Τουρκία: Παράνομη η φυλάκιση βουλευτή για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκέζι λέει το Συνταγματικό Δικαστήριο

Τουρκία: Παράνομη η φυλάκιση βουλευτή για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκέζι λέει το Συνταγματικό Δικαστήριο

Ο Τζαν Αταλάι είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» μέσω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Κωνσταντινούπολη το 2013

can_atalay
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι η φυλάκιση του νεοεκλεγέντα βουλευτή της αντιπολίτευσης Τζαν Αταλάι παραβίασε τα δικαιώματά του στην ασφάλεια και την ελευθερία και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Ο 47χρονος Αταλάι καταδικάστηκε τον Απρίλιο 2022 σε κάθειρξη 18 ετών για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» μέσω της οργάνωσης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας του Πάρκου Γκεζί το 2013 μαζί με το Οσμάν Καβάλα και έξι ακόμη άτομα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες για την οργάνωση του κινήματος διαμαρτυρίας, λέγοντας ότι αναπτύχθηκε αυθόρμητα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας του Πάρκου Γκεζί υπήρξε η μεγαλύτερη λαϊκή αμφισβήτηση της εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν στα είκοσι χρόνια της κυριαρχίας του.

«Κρίθηκε ότι η δικαστική απόφαση συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων στην υπόθεση του Τζαν Αταλάι, συγκεκριμένα του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και του δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια», αναφέρεται στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στη συνέχεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα προωθήσει την απόφασή του σε κατώτερο δικαστήριο, το οποίο θα δώσει και την εντολή αποφυλάκισης του Τζαν Αταλάι, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής του Εργατικού Κόμματος τον Μάιο.

Το Εφετείο είχε επικυρώσει τον Σεπτέμβριο την ποινή του Τζαν Αταλάι.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ότι η Τουρκία οφείλει να αποφυλακίσει τον Οσμάν Καβάλα και άλλα πρόσωπα για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αγνοήσει την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

«Μπορεί να ήταν άρρωστη αλλά είχε όρεξη για ζωή», λένε γείτονες της 42χρονης που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφίες από το σημείο που έπεσε η 43χρονη μητέρα στην Καλαμάτα - «Τίναζε ένα χαλί προτού βρεθεί στο κενό» λένε μάρτυρες


Ήρθη η ασυλία Πολάκη: Αν δικαιωθώ δικαστικά, να παραιτηθεί ο Μαντάς – Πλεύρης: Αν δικαιωθεί ο Μαντάς θα παραιτηθείτε;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης