Nord Stream - WSJ: Η Πολωνία έκρυψε στοιχεία από τους ερευνητές για τη δολιοφθορά στους αγωγούς

Nord Stream - WSJ: Η Πολωνία έκρυψε στοιχεία από τους ερευνητές για τη δολιοφθορά στους αγωγούς

Υποψίες πως η επίθεση στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική ξεκίνησε από την Πολωνία, εξέφρασαν πηγές στη WSJ

nord_stream_xr
Εμπόδια στη διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις και τις επακόλουθες διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, φέρεται να έβαλε η κυβέρνηση της Πολωνίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal, επικαλούμενη ερευνητές που ασχολούνται με την υπόθεση.

Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία ανατινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Έκτοτε, έχουν γίνει - και συνεχίζουν να γίνονται - έρευνες από διάφορες πλευρές, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό και ασφαλές συμπέρασμα για την πηγή που τις προκάλεσε.

Aerial footage of leak in Danish waters from Nord Stream 1 pipeline


Κλείσιμο
Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στις διαρροές των Nord Stream ως «σκόπιμες πράξεις δολιοφθοράς», προερχόμενες από τη Μόσχα, χωρίς όμως να μπορούν να επαληθεύσουν με σαφήνεια ότι οι «επιθέσεις» αυτές οφείλονται σε ρωσική εμπλοκή.

Η Δανία επιβεβαίωσε - μέσω φωτογραφικών ντοκουμέντων - πως τον Απρίλιο του 2023 ένα ρωσικό σκάφος SS-750 βρέθηκε κοντά στη θέση των σαμποταρισμένων αγωγών Nord Steam.

Από την πλευρά τους, πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στην εφημερίδα Times λίγο μετά τις εκρήξεις ότι η Ρωσία φέρεται να βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ενώ ορισμένοι Γερμανοί ερευνητές τις συνέδεσαν με την Ουκρανία, κατηγορώντας ένα πλήρωμα Ουκρανών για τη διενέργεια του σαμποτάζ. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Στο μεταξύ, πηγές εξέφρασαν στη WSJ την πίστη ότι η επίθεση ξεκίνησε από την Πολωνία, προσθέτωντας πως η πολωνική κυβέρνηση δίστασε να παράσχει πληροφορίες στους ερευνητές και απέκρυψε άλλα στοιχεία.

Παράλληλα, πάντως, αναγνώρισαν ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να συνδέουν την πολωνική κυβέρνηση ή αξιωματούχους με τις εκρήξεις, σημειώνοντας πως η διστακτικότητα των πολωνικών αρχών να συνεργαστούν με την έρευνα αποτελούσε πηγή υποψίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Αποβάλλεται δια παντός από το ιδιωτικό σχολείο ο μαθητής που έκανε bulling στον 14χρονο στην Αγία Παρασκευή

Περαστικός εντόπισε... άθικτο ένα iPhone που έπεσε από το αεροσκάφος της Alaska Airlines από τα 16.000 πόδια - Φωτογραφίες


Πέθανε ο θρυλικός Φραντς Μπεκενμπάουερ σε ηλικία 78 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης