Η Κολομβία θα ανασύρει τους θησαυρούς του «χρυσού» ναυαγίου «Σαν Χοσέ»

Η Κολομβία θα ανασύρει τους θησαυρούς του «χρυσού» ναυαγίου «Σαν Χοσέ»

Στο πλοίο πιστεύεται ότι υπάρχουν 11 εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα, σμαράγδια και άλλο πολύτιμο υλικό από τις ισπανικές αποικίες

san-jose-navagio3
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα αρχίσει να ανασύρει αντικείμενα από ισπανικό ναυάγιο του 1708 το οποίο πιστεύεται ότι κρύβει στα αμπάρια του θησαυρό δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ναυάγιο του «Σαν Χοσέ» θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων», αναφέρει το Associated Press. Ωστόσο η παρέμβαση στο ναυάγιο είναι αμφιλεγόμενη γιατί είναι αρχαιολογικός θησαυρός.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, Χουάν Κορέα, ανέφερε ότι πρώτες προσπάθειες θα γίνουν τον ερχόμενο Απρίλιο και τον Μάιο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ο ίδιος είπε ότι η προσπάθεια θα είναι καθαρά επιστημονική, θα γίνει με ρομποτικό σκάφος και ότι το ναυάγιο είναι αρχαιολογικό και όχι θησαυρός.

Στο πλοίο πιστεύεται ότι υπάρχουν 11 εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα, σμαράγδια και άλλο πολύτιμο υλικό από τις ισπανικές αποικίες.

Κλείσιμο
Το ισπανικό πλοίο βυθίστηκε το 1708 κατά τη διάρκεια μάχης με βρετανικά πλοία. Εντοπίστηκε μόλις το 2015, αλλά το ακριβές στίγμα είναι κρατικό μυστικό.

Τρία χρόνια αργότερα η Unesco ζήτησε από τη Κολομβία να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο. Η χώρα πάντως δεν έχει υπογράψει διεθνή σύμβαση που την υποχρεώνει να ενημερώνει την Unesco για τις δραστηριότητές στο ναυάγιο.




Ειδήσεις σήμερα:

Πράγα - Το χρονικό του τρόμου: Σκότωσε τον πατέρα του, «γάζωσε» δεκάδες στο πανεπιστήμιο και αυτοκτόνησε - Το είχε προαναγγείλει!

Δημοσκόπηση Pulse: «Ναι» σε μη κρατικά ΑΕΙ, στα μέτρα για την οπαδική βία, διχασμός για τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών

Οι χειρότερες μαζικές δολοφονίες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης