΑ, όπως ο Τζορτζ Σόρος, με τον οποίο έχουν κοινά χαρακτηριστικά

Hansjoerg_Wyss
Για το Bloomberg, είναι ο Ελβετός Σόρος. Γεγονός είναι πάντως ότι οι δύο άνδρες έχουν πολλά κοινά.

Ο Ελβετός Χάνσγιορκ Βις έχει τα ...χρονάκια του, είναι επιχειρηματικό δαιμόνιο, φιλάνθρωπος, με περιβαλλοντική συνείδηση όπως ακριβώς και ο 93χρονος Ουγγροαμερικανός Τζορτζ Σόρος (με εβραικές ρίζες).

Το όνομα του 88χρονου Ελβετού περιλαμβάνεται σε έκθεση οκτώ σελίδων του «Americans for Public Trust», μιας ένωσης με δεξιές πεποιθήσεις που θεωρεί ότι λειτουργεί ως ομάδα επιτήρησης των πολιτικών πεπραγμένων.

Και ενώ η παγκόσμια κοινότητα έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με απόλυτο φαβορί -προς το παρόν- τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τα σενάρια συνομωσίας δίνουν και παίρνουν.

Κλείσιμο
Πάντως, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επικεντρώνονται σε παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ή ακόμη και να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία.

Στις αμερικανικές εκλογές του 2020, ο Tζορτζ Σόρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη των Δημοκρατικών. Σήμερα, πολλοί Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι ο δισεκατομμυριούχος Βις τούς σκάβει τον... λάκκο.

Οι μυστικές υπηρεσίες ήδη κινητοποιηθεί για τυχόν παρεμβάσεις από τη Ρωσία, καθώς υποψιάζονται ότι χρησιμοποιούν και αυτή τη φορά κατασκόπους, social media και κρατικά μέσα ενημέρωσης για να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.

O 88χρονος Ελβετός φιλελεύθερος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος κατά καιρούς έχει κάνει δωρεές σε αρκετές ομάδες και «δεξαμενές σκέψεις» δημοκρατικού χαρακτήρα, αποτελεί έναν ιδανικό εχθρό για όσους στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς.

Για την Μέρι Ζίγκλερ, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που έχει διενεργήσει έρευνα για τη διακίνηση του χρήματος στην πολιτική σκηνή, οι Ρεπουμπλικανοί έπρεπε επί πολλά χρόνια να επιτίθενται στον Τζορτζ Σόρος προτού του προσάψουν το ψευδώνυμο «Ο μπαμπούλας της Δεξιάς». Σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί παρακολουθούν τον Βις και άλλους για να δουν ποιος μπορεί να γίνει ο επόμενος Σόρος.

Ο Βις κάνει δωρεές στο κόμμα των Δημοκρατικών, κάτι που και οι ίδιοι έχουν καταγγείλει για τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Βις, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, το Wyss Foundation, έχει δωρίσει περισσότερα από 807 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, κυρίως για περιβαλλοντικό σκοπό, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Την ίδια περίοδο, το Berger Action Fund, που συνδέεται με το ίδρυμα Wyss, έχει δώσει περισσότερα από 343 εκατομμύρια δολάρια σε ομάδες από τον φιλελεύθερο χώρο, ανάμεσά τους αυτές που πολεμούν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να κερδίσουν εκλογικές περιφέρειες.

Και οι δύο οργανισμοί του Wyss υποστηρίζουν ότι τις περιόδους προεκλογικών εκστρατειών δεν προβαίνουν σε δωρεές αλλά και ούτε παίρνουν θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Εξάλλου, ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ απαγορεύει στους ξένους υπηκόους να κάνουν άμεσα ή έμμεσα συνεισφορές ή δωρεές σε ενέργειες που προωθούν Αμερικανούς πολιτικούς υποψηφίους των ΗΠΑ.

Ο Βις πάντως βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών από Ρεπουμπλικανούς για τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας του, καθώς παρά την έντονη επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ευρώπη, έχει «ξηλωθεί» κυρίως στις ΗΠΑ.

Ελβετός υπήκοος που ζει στο Ουίλσον του Γουαϊόμινγκ είναι ιδρυτής της Synthes Holdings, εταιρείας ιατρικών συσκευών και συνιδιοκτήτης της βρετανικής Τσέλσι. Η περιουσία του μάλιστα ξεπερνάει αυτή του Σόρος καθώς υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή είναι κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος από τον διάσημο επιχειρηματία, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ο ίδιος πάντως αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας αφήνοντας τους εκπροσώπους του να μιλούν γι’ αυτόν.

Η Μαρνέ Μπανκς, εκπρόσωπος των οργανισμών του Βις, δήλωσε πρόσφατα: «Συμφέροντα σκοτεινού χρήματος» διαδίδουν παραπληροφόρηση για τον Ελβετό μεγιστάνα και δυσφημούν τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες σε τομείς όπως η βιωσιμότητα και η υγειονομική περίθαλψη. Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί του συμμορφώνονται πλήρως με την αμερικανική νομοθεσία».



Ειδήσεις σήμερα:

Πειραιάς: Συνελήφθη 43χρονος που παρενοχλούσε ανήλικη - Η παγίδα που του έστησε ο πατέρας της

Πάργα: Πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο μέσα στον κόσμο σε περιοχή που έπαιζαν παιδιά

Δίκη για Μάτι: Δεν μας είπαν λέξη για νεκρούς, είπε η Δούρου για τη συνέντευξη Τσίπρα το βράδυ της πυρκαγιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης