Ο Ίλον Μασκ έστειλε στο Διάστημα τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη - Δείτε πλάνα από τον πύραυλο SpaceX

Ο Ίλον Μασκ έστειλε στο Διάστημα τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη - Δείτε πλάνα από τον πύραυλο SpaceX

Ο Τούρκος αστροναύτης γεννήθηκε στη Σελεύκεια το 1979 - Πού ολοκλήρωσε τις σπουδές του - Η αποστολή θα διαρκέσει δύο εβδομάδες

nasa
Έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από πτήση 36 ωρών το διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, το οποίο - μεταξύ άλλων - μεταφέρει τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη.

Το Dragon προσδέθηκε αυτόνομα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το μεσημέρι του Σαββάτου, ωρα Ελλάδος και Κύπρου.



Ο πύραυλος Falcon-9 με το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο είχε εκτοξευθεί με επιτυχία από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Κλείσιμο


Πρόκειται για εμπορική πτήση της εταιρείας του Ιλον Μασκ που γίνεται έναντι εισιτηρίου αξίας 55 εκατ. δολαρίων (50 εκατ. ευρώ) που κλήθηκαν να πληρώσουν οι χώρες των συμμετεχόντων αστροναυτών.

Η συμμετοχή του αστροναύτη Αλπέρ Γκεζέραβτζι είναι ενδεικτική των φιλοδοξιών της Τουρκίας, με την κυβέρνηση Ερντογάν και τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν ευρεία δημοσιότητα στο γεγονός με έντονα επικοινωνιακή εργαλειοποίηση. Ο Τούρκος αστροναύτης γεννήθηκε στη Σελεύκεια το 1979. Μετά τη γέννησή του, έζησε σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του.Αφού ολοκλήρωσε το πτυχίο του στην Ηλεκτρονική Μηχανική στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας της Κωνσταντινούπολης το 2001, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Wright-Patterson στο Dayton του Οχάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος από τα 13 πειράματα που θα κάνει ο Γκεζέραβτζι για λογαριασμό τουρκικών ερευνητικών ομάδων αφορά στην Επιστήμη των Υλικών, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για αμυντικές και διαστημικές εφαρμογές, ενώ επίσης θα διεξάγει βιολογικά και ιατρικά πειράματα.

Πέρα από τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη, στην συγκεκριμένη αποστολή λαμβάνουν μέρος άλλα τρία άτομα: ένας Ιταλός, ένας Σουηδός (ολοι τους με εμπειρία στρατιωτικού πιλότου στις πατρίδες τους, τις οποίες και εκπροσωπούν) και ένας ισπανικής καταγωγής Αμερικανός, που είναι και ο επικεφαλής της αποστολής και τυγχανει συνταξιούχος αστροναύτης της NASA, ο οποίος εργάζεται τώρα για την εταιρεία που οργάνωσε την ιδιωτική πτήση.

Θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για δύο εβρομάδες, εκτελώντας πειράματα, συνομιλώντας με μαθητές και απολαμβάνοντας τη θέα της Γης από εκεί. Το ταξίδι της επιστροφής τους στη Γη προγραμματιζεται έπειτα από ακριβως 14 ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα

Χαλκίδα: Ήταν φίλοι από παιδιά το θύμα με τον σύζυγο της γυναίκας που τον σκότωσε έξω από το σπίτι του

Τα μυστικά των Σπετσών: Τα αναμνηστικά δώρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τα... μαθήματα social media

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας - Έπεσε 18 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη μέσα σε μόλις 24 ώρες - Άρχισαν χιονοπτώσεις στα βόρεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης