Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν είναι σωστά πληροφορημένοι» όσοι πιέζουν για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, λέει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν είναι σωστά πληροφορημένοι» όσοι πιέζουν για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, λέει το Κίεβο

«Κανένας από τους 200 γύρους διαπραγματεύσεων ή τις 20 καταπαύσεις πυρός δεν εμπόδισε τον Πούτιν να εξαπολύσει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία» είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών

dmytro_kuleba
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εκτίμησε σήμερα ότι μόνο όσοι «δεν είναι σωστά πληροφορημένοι», κάνουν λάθος ή στηρίζουν τη Μόσχα μπορεί να πιέζουν τη χώρα του να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία.

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία τώρα είτε δεν είναι σωστά πληροφορημένοι, είτε κάνουν λάθος είτε τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας και θέλουν ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν να κάνει μια παύση πριν από μία ακόμη πιο μεγάλη επίθεση», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter. «Δεν θα πρέπει να πέσουμε σε αυτή την παγίδα και δεν θα το κάνουμε», πρόσθεσε.



Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, κάποιοι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν αρχίσει να εγείρουν το ζήτημα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία μπροστά στην απουσία σημαντικών εξελίξεων στο μέτωπο εδώ και έναν χρόνο και τις ανησυχίες για την ικανότητα της Δύσης να εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο.

Κλείσιμο
Το Κίεβο είχε πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και στήριξε τους ρωσόφιλους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ως τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, επεσήμανε ο Κουλέμπα.

«Κανένας από τους 200 γύρους διαπραγματεύσεων ή τις 20 καταπαύσεις πυρός δεν εμπόδισε τον Πούτιν να εξαπολύσει μια βίαιη και πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», συνέχισε ο ίδιος.

Υπό τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας, Κίεβο και Μόσχα κατέληξαν το 2014 και το 2015 στις ειρηνευτικές συμφωνίες «του Μινσκ», οι οποίες μείωσαν την ένταση των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν οδήγησαν στον τερματισμό τους.

Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πούτιν και του Πέτρο Ποροσένκο – προέδρου της Ουκρανίας από το 2014 ως το 2019—και στη συνέχεια του Ρώσου προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Δεκέμβριο του 2019 δεν οδήγησαν σε βιώσιμη ειρήνη.

Στην αρχή της εισβολής Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί επανειλημμένα, κυρίως στη Λευκορωσία και την Τουρκία. Ο Ζελένσκι τερμάτισε τις συνομιλίες μετά την ανακάλυψη στη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, ωμοτήτων που η Ουκρανία και η Δύση απέδωσαν στον ρωσικό στρατό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα του δεν θα διαπραγματευθεί με τη Ρωσία όσον καιρό τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο έδαφός της και ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία.

«Έχει έρθει η ώρα όλος ο κόσμος στο Κίεβο και την Ουάσινγκτον να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδύνατο να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος είναι «απολύτως απαραίτητος» και ότι η Μόσχα είναι «σίγουρα έτοιμη να τον ξεκινήσει».



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης ζητά την αποπομπή Γεωργιάδη για τις δηλώσεις σχετικά με τα Τέμπη - «Προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων»

Κύπρος: Συνέλαβαν μαφιόζους στα Κατεχόμενα - Ερευνάται αν συμμετείχαν στις δολοφονίες «νονών» σε Λευκωσία και Λεμεσό


Νέα μαρτυρία για τον εφιάλτη της Φαίης στο διαμέρισμα της Κυψέλης: «Ήταν μόνιμα χτυπημένη σε όλο της το σώμα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης