Εμανουέλ Μουλέν: Ποιο είναι το «δεξί χέρι» του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ

Εμανουέλ Μουλέν: Ποιο είναι το «δεξί χέρι» του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ

Με σπουδές στο έγκριτο πανεπιστήμιο «Sciences Po» 0 55χρονος ξεχωρίζει για την ικανότητά του να χειρίζεται οικονομικά θέματα με απόλυτη επιτυχία

Emmanouel_Moulin
Ο 55χρονος Εμανουέλ Μουλέν που πιάνει πουλιά στον αέρα, θα είναι το «δεξί χέρι» του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ. Στενός συνεργάτης της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και κολλητός του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο Μουλέν θα γίνει πλέον η σκιά του 34χρονου Ατάλ. Αυτός θα είναι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στο Ματινιόν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».
Πατέρας τεσσάρων παιδιών, είναι παντρεμένος με τη Λοράντ Ναρντόν, διδάκτωρ πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστημίου Paris-1. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», η Ναρντόν εργάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων ως επικεφαλής του προγράμματος της Βόρειας Αμερικής.

Ο Εμανουέλ Μουλέν, με βασικές διασυνδέσεις στον τραπεζικό κλάδο, θα είναι ο βασικός συντονιστής της ομάδας που θα στελεχώνει τον Γάλλο πρωθυπουργό.

Κλείσιμο
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ θα είναι καθημερινά σε στενή επαφή με τέσσερα πρόσωπα: Μία γυναίκα και τρεις άνδρες. Πρόκειται για τους Φανί Ανόρ, Μαξίμ Κορντιέ, Λουί Ζουμπλίν και Αντουάν Λεζιέ. Τη συγκεκριμένη τετράδα, ο Ατάλ δεν την αποχωρίζεται ποτέ: τους θεωρεί πιστούς συμβούλους και όπου πάει, τους παίρνει μαζί του.

Η «φρουρά» του έχει το παρατσούκλι «Power Rangers» και είναι γύρω στα τριάντα. Η μοναδική γυναίκα της «παρέας», Φανί Ανόρ, αναλαμβάνει χρέη αναπληρώτριας του επιτελάρχη Εμανούελ Μουλέν.

Ο ίδιος έχει διασχίσει ουκ ολίγες φορές τους υπουργικούς διαδρόμους των Ηλυσίων των ανώτατων δημοσίων υπηρεσιών, όπως και πολλών μεγάλων εταιρειών.

Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, ξεχώρισε αφού αναλαμβάνει επισήμως ως επικεφαλής το επιτελείο του νέου πρωθυπουργού στη χώρα του Μολιέρου.

Για όσους τον γνωρίζουν καλά, ο 55χρονος Μουλέν, με το αβίαστο χαμόγελο πιάνει πουλιά στον... αέρα και ειδικεύεται σε οικονομικά θέματα.

Είναι απόφοιτος της έγκριτης σχολής «Sciences Po». Ο Μουλέν θεωρείται Σοσιαλφιλελεύθερος, ένας τεχνοκράτης που προτιμά να ασκεί επιρροή από την εξουσία.

Το 1996, είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών και εν συνεχεία διορίστηκε αναπληρωτής διαχειριστής της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον όπου έζησε έως της 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Στη συνέχεια έγινε γενικός γραμματέας της Λέσχης του Παρισιού - η οποία διαχειρίζεται το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών - από το 2003 έως το 2005. Το 2006, ως τραπεζίτης στη Citigroup, ήταν υπεύθυνος του δημόσιου τομέα για τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Μετά από αυτό το γρήγορο πέρασμα στον ιδιωτικό τραπεζικό κλάδο, εντάχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας επιφορτιστεί με την διαχείριση μακροοικονομικών οικονομικών ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις.

«Η συνεργασία μαζί του ήταν μεγάλη χαρά. Είναι μεγάλος υπηρέτης του Κράτους, με αρχές που διέπουν το δημόσιο καλό. Είναι επίσης ένα άνδρας με πολύ χιούμορ, ενσυναίσθηση, ικανός να ηγηθεί μιας ομάδας», λέει στην εφημερίδα «Le Figaro» η πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας και νυν «αφεντικό» της ΕΚΤ.

Τον Ιούνιο του 2009, ο Εμανουέλ Μουλέν έγινε οικονομικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τη γηραιά ήπειρο και το ευρώ.

Διαχειρίστηκε όμως την κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία, όπως υποστηρίζουν όσοι ήταν γύρω του.

Η εμπειρία που είχε ενισχύει την αίσθηση της διαπραγμάτευσης, τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ή τη εις βάθος γνώση τους για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών θεσμών.

«Είναι ένας ακούραστος εργαζόμενος, του οποίου η οικεία γνώση των ευρωπαϊκών μηχανισμών διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης είναι πολύ σημαντική», προσθέτει η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ.

Τον Μάιο του 2012, με την εκλογή του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, ο Μουλέν έκανε μια νέα... παράκαμψη στον ιδιωτικό τομέα και εντάχθηκε στον όμιλο Eurotunnel ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής και εν συνεχεία ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της τράπεζας «Mediobanca».

Ωστόσο, ο δημόσιος τομέας ήταν ανέκαθεν η αδυναμία του και, σε δύο χρόνια, τον Μάιο του 2017, τέθηκε επικεφαλής του προσωπικού του υπουργού Οικονομικών.

Τρία χρόνια αργότερα- το 2020- διορίστηκε διευθυντής του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Μουλέν θα είναι ο άνθρωπος που θα καθοδηγεί τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, τον πρώτο δηλωμένο ομοφυλόφιλο στο πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν).

Για τον διεθνή Τύπο, το «μωρό Μακρόν» ή το «παιδί - θαύμα», ήταν η επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το πρωθυπουργικό αξίωμα με στόχο να δώσει μια νέα πνοή στη δεύτερη- και τελευταία - θητεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε μόλις 10 χρόνια, ο Ατάλ κατάφερε να διανύσει μεγάλη απόσταση στην πολιτική του καριέρα, αφού από αρχάριος συνεργάτης στο υπουργείο Υγείας, εκτοξεύτηκε στη δεύτερη πιο σημαντική θέση της χώρας.

Είναι γιός του Ιβ Ατάλ, ενός Τυνησο-εβραίου δικηγόρου και της Μαρί ντε Κουρίς, που κατάγεται από ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια από την Οδησσό της Ουκρανίας, με ελληνορωσικές ρίζες.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια - Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη υπουργική απόφαση

Εμβολιασμοί και στα φαρμακεία το επόμενο βήμα του υπ. Υγείας για το φρένο στον κορωνοϊό


Τα επιχειρήματα Μητσοτάκη για το «ναι» στον γάμο και το «όχι» στην παρένθετη μητέρα για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης