Ο συνεργάτης των Κίναχαν και ένα από τα αφεντικά του σούπερ καρτέλ, Έντιν Γκάτσανιν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών

Ο συνεργάτης των Κίναχαν και ένα από τα αφεντικά του σούπερ καρτέλ, Έντιν Γκάτσανιν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών

Ο Βόσνιος ναρκέμπορας Έντιν Γκάτσανιν, συνεργάτης του καρτέλ Κίναχαν, έκλεισε συμφωνία με Ολλανδούς εισαγγελείς και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης.

entin-gatsanin01
Οι αρχές των ΗΠΑ τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν από τους πιο παραγωγικούς εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο.

Ο συνεργάτης του καρτέλ Κίναχαν, το αφεντικό των Βαλκανίων, Έντιν Γκάτσανιν, φέρεται να έκλεισε συμφωνία με τους Ολλανδούς εισαγγελείς και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση.

Ο Βόσνιος ναρκέμπορας, ο οποίος περιγράφεται ως ένας από τους πιο παραγωγικούς εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο από τις αμερικανικές αρχές, καταζητείται για λαθρεμπόριο 2.400 κιλών κοκαΐνης, σύμφωνα με το ολλανδικό δημοσίευμα της NRC.

Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, όπως προέκυψε από μια ανωνυμοποιημένη απόφαση ενός δικαστηρίου του Ρότερνταμ τον προηγούμενο μήνα.

Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας επιβεβαίωσε την καταδίκη, ενώ οι δικηγόροι του δεν θέλησαν να σχολιάσουν όταν η NRC επικοινώνησε μαζί τους.

Ο Γκάτσανιν ήταν ένα από τα μέλη του σούπερ καρτέλ που παραβρέθηκαν στο γάμο του Ντάνιελ Κίναχαν το 2017 στο ξενοδοχείο Burj al Arab στο Ντουμπάι μαζί με τους μαφιόζους Ραφαέλε Ιμπεριάλε και Ριντουάν Τάγχι.

edin12
Ο συνεργάτης του Κίναχαν και αρχηγός της Βαλκανικής μαφίας Έντιν Γκάτσανιν


Είχε συλληφθεί το Νοέμβριο του 2022 στο Ντουμπάι μετά από αίτημα των Ολλανδικών αρχών για έκδοσή του στην Ολλανδία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μερικούς μήνες αργότερα όταν αυτή η προσπάθεια απέτυχε.

Η NRC αναφέρει ότι στη συνέχεια ξεκίνησαν μυστικές συζητήσεις μεταξύ της Ολλανδικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας και των δικηγόρων του Γκάτσανιν.

Κλείσιμο
Η συμφωνία περιλάμβανε την παραίτησή του από το δικαίωμα για πλήρη δίκη, με αντάλλαγμα μείωση της ποινής, και η ακρόαση πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου.

Ο Γκάτσανιν εμφανίστηκε στη δίκη μέσω απομακρυσμένου συνδέσμου.

Τον περασμένο Μάρτιο, σε ανακοίνωση του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Γκάτσανιν χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους πιο παραγωγικούς διακινητές ναρκωτικών στον κόσμο.»

Είναι ο επικεφαλής μιας Βόσνιο-ολλανδικής συμμορίας –γνωστής ως καρτέλ Τίτο και Ντίνο– που εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη.

Στην τότε δήλωση των αμερικανικών αρχών, αναφέρονταν οι δεσμοί του Γκάτσανιν με την Ομάδα Οργανωμένου Εγκλήματος Κίναχαν.

edin11
Η επικηρυγμένη οικογένεια Κίναχαν




«Ο Έντιν Γκάτσανιν είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς διακινητές ναρκωτικών στον κόσμο.
«Κατάγεται από το Σεράγεβο, ο Γκάτσανιν είναι ο ηγέτης του καρτέλ Τίτο και Ντίνο, το οποίο περιλαμβάνει μέλη της οικογένειάς του και φίλους του από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Εκτός από τις προσπάθειες διακίνησης ναρκωτικών σε πολλές χώρες, το καρτέλ του Γκάτσανιν εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνδέεται στενά με την Ομάδα Οργανωμένου Εγκλήματος Κίναχαν, μια Διεθνική Εγκληματική Οργάνωση που είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί από το Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Υποθέσεων … για το ρόλο της ως σημαντική διεθνική εγκληματική οργάνωση.»

Η σύλληψή του το Νοέμβριο του περασμένου έτους ήταν μία από τις 49 συλλήψεις σε πολυεθνική αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε η Europol εναντίον της συμμορίας.

Ωστόσο, μόλις δύο μήνες μετά τη σύλληψή του, ο Γκάτσανιν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση παρά τις προσπάθειες των Ολλανδικών αρχών να εκδοθεί.

Ο ναρκέμπορας Κρίστι Κίναχαν και οι γιοί του, Ντάνιελ και Κρίστι Τζούνιορ, τους οποίους οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επικηρύξει με αμοιβές 5 εκατομμυρίων ευρώ, πιστεύεται ότι ακόμα βρίσκονται στο Ντουμπάι.
Ο έμπιστος υπολοχαγός τους Σον ΜακΓκόβερν, ο οποίος καταζητείται για κατηγορίες στην Ιρλανδία, βρίσκεται επίσης στο Ντουμπάι και δεν έχει ακόμα εκδοθεί, παρά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Ιρλανδία.

Αυτή την εβδομάδα η υπουργός Δικαιοσύνης Έλεν ΜάκΕντι αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις έκδοσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Ιρλανδίας και των ΗΑΕ για την έκδοση των ηγετών της συμμορίας πίσω στην Ιρλανδία ώστε να οδηγηθούν ενώπιον των δικαστηρίων.

Ο Ραφαέλε Ιμπεριάλε, ο οποίος ήταν φυγάς για πέντε χρόνια, συνελήφθη στο Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2021 και εκδόθηκε στην Ιταλία το Μάρτιο του 2022.

edin001
Η σύλληψη του Ραφαέλε Ιμπεριάλε


Αρχικά, η αίτηση έκδοσης της Ιταλίας απορρίφθηκε, αλλά μετά από το προσωπικό ταξίδι της Ιταλίδας Υπουργού Δικαιοσύνης στο Ντουμπάι για να παραδώσει προσωπικά ένα νέο αίτημα έκδοσης, η διαδικασία προχώρησε.


Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Ολλανδός αρχηγός της μαροκινής μαφίας Ριντουάν Τάγχι συνελήφθη και άμεσα ακολούθησε η έκδοσή του στην Ολλανδία, όπου συνεχίζεται η δίκη του για μια σειρά δολοφονίες τις οποίες φαίνεται πως είχε διατάξει.

Πηγή: Sunday World
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης