Ουγγαρία: Υπερχείλισε ο Δούναβης στη Βουδαπέστη, στο υψηλότερο σημείο της 10ετίας η στάθμη

Ουγγαρία: Υπερχείλισε ο Δούναβης στη Βουδαπέστη, στο υψηλότερο σημείο της 10ετίας η στάθμη

Η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Ουγγαρίας ανέφερε ότι ο Δούναβης έφτασε στα 6,93 μέτρα αργά την Τετάρτη, κάτω από τα 8,91 μέτρα που είχαν καταγραφεί το 2013

danube_flooding
Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας έχει ανέβει τα τελευταία 24ωρα η στάθμη των υδάτων του ποταμού Δούναβη στη Βουδαπέστη, με τις όχθες του να έχουν ξεχειλίσει, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και το χιόνι που ακολούθησε, προκάλεσαν ασυνήθιστα πρώιμες χειμερινές πλημμύρες στην ουγγρική πρωτεύουσα.



Η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Ουγγαρίας ανέφερε ότι ο Δούναβης έφτασε στα 6,93 μέτρα αργά την Τετάρτη, κάτω από τα 8,91 μέτρα που είχαν καταγραφεί το 2013, όταν πρωτοφανείς πλημμύρες σάρωσαν την Κεντρική Ευρώπη, λόγω των βροχοπτώσεων του Μαΐου.

Κλείσιμο


Οι φετινές πλημμύρες του Δούναβη δεν έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στη Βουδαπέστη, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις πρώιμες πλημμύρες πιο συχνές.



«Εάν παρατηρήσουμε τη γενικότερη εικόνα, μπορούμε να δούμε ότι ο χειμερινός υετός αυξάνεται και με την άνοδο της θερμοκρασίας θα καταγράφονται λιγότερες χιονοπτώσεις κι επιπλέον τα χιόνια ενδέχεται να λιώνουν νωρίτερα», δήλωσε η ερευνήτρια Άννα Κις, η οποία εργάζεται στο σχέδιο για την κλιματική αλλαγή “1.5 degrees”. «Συνεπώς, μπορούμε να υποθέσουμε πως στο μέλλον οι πλημμύρες που θα προκαλεί η τήξη του χιονιού κι οι οποίες συνηθιζόταν να λαμβάνουν χώρα την Άνοιξη θα μπορούσαν να συμβούν νωρίτερα, πιθανόν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών».



Η Αρχή υδάτων ανέφερε ότι η τελευταία φορά που η στάθμη του Δούναβη ξεπέρασε τα 6 μέτρα τον μήνα Δεκέμβριο ήταν το 1987, αλλά τότε δεν πλημμύρισαν οι δρόμοι, στους οποίους βρίσκονταν τα αναχώματα.

«Καταγράφηκε μεγάλη ποσότητα βροχής στους παραποτάμους του Δούναβη και τα χιόνια έλιωσαν λόγω του ήπιου και υγρού καιρού, επομένως οι πλημμύρες ήρθαν νωρίτερα», τονίζεται, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι πλημμύρες να επαναληφθούν την Άνοιξη.

Κόσμος στη Βουδαπέστη έκανε περίπατο κατά μήκος του ποταμού σε μια ηλιόλουστη ημέρα, απολαμβάνοντας το σπάνιο θέαμα των κυμάτων να χτυπούν τα αναχώματα, κάτω από το κτίριο του κοινοβουλίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Άρτα: Αποσωληνώθηκε ο 14χρονος που κατέρρευσε ενώ έλεγε τα κάλαντα

Ζακ Ντελόρ: Πώς ο «σοφός οραματιστής της Ευρώπης» δεν έγινε ποτέ πρόεδρος της Γαλλίας

Συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό – Σκέψεις για επαναφορά της μάσκας στα νοσοκομεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης