«God save the King»: Τα λόγια της βασίλισσας Μαργαρίτας αφού υπέγραψε την παραίτησή της από τον θρόνο

«God save the King»: Τα λόγια της βασίλισσας Μαργαρίτας αφού υπέγραψε την παραίτησή της από τον θρόνο

«Η ελπίδα μου είναι να γίνω ένας ενωτικός βασιλιάς του αύριο» δήλωσε ο Φρειδερίκος Ι'

vasilissa-margarita
Ο Φρειδερίκος Ι' έγινε την Κυριακή βασιλιάς της Δανίας διαδεχόμενος τη μητέρα του, τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β', η οποία παραιτήθηκε έπειτα από 52 χρόνια στον θρόνο, ένα γεγονός που γιορτάστηκε από μεγάλα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη.

Λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), η Μαργαρίτα Β', η οποία φορούσε ένα κομψό ροζ σύνολο, υπέγραψε τη δήλωση παραίτησης, καθιστώντας βασιλιά τον 55χρονο πρωτότοκο γιο της.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC την ώρα που έφευγε από την αίθουσα η βασίλισσα Μαργαρίτα είπε: «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».

Δείτε φωτογραφίες:

vasilissa-margarita3
vasilissa-margarita2
vasilissa-margarita1
Κλείσιμο

Η ίδια αιφνιδίασε το έθνος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να γίνει η πρώτη Δανή μονάρχης που θα παραιτηθεί από τον θρόνο.

Η διαδοχή επισημοποιήθηκε μόλις η Μαργαρίτα υπέγραψε τη δήλωση της παραίτησής της στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο κοινοβουλίο, ανακοινώθηκε από τα βασιλικά ανάκτορα. Στη συνάντηση παρευρέθησαν αντιπρόσωποι της κυβέρνησης, η Μαργαρίτα, ο Φρειδερίκος, η γεννημένη στην Αυστραλία 51χρονη σύζυγός του Μαίρη, η οποία είναι πλέον βασίλισσα, και ο 18χρονος γιος τους, ο οποίος είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Η 83χρονη Μαργαρίτα είναι η πρώτη Δανή μονάρχης που παραιτείται οικειοθελώς από τον θρόνο εδώ και σχεδόν 900 χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το παλάτι, με το κλίμα να είναι πανηγυρικό, καθώς το σκανδιναβικό έθνος βίωσε την πρώτη βασιλική διαδοχή εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, και μάλιστα μια διαδοχή που δεν προκλήθηκε από το θάνατο ενός μονάρχη.

«Η ελπίδα μου είναι να γίνω ένας ενωτικός βασιλιάς του αύριο» δήλωσε ο Φρειδερίκος Ι'. «Είναι ένα καθήκον που έχω προσεγγίσει σε όλη μου τη ζωή». «Θέλω να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που συναντώ» είπε ο νέος βασιλιάς.

Frederik X waves from balcony as he is proclaimed Denmark's new King
King Frederik and Queen Mary kiss in first appearance as monarchs

Με το φιλί του νέου βασιλικού ζεύγους της Δανίας στο μπαλκόνι του παλατιού, η τελετή παράδοσης του στέμματος ολοκληρώθηκε, με τους πολίτες να πανηγυρίζουν στους δρόμους της χώρας.

Δείτε φωτογραφίες:

vasilias-dania1
vasilias-dania2
vasilias-dania
Ειδήσεις σήμερα:

Νέος Κόσμος: Και δεύτερο βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη

Αγέλη λύκων περνά έξω από σπίτι στον οικισμό της Βαρυμπόμπης - Δείτε βίντεο

Κύκλωμα μαστροπείας: Είναι πολλά κορίτσια στη μέση, όλα ανήλικα, λέει η μητέρα που έκανε την καταγγελία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης