Ευρωεκλογές 2024: Ποιες χώρες βγάζουν πρώτη την ακροδεξιά - Πώς θα επηρεαστεί η ΕΕ από την αντισυστημική ψήφο

Ευρωεκλογές 2024: Ποιες χώρες βγάζουν πρώτη την ακροδεξιά - Πώς θα επηρεαστεί η ΕΕ από την αντισυστημική ψήφο

Πιθανόν τα ακροδεξιά κόμματα να κερδίσουν 40 έδρες από τις συνολικά 98 - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

koinovoulio
Mε αγωνία διαβάζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου οι πολιτικοί αναλυτές κι ενώ οι τριγμοί στις Βρυξέλλες είναι φανεροί και οι αντιευρωπαϊκές φωνές ηχούν ολοένα και πιο δυνατά το τελευταίο διάστημα.

Το σενάριο που διακινείται, σύμφωνα με ειδική μελέτη, είναι ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα μπρούσαν να κερδίσουν 40 έδρες από τις συνολικά 98.

«Το ΕΛΚ μπορεί να καταφέρει να καταργήσει την αριστερή πλειοψηφία, που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΛΚ στο Politico.

Οι λαϊκιστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Guardian, αναμένεται να καταλάβουν σημαντικό αριθμό εδρών μετά τις εκλογές, με την ακροδεξιά πτέρυγα να μεγαλώνει και με τον φόβο μήπως τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μπουν στον πάγο να είναι φανερός.

Κλείσιμο
Οι δημοσκοπήσεις στα 27 κράτη-μέλη δείχνουν ότι σε εννέα χώρες, ανάμεσά τους σε Αυστρία, Γαλλία και Πολωνία, θα κερδίσει η ακροδεξιά.

Σε άλλες, δε, εννέα χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία, τα ακροδεξιά κόμματα θα λάβουν τη δεύτερη ή την τρίτη θέση. 

«Η ανάλυση θα πρέπει να αφυπνίσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχος σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών» υπογράμμισαν οι πολιτικοί αναλυτές Σιμόν Χιξ και Κέβιν Κάνιγχαμ, που συνέταξαν από κοινού την έκθεση για τη δεξαμενή σκέψης European Council on Foreign Relations.

Οι αναλυτές διατείνονται, μάλιστα, ότι από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που θα σχηματιστεί σε λίγους μήνες, είναι πιθανό να μην μπορούν να περάσουν ειδικά μέτρα για το κλίμα, και παράλληλα να καταρτιστεί πιο αυστηρή πολιτική ως προς τη μετανάστευση και να μειωθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ο συνδυασμός της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ μαζί με έναν συνασπισμό της δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, να πλήξει ευρωπαϊκές αξίες και συμφέροντα.

Ήδη η ακροδεξιά είναι κυρίαρχη σε ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών του σε 27 όπως και αυτό της Μαρίν Λεπέν και να κερδίσει τελικά 25 έδρες.

Στην Αυστρία, το εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) πιθανόν να διπλασιάσει το σύνολο των ευρωβουλευτών του σε έξι, ενώ στη Γερμανία το ακροδεξιό AfD ενδέχεται να διπλασιάσει την εκπροσώπησή του στο ευρωκοινοβούλιο, αποκτώντας 19 έδρες.

Τα λαϊκιστικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είναι πιθανό να έρθουν πρώτα στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Σλοβακία, και δεύτερα ή τρίτα στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Ειδήσεις σήμερα:

Αφήνουν τις κάρτες και διαλέγουν IRIS - Ραγδαία αύξηση πληρωμών και χρηστών με το νέο σύστημα


Παύλος Μαρινάκης: Η εξομολόγηση για τη νόσο του Crohn - «Αφού δεν θα πεθάνω είμαι χαρούμενος»

Πάρτι φοροδιαφυγής σε χλιδάτο γάμο: Η ΑΑΔΕ τσάκωσε από το ανθοπωλείο έως τον τραγουδιστή μέσω των social media
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης