Ουκρανία: Η βουλή είπε «ναι» στην απαγόρευση της ορθόδοξης Εκκλησίας που εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Μόσχας

Ουκρανία: Η βουλή είπε «ναι» στην απαγόρευση της ορθόδοξης Εκκλησίας που εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Μόσχας

Η ρωσική εκκλησία στήριξε την εισβολή στην Ουκρανία – Για ιστορική απόφαση έκανε λόγο μία βουλευτής

patriarxis_kirillos
Την απαγόρευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας που εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Μόσχας ενέκρινε σήμερα το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, στην πρώτη ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου. Η πρόταση νόμου, σύμφωνα με τον βουλευτή Γιάροσλαβ Zελεζνιάκ, εγκρίθηκε από 267 βουλευτές, πολύ περισσότερους από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 226 ψήφων.

Η βουλευτής Ίνα Σοφσούν έγραψε στο Facebook: «Είναι μία ιστορική απόφαση».

Το κείμενο, η εξέταση του οποίου σε δεύτερη ανάγνωση δεν είναι προσώρας γνωστή, απαγορεύει κάθε δραστηριότητα «θρησκευτικών οργανώσεων» που συνδέονται με «τη χώρα που πραγματοποιεί την ένοπλη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», δηλαδή τη Ρωσία.


Η ίδρυση ουκρανικής ορθόδοξης Εκκλησίας επιτάχυνε τις εξελίξεις


Η ρωσική εκκλησία έχει χάσει πιστούς εδώ και χρόνια, αν και στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε από τη δημιουργία το 2018 μιας ουκρανικής ορθόδοξης Εκκλησίας, ανεξάρτητης από τη Μόσχα, και στη συνέχεια ακόμη περισσότερο μετά την έναρξη, τον Φεβρουάριο του 2022, του πολέμου στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι μεροληπτεί εναντίον οτιδήποτε συνδέεται με τη Ρωσία και δικαιολογεί εν μέρει την επίθεσή της στη γειτονική χώρα λέγοντας ότι υπερασπίζεται τους ρωσόφωνους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2022 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, το 54% των Ουκρανών ταυτίζονταν με την ανεξάρτητη Εκκλησία και μόνο το 4% με εκείνην που υπόκειτο στο ρωσικό Πατριαρχείο, έναντι 42% και 18% αντίστοιχα το προηγούμενο έτος.

Εξάλλου, το 66% των Ουκρανών τάσσονταν υπέρ της απαγόρευσης της Εκκλησίας που είναι πιστή στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023 από τον ίδιο οργανισμό.

Οι ιερείς που κατηγορούνται

Η ορθόδοξη Εκκλησία που συνδέεται με τη Ρωσία είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2022 τη ρήξη των σχέσεών της με τη ρωσική Εκκλησία, ο πατριάρχης της οποίας, ο Κύριλλος, υποστηρίζει την εισβολή. Όμως η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά πως παραμένει ντε φάκτο εξαρτώμενη από τη Μόσχα.

Έτσι, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) κατηγορούν τον μητροπολίτη Παύλο, πνευματικό ηγέτη των Ρώσων Ορθοδόξων στην Ουκρανία, ότι «δικαιολόγησε την ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο ηγούμενος του μοναστηριού του Κιέβου «Λαύρα των Σπηλαίων» τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό επί πολλούς μήνες και στη συνέχεια φυλακίστηκε για κάποιο διάστημα προτού αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.




Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα ήταν μακρόχρονη και με φρικτές μάχες σαν την εισβολή στη Σομαλία, λέει ο στρατηγός Πετρέους

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύλληψη και τον πυροβολισμό εξ επαφής ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικό

Παναγιώτης Λιαδέλης: Αφέθηκε ελεύθερος για τον ξυλοδαρμό 27χρονου στο νυχτερινό του μαγαζί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης