Ιαπωνία: Εισαγγελικές έφοδοι στα γραφεία των κυριότερων τάσεων του κυβερνώντος κόμματος

Ιαπωνία: Εισαγγελικές έφοδοι στα γραφεία των κυριότερων τάσεων του κυβερνώντος κόμματος

Συνεχίζονται οι έρευνες για το σκάνδαλο οικονομικής απάτης που συνταράσσει τη χώρα - Μέλη του ΦΔΚ φέρονται να μοιράζονταν αδήλωτα κέρδη που εξασφαλίζονταν μέσω της πώλησης εισιτηρίων

prosecutors_japan
Εισαγγελικοί λειτουργοί έκαναν σήμερα εφόδους στα γραφεία των δυο κυριότερων τάσεων του κόμματος του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα, στο πλαίσιο έρευνας για οικονομική απάτη που συνταράσσει τη συμπολίτευση και την ίδια την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι εισαγγελικές έφοδοι «είναι εξαιρετικά λυπηρές. Παίρνουμε την κατάσταση πολύ σοβαρά και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, σεβόμενοι την εξέλιξη της έρευνας», δήλωσε ο Τοσιμίτσου Μοτέγκι, ο γενικός γραμματέας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά).

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, υπάρχουν υποψίες για απάτη στην οποία φέρονται να ενέχονταν δεκάδες μέλη και στελέχη του ΦΔΚ, του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στη χώρα σχεδόν αδιαλείπτως, με μικρές παρενθέσεις, από το 1955.

Τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος φέρονται να μη δήλωσαν ποσά εκατομμυρίων ευρώ από έσοδα που εξασφαλίζονταν μέσω της πώλησης εισιτηρίων για εκδηλώσεις που οργανώνονταν με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Τα χρήματα φέρονται να μοιράζονταν όσοι υπερέβαιναν τους στόχους.

Κλείσιμο
«Το κόμμα πρέπει να εργαστεί για να αποκατασταθεί επειγόντως η εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Κισίντα στον Τύπο, προσθέτοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει «αυστηρά» και να ρίξει φως στην υπόθεση.

Ο κ. Κισίντα αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να αντικαταστήσει τέσσερις υπουργούς του, που ανήκαν στη μεγαλύτερη τάση του ΦΔΚ, στην προσπάθειά του να περιορίσει τη φωτιά που άναψε στο ΦΔΚ το σκάνδαλο, που μειώνει ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητά του.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στη μεγαλύτερη τάση του κόμματος, ηγέτης της οποίας ήταν ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε — ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη χρονιά. Σε μέλη της φέρονται να μοιράστηκαν κάπου 500 εκατομμύρια γεν (3,2 εκατ. ευρώ) για μια πενταετία, ως το 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, η έρευνα των εισαγγελέων αφορά τις πέντε από τις έξι τάσεις του ΦΔΚ, συμπεριλαμβανομένης αυτής της οποίας ηγείτο ο πρωθυπουργός Κισίντα ως πρόσφατα.

Μετά την εξέταση στοιχείων και λογιστών των κομματικών φραξιών, η έρευνα αναμένεται να επικεντρωθεί σε δεκάδες κοινοβουλευτικούς.

Τον κ. Κισίντα —ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το φθινόπωρο του 2021 κι είχε ήδη πολύ χαμηλή δημοτικότητα προτού καν αρχίσουν να αποκαλύπτονται προοδευτικά από τον Τύπο πληροφορίες για το νέο σκάνδαλο τις τελευταίες εβδομάδες— δεν υποστηρίζει πλέον παρά το 17,1% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, δηλαδή ποσοστό μειωμένο κατά 4,2 μονάδες από τον περασμένο μήνα.

Θεωρητικά, ο πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως το 2025, όμως αναλυτές προβλέπουν ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές προτού διεξαχθεί εσωκομματική ψηφοφορία την επόμενη χρονιά η οποία αναγγέλλεται εξαιρετικά δύσκολη για τον κ. Κισίντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Οργή στο TikTok για γαμπρό που μίλησε στους όρκους του μόνο για τα... οπίσθια της νύφης - Δείτε βίντεο

Πόλεμος για τη ροζ σημαία στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης: Αποσύρεται με παρέμβαση Γεραπετρίτη - Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά

Η θεωρία της Αρβελέρ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα που αμφισβητεί τον Μανόλη Ανδρόνικο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης