Ρωσία: Αντιμέτωπος με αποπομπή ιερέας που αρνήθηκε να διαβάσει προσευχή υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία

Ρωσία: Αντιμέτωπος με αποπομπή ιερέας που αρνήθηκε να διαβάσει προσευχή υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία

Η «προσευχή για την Αγία Ρωσία» είναι υποχρεωτική στις εκκλησιαστικές λειτουργίες με απόφαση του πατριάρχη Κύριλλου, που στηρίζει τον πρόεδρο Πούτιν και τις επιλογές του

uminsky
Φιλελεύθερων τάσεων ιερέας στη Ρωσία είναι αντιμέτωπος με την αποπομπή του από τη ρωσική Εκκλησία επειδή αρνήθηκε να διαβάσει μια προσευχή που ζητούσε από τον Θεό να οδηγήσει τη Ρωσία στη νίκη επί της Ουκρανίας.

Στην ετυμηγορία που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, εκκλησιαστικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Αλέξι Ουμίνσκι πρέπει να αποβληθεί από τις τάξεις της Εκκλησίας για παραβίαση του ιερατικού του όρκου. Ο Ουμίνσκι δικάστηκε ερήμην γιατί δεν παρέστη στη συνεδρίαση παρά τις κλήσεις που του έγιναν.

Η απόφαση διαβιβάστηκε προς έγκριση στον Πατριάρχη Κύριλλο, τον επικεφαλής της ρωσικής Εκκλησίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η υπόθεση δείχνει πώς η εκκλησία καταπνίγει τις εσωτερικές διαφωνίες ενώ υποστηρίζει τον Πούτιν και τις πολιτικές του.

Κλείσιμο
«Η Προσευχή για την Αγία Ρωσία» είναι υποχρεωτική στις εκκλησιαστικές λειτουργίες με απόφαση του Κύριλλου, ο οποίος χρησιμοποίησε την προσευχή για πρώτη φορά στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Να σημειωθεί ότι η προσευχή δεν έχει εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο.

«Πήραν τα όπλα εναντίον της Αγίας Ρωσίας, ελπίζοντας να διαιρέσουν και να καταστρέψουν τον ενωμένο λαό της», ανέφερε η προσευχή που προσθέτει: «Σήκω, Θεέ μου, για να βοηθήσεις τον λαό σου και δώσε μας τη νίκη με τη δύναμή σου».

Δεκάδες Ρώσοι ιερείς έχουν τιμωρηθεί επειδή αμφισβήτησαν τη γραμμή της Εκκλησίας για τον πόλεμο, όπως διαβάζοντας προσευχές για ειρήνη αντί για νίκη. Ο Ουμίνσκι είναι το πιο γνωστό θύμα μέχρι στιγμής.

Είχε υπηρετήσει επί 30 χρόνια σε εκκλησία στη Μόσχα, προτού απολυθεί αιφνιδιαστικά προ ημερών, μια κίνηση που άνοιξε τον δρόμο για την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Αντικαταστάθηκε από τον Αντρέι Τκατσόφ, έναν υπέρμαχο του πολέμου.

Ήταν γνωστός για το έργο του σε ξενώνες για ετοιμοθάνατα παιδιά και ενήλικες και τέλεσε την κηδεία του πρώην σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 2022.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ουμίνσκι δήλωνε ότι η γλώσσα του πολέμου και της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» δεν ήταν «σε καμία περίπτωση συμβατή» με την εκκλησιαστική λειτουργία.



Ειδήσεις σήμερα:

Νέος Κόσμος: Και δεύτερο βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη

Εξαφάνιση 31χρονου στο Μεσολόγγι: Υπάρχει πρόσωπο - μυστήριο που μπορεί να δώσει τη λύση, λέει ο Καλλιακμάνης

Ισλανδία: Νέα έκρηξη ηφαιστείου - Εκκενώθηκε ξανά η πόλη Γκρίνταβικ, κάηκαν σπίτια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης