Η επόμενη μέρα του Μαδούρο μετά το δημοψήφισμα και το «πράσινο φως» για εισβολή σε περιοχή της Γουιάνας

Η επόμενη μέρα του Μαδούρο μετά το δημοψήφισμα και το «πράσινο φως» για εισβολή σε περιοχή της Γουιάνας

Με 95% υπέρ η Βενεζουέλα για πιθανή εισβολή στην Γουιάνα -  Οποιαδήποτε απόπειρα διεκδίκησης θα βρει 100% διεθνή αντίδραση, σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ

maduro_arthrou
Καθαρά συμβολικό ήταν το δημοψήφισμα της Κυριακής στη Βενεζουέλα με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, να λαμβάνει την έγκριση των συμπολιτών του, όπως άλλωστε αναμενόταν, για να προσαρτήσει μία πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Γουιάνας, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Το 95% των ψηφοφόρων έδωσε το «πράσινο φως» στον ηγέτη τους για να εισβάλει στο Εσεκίμπο, μια περιοχή που αποτελεί τα 2/3 του εδάφους στη γειτονική Γουιάνα.

Στόχος του προέδρου της Βενεζουέλας είναι να δημιουργήσει ένα νέο κράτος εγείροντας παράλληλα ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα στη Νότια Αμερική.

To αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να βάλει τέλος σε μία μακροχρόνια εδαφική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, που τροφοδοτείται από την πρόσφατη ανακάλυψη τεράστιων υπεράκτιων ενεργειακών πόρων στο Εσεκίμπο. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό.

Κλείσιμο
Στην ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας την Κυριακή:

«Συμφωνείτε με τη δημιουργία ενός κράτους της Βενεζουέλας ενσωματώνοντας την περιοχή Essequibo», το 95% απάντησε καταφατικά, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον Μαδούρο να προσθέσει στον χάρτη της χώρας του το έδαφος του Εσεκίμπο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Μαδούρο θα βάλει «μπότα» στο έδαφος της Γουιάνα, μιας χώρας μεγέθους όσο η Φλόριντα των ΗΠΑ, πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά, την μοναδική αγγλόφωνη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ευρέως αναμενόμενο στη Βενεζουέλα, αν και όπως εξηγούν αναλυτές στο CNN, υπάρχουν αρκετά εμπόδια για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Νικολάς Μαδούρο.

Δεν είναι σαφές ποια βήματα θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να προσαρτήσει τα δύο τρίτα της περιοχής της Γουιάνας, αλλά οποιαδήποτε απόπειρα διεκδίκησης θα βρει 100% διεθνή αντίδραση, σχολιάζει το CNN.

Ωστόσο, η κλιμακούμενη ρητορική της Βενεζουέλας έχει προκαλέσει στρατιωτική κινητοποίηση στην περιοχή με τους ηγέτες της Γουιάνας να συγκρίνουν την περίπτωσή τους με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί κάτοικοι στην περιοχή του Εσεκίμπο, όπου οι αυτόχθονες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, βρίσκονται σε αναβρασμό.

«Η μακροχρόνια διαμάχη για τα σύνορα μεταξύ Γουιάνας και Βενεζουέλας έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου έντασης στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γουιάνας Ρόμπερτ Περσάουντ.

Μπορεί οι ψηφοφόροι να ενέκριναν με απόλυτη πλειοψηφία την προσάρτηση της περιοχής της Γουιάνας στη χώρα τους, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξουν τα απαραίτητα συνταγματικά βήματα, ίσως και πιθανή χρήση βίας προκειμένου ο Μαδούρο να προσαρτήσει τη γειτονική περιοχή, γράφει το CΝΝ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μαδούρο μπορεί να αποσπάσει πολιτικά οφέλη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Τον Οκτώβριο, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στη Maria Corina Machado, μια κεντροδεξιά πρώην βουλευτή που επιτέθηκε στον Μαδούρο με το επιχείρημα ότι καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια βλέποντας τον πληθωρισμό να καλπάζει όπως και να κααγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

«Μια αυταρχική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει μια δύσκολη πολιτική κατάσταση πάντα μπαίνει στον πειρασμό να αναζητήσει ένα πατριωτικό ζήτημα, ώστε να μπορεί να τυλιχτεί με τη σημαία και να ζητήσει τη λαϊκή υποστήριξη, και νομίζω ότι κυρίως αυτό κάνει ο Μαδούρο», δήλωσε από την πλευρά του, ο Phil Gunson, αναλυτής στο Καράκας του ινστιτούτου «International Crisis Group».

Το νέο κράτος που οραματίζεται ο Νικολάς Μαδούρο θα λάβει το όνομα «Guayana Esequiba», σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Βενεζουέλας.

Αν και η χώρα του έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη απόφαση του 1899 που λήφθηκε από διεθνείς διαιτητές και καθόρισε τα σημερινά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, επέτρεψε στο ζήτημα να παραμείνει στο επίκεντρο επί δεκαετίες.

Η Γουιάνα ζήτησε από το διεθνές δικαστήριο να επικυρώσει την απόφαση του 1899 ως δεσμευτική και, για πρώτη φορά, τον Νοέμβριο, κάλεσε το δικαστικό σώμα να βάλει φρένο στο σχετικό δημοψήφισμα της Βενεζουέλας.

Η μόνη αγγλόφωνη χώρα στη Νότια Αμερική, υποστηρίζει ότι η αρχική συμφωνία των δύο χωρών, έχει νομική ισχύ και δεσμευτική ισχύ. Το 2018, υπέβαλε αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο για να επιβεβαιώσει αυτή τη στάση.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Ηerald Tribune», ορισμένοι εμπειρογνώμονες βλέπουν το όλο θέμα ως πολιτικό τέχνασμα, αν και πολλοί κάτοικοι της Γουιάνα θεωρούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μία πραγματική απειλή εκφράζοντας φόβους, μεταξύ άλλων, ότι θα απωλέσουν την ιθαγένειά τους.

Η Βενεζουέλα διεκδικεί την ιδιοκτησία περίπου 159,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Γουιάνα - το κομμάτι γης Εσεκίμπο από την εποχή που και οι δύο χώρες ήταν ευρωπαϊκές αποικίες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι προσπάθειες του Μαδούρο να ανάψει την φλόγα του εθνικισμού, αποτελεί μια προσπάθεια ενίσχυσης της παραπαίουσας δημοτικότητάς του που θα μπορούσε εύκολα να τεθεί εκτός ελέγχου και να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που επικαλείται.

«Η κυβέρνηση έχει πιαστεί σε μια παγίδα που έφτιαξε η ίδια», δήλωσε ο Rocio San Miguel, πρόεδρος του Control Ciudadano, μιας οργάνωσης που παρακολουθεί τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας» και πρόσθεσε:

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Γουιάνα υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι οι ισχυρισμοί του Μαδούρο για τα σύνορα είναι αβάσιμοι και προειδοποίησε την κυβέρνησή του να μην υποτιμά το δικαίωμα της χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Πρόσθεσε επίσης ότι το δημοψήφισμα θα σφετεριστεί τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου προτού έχει την ευκαιρία να αποφανθεί για τον ισχυρισμό της Γουιάνα για κυριαρχία στην επικράτειά της

Τα σύνορα που ορίστηκαν από διεθνείς διαιτητές το 1899, κατά την εποχή που η Γουιάνα ήταν βρετανική αποικία, αμφισβητήθηκαν από τη Βενεζουέλα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα επίμαχα όρια ελέγχθηκαν από εκπροσώπους από τη Βρετανία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ εκπροσώπησαν ως ένα βαθμό τη Βενεζουέλα στις συζητήσεις λόγω της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της χώρα του Μαδούρο με το Ηνωμένο Βασίλειο .

Το 2015, η ανακοίνωση της «ExxonMobil» για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου κοντά στο Essequibo αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της Βενεζουέλας για την περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυστραλός ΥouΤuber εξερευνά την Ομόνοια τη νύχτα και μένει άφωνος - «Ο χειρότερος δρόμος που έχω περπατήσει»

Πυροβολισμοί στη Σαλαμίνα - Νεκρή 43χρονη μέσα στο σπίτι της, αναζητούν τον σύντροφό της

Ζευγάρι με τη Σίσσυ Χρηστίδου ο Γιάννης Στάνκογλου; - Τι απαντά ο ηθοποιός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης