Μπάιντεν: Η ισραηλινή κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», αλλά το Ισραήλ πρέπει «να κυνηγήσει τη Χαμάς»

Μπάιντεν: Η ισραηλινή κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», αλλά το Ισραήλ πρέπει «να κυνηγήσει τη Χαμάς»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή

Collage_Maker-16-Oct-2023-04-01-AM-1633
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» για το Ισραήλ να ξανακαταλάβει τη Γάζα, σημειώνοντας όμως ότι το Ισραήλ «πρέπει να απαντήσει» και «να κυνηγήσει τη Χαμάς» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας — τις οποίες συνέκρινε με το Ολοκαύτωμα — σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε Κυριακή.

«Κοιτάξτε, υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά», είπε ο Μπάιντεν. «Το Ισραήλ κυνηγά μια ομάδα ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε βαρβαρότητα που είναι τόσο συνεπής όσο το Ολοκαύτωμα. Και — έτσι νομίζω ότι το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί. Πρέπει να κυνηγήσουν τη Χαμάς», πρόσθεσε ο προεδρος των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς, στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, εάν συμφωνεί με μια «ολική πολιορκία» της Γάζας, ο Μπάιντεν είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ θα ενεργούσε σύμφωνα με τους κανόνες του πολέμου και ότι «θα υπήρχε η δυνατότητα για τους αθώους στη Γάζα να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και φαγητό και νερό.”

Κλείσιμο


Παράλληλα χαρακτήρισε την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή απαραίτητη και τόνισε ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς και πρέπει να βρεθεί δρόμος προς την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.

Προειδοποίησε ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν «καθαρά στοιχεία» ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ που πραγματοποίησε η Χαμάς νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Δεν θέλω να μπω σε απόρρητες πληροφορίες. Αλλά για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για αυτό», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο «60 Minutes».

Πιεζόμενος ξανά εάν το Ιράν βρισκόταν πίσω από κάποια σύγκρουση, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία «σε αυτό το σημείο» ότι το Ιράν βοήθησε στο σχεδιασμό της επίθεσης.

Ερωτηθείς για το μήνυμά του προς τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, και τις περιορισμένες μάχες στα σύνορα του βόρειου Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Μην το κάνετε. Μην, μην, μην."

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν ότι οι πληροφορίες, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δείξει ότι το Ιράν συμμετείχε στον σχεδιασμό της τρομοκρατικής επίθεσης του περασμένου Σαββάτου, αλλά συνεχίζουν να αξιολογούν νέες πληροφορίες καθώς συγκεντρώνονται.



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα πολιτικά μηνύματα

Κερδίζουν 4 «γαλάζιοι» αντάρτες στις Περιφέρειες - Πτωχός στην Πελοπόννησο, Κουρέτας στη Θεσσαλία

Χάρης Δούκας: Ο πανεπιστημιακός που κέρδισε τους Αθηναίους - Το βιογραφικό του και το πράσινο πλάνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης