Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τα fake news ο «υπ' αριθμόν 1» παγκόσμιος κίνδυνος για την επόμενη διετία

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τα fake news ο «υπ' αριθμόν 1» παγκόσμιος κίνδυνος για την επόμενη διετία

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι - Yπό τον τίτλο «Ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης», στο Νταβός θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 19 Ιανουαρίου το φετινό φόρουμ

fake_news
Tα fake news είναι ο «υπ' αριθμόν 1» παγκόσμιος κίνδυνος για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως προκύπτει από τα πορίσματα έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, γράφει το πρακτορείο «Βloomberg».

Οι ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες που αφορούν την αιφνίδια άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, απειλούν να «αλλοιώσουν» τη δημοκρατία και να πολώσουν την κοινωνία, ενώ αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης «Global Risks Report» του 2024, που δημοσιεύθηκε ενόψει της ετήσιας συνάντησης των CEOs και των παγκόσμιων ηγετών στο Νταβός της Ελβετίας.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα που διεξήχθη με την συμμετοχή σχεδόν 1.500 ειδικών, επικεφαλής του κλάδου της οικονομίας και υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι, η παραπληροφόρηση θα αποτελέσει τη σοβαρότερη απειλή για την επόμενη διετία, ενώ επισημαίνεται ότι η ανεξέλεγκτη πρόοδος της τεχνολογίας, δημιουργεί νέα προβλήματα ή επιδεινώνει τα υπάρχοντα.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την έκρηξη στα chatbot τεχνητής νοημοσύνης όπως το «ChatGPT», καθώς σηματοδοτεί τη δημιουργία εξελιγμένου συνθετικού περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομάδες ανθρώπων και δεν θα περιορίζεται πλέον σε άτομα με εξειδικευμένες δεξιότητες.

Στην «ατζέντα» του Νταβός, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το πιο φλέγον θέμα στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας με τους επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της «OpenAI Sam Altman», ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, και στελέχη της βιομηχανίας AI, όπως ο κορυφαίος επιστήμονας AI της Meta, Γιαν ΛεΚαν.

Η παραπληροφόρηση που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως κίνδυνος, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι σε μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ινδονησία, η Ινδία, το Μεξικό και το Πακιστάν, πρόκειται να κατευθυνθούν προς τις κάλπες το επόμενο έτος, τονίζεται στην Έκθεση.

«Οι κοινωνίες θα μπορούσαν να πολωθούν περισσότερο» καθώς οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επαληθεύσουν τα γεγονότα», διατείνεται η Καρολίνα Κλιντ, ηγέτις διαχείρισης κινδύνου στη «Marsh», η μητρική της οποίας (Marsh McLennan) συνέταξε την έκθεση με το ελβετικό ινστιτούτο «Zurich Insurance Group».

Στην έκθεσή του για τους παγκόσμιους κινδύνους, ο Οργανισμός αναφέρει επίσης μια σειρά περιβαλλοντικών κινδύνων, τονίζοντας ότι αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές στο μέλλον. Μακροπρόθεσμα, δηλαδή σε ορίζοντα δέκα ετών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρήθηκαν ως η «Νο. 1» απειλή, ακολουθούμενα από άλλους τέσσερις περιβαλλοντικούς κινδύνους: κρίσιμες αλλαγές στα επίγεια συστήματα, απώλεια βιοποικιλότητας, κατάρρευση του οικοσυστήματος και ελλείψεις φυσικών πόρων.

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν περισσότερο στη Έκθεση για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν εκτός από την παραπληροφόρηση - fake news, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η πόλωση της κοινωνίας, η ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις.

Κλείσιμο
Επίσης στο top 10 ήταν η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στο μεταξύ, σε μια ξεχωριστή έκθεση παγκόσμιων κινδύνων για το 2024 που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο Όμιλος «Eurasia» χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ ως τον κορυφαίο κίνδυνο του έτους, με την «ακυβέρνητη τεχνητή νοημοσύνη» να κατακτά επίσης μία θέση στην πρώτη πεντάδα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2024, υπό τον τίτλο «Ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης», θα διεξαχθεί στο Νταβός από τις 14 έως 19 Ιανουαρίου.

Το γεγονός που αναμφισβήτητα θα ρίξει τη σκιά του στην φετινή εκδήλωση είναι η απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο στη Μέση Ανατολή. Ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τεχνολογία, ο παγκόσμιος κατακερματισμός θα καταλάβουν καίριες θέσεις στην «ατζέντα» των συνομιλιών.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο μόνος ηγέτης των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών «G7» που θα επισκεφθεί το ορεινό θέρετρο της Ελβετίας. Πέρυσι παρέστη ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να παρευρεθούν στο χλιδάτο Νταβός, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής όπως και των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα παραβρεθούν είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν και ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως και η ομιλία του αμφιλεγόμενου νέου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Μίλεϊ έχει ήδη προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στη χώρα του για μια σειρά οικονομικών πολιτικών που σοκάρουν, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης υποτίμησης του νομίσματος.

Μεταξύ άλλων, έχει δεσμευτεί να δολαροποιήσει το πέσο και να καταργήσει την Κεντρική Τράπεζα.


Ειδήσεις σήμερα:

Το συνεχίζει ο Μουρατίδης με τη Λαμπίρη: «Τα έκανε σκ... στην προσωπική της ζωή με το θέμα της κόρης της»

Κόντρα μετεωρολόγων για την κακοκαιρία - Ο Μαρουσάκης βλέπει χιόνια στο κέντρο της Αθήνας και εξοργίζει τον Καλλιάνο


Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις του κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης