ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δικαιολογείται για την επέκταση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό - «Δεν είχα επιλογή»

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δικαιολογείται για την επέκταση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό - «Δεν είχα επιλογή»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι εφόσον το Κογκρέσο έχει εγκρίνει νομοθεσία για την κατασκευή κάποιου πράγματος, είτε αυτό είναι ένα αεροπλανοφόρο είτε είναι ένας τοίχος, εκείνος δεν μπορεί να δηλώσει ότι δεν του αρέσει 

joe-biden-debate

Μετά το κύμα επικρίσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δικαιολογήθηκε για την επέκταση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι «δεν είχε επιλογή» παρά μόνο να διαθέσει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί για την κατασκευή νέων τμημάτων του φράχτη αυτού στο Τέξας, ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές στην περιοχή.

«Μου είπαν ότι δεν είχα επιλογή» είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι εφόσον το Κογκρέσο έχει εγκρίνει νομοθεσία για την κατασκευή κάποιου πράγματος, είτε αυτό είναι ένα αεροπλανοφόρο είτε είναι ένας τοίχος, εκείνος δεν μπορεί να δηλώσει ότι δεν του αρέσει και δεν θα το πληρώσει.

Αναφερόμενος σε μια πιθανή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα στο Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι είναι ένα ενδεχόμενο αλλά δεν έχει προγραμματιστεί κάτι συγκεκριμένο μέχρι αυτή τη στιγμή.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Σι στη σύνοδο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που θα διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Καλιφόρνια.

Τους τελευταίους μήνες, Πεκίνο και Ουάσινγκτον ξανάρχισαν τον διάλογο, με αλλεπάλληλες επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα. Όμως οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις εμπορικές διαφορές και το ζήτημα της Ταϊβάν να είναι οι πιο ακανθώδεις διαφορές μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι το φαβορί των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν άργησε να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν δείχνει ότι «είχα δίκιο όταν κατασκεύασα 900 χιλιόμετρα (…) ενός πανέμορφου, ολοκαίνουριου τείχους» έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social. «Θα ζητήσει συγγνώμη ο Τζο Μπάιντεν από εμένα και την Αμερική επειδή άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει και επέτρεψε να κατακλυσθεί η χώρα μας από 15 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, προερχόμενους από άγνωστα μέρη;» πρόσθεσε.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης σχολιάστηκε από πολλούς Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς αλλά και από τον πρόεδρο του Μεξικού, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος την χαρακτήρισε «πισωγύρισμα». Η οικοδόμηση τείχους «δεν λύνει το πρόβλημα, πρέπει να επιτεθούμε στις αιτίες» της παράτυπης μετανάστευσης, είπε ο Μεξικανός πρόεδρος στην πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Περιβαλλοντολόγοι εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους. «Η κομητεία Σταρ (όπου θα χτιστεί το τείχος) φιλοξενεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και σημαντικότερα φυσικά περιβάλλοντα που έχουν απομείνει στο Τέξας (…) και τώρα οι μπουλντόζες ετοιμάζονται να το ισοπεδώσουν», σχολίασε ο Λέικεν Τζόρνταλ, του Κέντρου Βιοποικιλότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιάννης Ιωαννίδης: Το τελευταίο αντίο στον «ξανθό» - Αποθέωση στο «Αλεξάνδρειο» - Βίντεο και φωτογραφίες

Μαίρη Χρονοπούλου: Ο πολιτικός που ερωτεύτηκε και το «δεν θα γεράσω ποτέ» - Η συνέντευξή της στον Δανίκα τον Φεβρουάριο

Τραγωδία στο Κάνσας: 5χρονη βιάστηκε και δολοφονήθηκε αφού η ίδια της η μητέρα την έδιωξε από το σπίτι

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης