Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι θα προκαλέσει ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ - Χωρίς νερό, ρεύμα και καύσιμα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι θα προκαλέσει ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ - Χωρίς νερό, ρεύμα και καύσιμα

Η Γάζα δεν είναι βιώσιμη παρά μόνο χάρη στη διεθνή βοήθεια αναφέρει αναλυτής Άμυνας του βρετανικού δικτύου

gaza-5
Την απόφαση να προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της Γάζας έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση σε συνέχεια των εχθροπραξιών μετά την εισβολή της Χαμάς και την αντεπίθεση του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, ανακοίνωσε την κλιμάκωση των μέτρων κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, επιβάλλοντας στον θύλακα «ολικό αποκλεισμό» και «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων.


«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων». Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Κλείσιμο
Το Sky News με κείμενο του του αναλυτή άμυνας και ασφάλειας Michael Clarke, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τι θα επιφέρει γ απόφαση για αποκλεισμό της Γάζας σημειώνοντας πως θα είναι κατ’ αρχήν καταστροφική για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Όπως λέει κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν από τη Γάζα το 2005. Την κατέλαβαν το 1967. Υπήρχαν ισραηλινοί οικισμοί εκεί. Διέλυσαν τους οικισμούς πολύ θεατρικά, αλλά απομακρύνθηκαν αποσύρθηκαν για να δουν αν θα μπορούσαν, να δημιουργήσουν μια καλύτερη κατάσταση.

xartis-5522


«Αλλά φρόντισαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γάζας και του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων της Γάζας στις ακτές. Και ελέγχουν όλη την ηλεκτρική ενέργεια της Γάζας, την παροχή τροφίμων και νερού. Και έτσι έχουν τη δυνατότητα να την κλείσουν εντελώς, κάτι που τώρα είπαν ότι θα κάνουν», λέει.

«Η Γάζα κρατήθηκε ζωντανή επί χρόνια με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ και κρατών όπως το Κατάρ, που έβαλαν ειδικά χρήματα σε έργα αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Οπότε τα χρήματά τους είναι αυτά που κράτησαν τη Γάζα ζωντανή. Θέλω να πω, η Γάζα δεν είναι βιώσιμη από καμία άλλη άποψη εκτός από την ξένη βοήθεια. Έτσι, μπορεί να απομονωθεί εντελώς έτσι και να προκαλέσει τεράστια δυστυχία».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης