Μπλίνκεν - Φιντάν: Τι συζήτησαν επί 3 ώρες στην Άγκυρα - Χαμάς, όμηροι και μία αμήχανη χειραψία (βίντεο)

Μπλίνκεν - Φιντάν: Τι συζήτησαν επί 3 ώρες στην Άγκυρα - Χαμάς, όμηροι και μία αμήχανη χειραψία (βίντεο)

«Άνευ όρων και άμεση κατάπαυση πυρός» ζήτησε η Άγκυρα, στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ

hakan_blinken1
Η εξέλιξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να έχει επικρίνει αρκετές φορές την Ουάσινγκτον τις προηγούμενες ημέρες για την «απεριόριστη υποστήριξή της προς το Ισραήλ».

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Φιντάν ήταν καλή και παραγωγική και ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επεκταθεί σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, οι δύο τους συζήτησαν επίσης την προσπάθεια για βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.



«Εργαζόμαστε πολύ επιθετικά για να φέρουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, καθώς και για να συνεχίσουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους από τη Γάζα», ανέφερε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως μια ουσιαστική πτυχή για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι η πρόοδος στο θέμα των απαχθέντων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Κλείσιμο
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία» είπε.



Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ της αμερικανικής αντιπροσωπείας και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους απαχθέντες.

Ωστόσο, από την τουρκική πλευρά ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Δηλαδή, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους απαχθέντες που κρατάει και την ίδια στιγμή, το Ισραήλ θα αφήσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει φυλακίσει.

Άμεση κατάπαυση πυρός ζήτησε η Άγκυρα

Επίσης, οι Τούρκοι ζήτησαν από τους Αμερικανούς μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.




Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, ο Φιντάν «τόνισε την ανάγκη να εμποδιστεί το Ισραήλ να στοχεύει αμάχους στη Γάζα και να κηρύξει αμέσως πλήρη κατάπαυση του πυρός». Επιπλέον, όπως οι πηγές ανέφεραν πως «η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν στην ανάγκη αποτροπής της βλάβης των αμάχων στη Γάζα, στην ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη λύση των δύο κρατών. Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών».

Ο Φιντάν επέστησε ακόμα την προσοχή του Μπλίνκεν στο γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή των υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώθηκε ότι συζητήθηκαν επίσης η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της ένταξης της Σουηδίας, διμερή και περιφερειακά θέματα.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση από μέλη της Ένωσης Νεολαίας της Τουρκίας, μιας αντιαμερικανικής οργάνωσης, οι διαδηλωτές της οποίες ζητούσαν «να φύγουν οι Αμερικανοί δολοφόνοι από την Τουρκία».

Η κίνηση του Φιντάν που απασχόλησε τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να τονίσουν μια κίνηση του Χακάν Φιντάν κατά την υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το CNN Turk μέσα ενημέρωσης ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να αγκαλιάσει τον Τούρκο ομόλογό του με τον Χακάν Φιντάν να κάνει μια κίνηση και να «κόβει» την πρόθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.


Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara'ya geldi



Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε τα πόθεν έσχες Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βελόπουλου, Βαρουφάκη

Ο Κασσελάκης πάει πίσω τις διαγραφές επειδή δεν του βγαίνουν

Η άνοδος και η πτώση - Πώς «ξέμειναν» οι αρχηγοί της νυχτερινής Αθήνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης