Bloomberg: Παγκόσμια μάστιγα οι εφαρμογές AI που γδύνουν γυναίκες χωρίς της συναίνεσή τους

Bloomberg: Παγκόσμια μάστιγα οι εφαρμογές AI που γδύνουν γυναίκες χωρίς της συναίνεσή τους

Μόνο τον Σεπτέμβριο, 24 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν ιστοσελίδες που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες, σύμφωνα με εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων

ai_woman_arthro
Κατακόρυφη αύξηση στη δημοτικότητά τους σημειώνουν εφαρμογές και ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να γδύσουν γυναίκες σε φωτογραφίες.

Ενδεικτικά, μόνο τον Σεπτέμβριο, 24 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν ιστοσελίδες που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων Graphika. Παράλληλα, από τις αρχές του 2023, ο αριθμός των συνδέσμων στο διαδίκτυο που διαφημίζουν εφαρμογές που γδύνουν γυναίκες αυξήθηκε πάνω από 2.400% σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές οι εφαρμογές αποτελούν μέρος μιας ανησυχητικής τάσης μη συναινετικής πορνογραφίας που αναπτύσσεται και διανέμεται λόγω της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης, που είναι γνωστό ως deepfake πορνογραφία. Η διάδοσή της προσκρούει σε σοβαρά νομικά και ηθικά εμπόδια, καθώς οι εικόνες συχνά λαμβάνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διανέμονται χωρίς τη συγκατάθεση, τον έλεγχο ή τη γνώση του ατόμου.

«Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερα από αυτά γίνονται από συνηθισμένους ανθρώπους», δήλωσε η Εύα Γκάλπεριν, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στο Electronic Frontier Foundation. «Το βλέπουμε μεταξύ μαθητών και φοιτητών». Πολλά από τα θύματα δεν μαθαίνουν ποτέ για την αλλοίωση των φωτογραφιών τους, αλλά ακόμη κι αν το μάθουν καθίσταται δύσκολο να ερευνηθεί το θέμα ή να χρηματοδοτηθεί μια ενδεχόμενη παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε η Γκάλπεριν.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει διαφημίσεις «που περιέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο. Εξετάσαμε τις εν λόγω διαφημίσεις και αφαιρούμε όσες παραβιάζουν τις πολιτικές μας». Από την πλευρά τους, το X και το Reddit δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η μη συναινετική πορνογραφία δημόσιων προσώπων αποτελεί εδώ και καιρό μάστιγα του διαδικτύου, αλλά οι ειδικοί σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχουν καταστήσει το λογισμικό deepfake ευκολότερο.

Ναύπακτος: Μαθητές Γυμνασίου διαμοίραζαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους

Σημειώνεται ότι πριν μερικές ημέρες στη χώρα μας αποκαλύφθηκε έπειτα από την καταγγελία που έκανε στις Αρχές ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου ότι, ένας 13χρονος μαθητής δημιούργησε μέσω εφαρμογής γυμνές φωτογραφίες μαθητριών και τις έδειχνε σε άλλους μαθητές.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, κατέθεσε σχετικά στις Αρχές και ο πατέρας μίας μαθήτριας ο οποίος κατήγγειλε ότι, όπως πληροφορήθηκε από την κόρη του, ο 13χρονος μαζί με ακόμη έναν συμμαθητή του δημιουργούν μέσω εφαρμογής γυμνές φωτογραφίες με τα πρόσωπα διάφορων ανήλικων μαθητριών του Γυμνασίου, μία εκ των οποίων και η κόρη του 13 ετών.

Πράγματι, από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι τον τελευταίο μήνα οι δύο μαθητές μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής δημιουργούσαν γυμνές φωτογραφίες κοριτσιών αφαιρώντας τους τα ρούχα και τις διαμοίραζαν σε διάφορα άτομα. Επιπλέον προέκυψε ότι ένας από τους δύο 13χρονους ήταν μέλος σε ιδιωτικό γκρουπ στο Telegram, όπου διακινούνταν πορνογραφικό υλικό κοριτσιών και γυναικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τον αστυνομικό: Κρίσιμη η κατάστασή του, παραμένει σε καταστολή και διασωληνωμένος

Σαλαμίνα: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της Γεωργίας που δολοφόνησε ο σύντροφός της

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από διάρρηξη καταστήματος - Άρπαξαν... μπισκότα και μπάρες δημητριακών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης