Συνάντηση Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ: «Δεν έχουμε την επιλογή να γυρίσουμε την πλάτη ο ένας στον άλλο»

Συνάντηση Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ: «Δεν έχουμε την επιλογή να γυρίσουμε την πλάτη ο ένας στον άλλο»

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ειλικρινείς, ακόμη και αν δεν είναι πάντα ομάλες, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Πλούσια η ατζέντα του διαλόγου, αλλά δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα

biden_xi_arthro
Ως ευκαιρία να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βλέπουν οι δύο χώρες τη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που συναντώνται σήμερα, Τετάρτη, στο Σαν Φρανσίσκο.

Το τετ-α-τετ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο. Αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και έχει στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.


Δείτε βίντεο από τη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων:

President Biden Hosts a Bilateral Meeting with President Xi Jinping of China



Οι δύο άνδρες, όπως σημειώνει το CNN, είχαν θερμό χαιρετισμό έξω από το αρχοντικό στα νότια του Σαν Φρανσίσκο όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Ο Κινέζος ηγέτης βγήκε από τη λιμουζίνα χαμογελαστός και οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια, πιάνοντας ο ένας τους καρπούς του άλλου.

Κλείσιμο


Στις σύντομες δηλώσεις του ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι «γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό, οι συναντήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς, ευθείες και χρήσιμες. Νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον με σαφήνεια».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν οδηγεί σε σύγκρουση».

Χαρακτήρισε «τιμή και ευχαρίστηση» το ότι οι ΗΠΑ φιλοξενούν τον ηγέτη της Κίνας και ανέφερε η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο τους ήταν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα... Πάντα έβρισκα τις συζητήσεις μας άμεσες και ειλικρινείς».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου.

Υπενθύμισε τη συνάντηση στο Μπαλί και πρόσθεσε ότι «έχουν συμβεί πολλά από τότε», με μια αναφορά στην πανδημία, από την οποία, όπως είπε, βγήκαμε, αλλά «ο κόσμος αλλά εξακολουθεί να υφίσταται τις τεράστιες επιπτώσεις της».

Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ, πρόσθεσε «είναι η πιο σημαντική διμερής σχέση στον κόσμο» και «θα πρέπει να αναπτυχθεί με τρόπο που να ωφελεί τους δύο λαούς μας και να εκπληρώνει την ευθύνη μας για την ανθρώπινη πρόοδο». Ο πλανήτης είναι «αρκετά μεγάλος για να πετύχουμε και οι δύο, η επιτυχία του ενός είναι ευκαιρία για τον άλλο», είπε μεταξύ άλλων ο Κινέζος ηγέτης.

Και αυτός, όπως σημειώνει το BBC, αναγνώρισε και αυτός «ότι ποτέ δεν ήταν ομαλή η πορεία» αλλά και ότι «η αντιπαράθεση έχει αφόρητες συνέπειες και για τις δύο πλευρές».

Biden, Xi meeting was months in the making: What to know


Προσεκτική χορογραφία

Τα πάντα ήταν προσεκτικά «χορογραφημένα», με τις δύο πλευρές να έχουν μήνες συνομιλιών για να φτάσουν στη σημερινή συνάντηση.

Οι ηγέτες μπήκαν μέσα και δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση.

Στη συνέχεια τους είδαμε με τις αντιπροσωπείες τους, έτοιμους για διάλογο. Υπολογίζεται ότι η συνάντηση των ηγετών θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρειάζεται να μπουν σε καλύτερο δρόμο, όπως τα αντιλαμβάνονται οι δύο χώρες: από τα εμπορικά ζητήματα ως την αμοιβαία καχυποψία (όπως με το περιστατικό του κατασκοπευτικού μπαλονιού), η ένταση σχετικά με την Ταϊβάν, αλλά και τα μείζονα διεθνή ζητήματα, όπως η Ουκρανία.


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: «Μη φεύγεις, μη» - Ραντεβού Σβίγκου, Βασιλειάδη με Χαρίτση και Ηλιόπουλο για φρένο σε νέες αποχωρήσεις

Ισόβια στους 4 Βρετανούς για τα 300 κιλά κοκαΐνης που έκρυβαν σε φορτίο με μπανάνες στη Θεσσαλονίκη


«Τεχνάσματα του πατέρα Αντωνίου» λέει η μητέρα του 19χρονου για την «πλαστή επιστολή» του 16χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης