Οι 5 φονικότερες πυρκαγιές σε νυχτερινά κλαμπ

Από το Cocoanut Grove της Βοστόνης το 1942 στο σήμερα και στη φονική πυρκαγιά στο Teatre στη Μουρθία της Ισπανίας

Spain_Fire
Στη Μουρθία της Ισπανίας, ο θρήνος για τους 13 ανθρώπους που χάθηκαν όταν το νυχτερινό κλαμπ Teatre τυλίχτηκε στις φλόγες, τώρα ξεκινά. Όπως και τώρα ξεκινά η εισαγγελική έρευνα για το πώς ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά σε ένα κλαμπ για το οποίο υπήρχε εντολή να κλείσει το 2022 για λόγους ασφαλείας. Μια εντολή που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Όσο απίστευτο και όσο πρωτοφανές και αν φαίνεται, αυτό το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες ανθρώπων που μπήκαν σε ένα κλαμπ για να διασκεδάσουν και, είτε δεν βγήκαν ποτέ, είτε έζησαν και ζουν μια ζωή- εφιάλτη, μετά από τα βαριά εγκαύματα που υπέστησαν.

At least 13 killed as fire tears through popular nightclub in city of Murcia in southeastern Spain


Κλείσιμο
Σε μία από αυτές, η φρίκη, τα γέλια και οι φωνές της διασκέδασης που μετατράπηκαν σε ουρλιαχτά πανικού και πόνου και στη συνέχεια νεκρική σιγή, έχει καταγραφεί σε ένα συγκλονιστικό βίντεο. Υπάρχουν, όμως, πολλές -αφύσικα πολλές- τέτοιες ιστορίες.

Όπως του Canecão Mineiro στη Βραζιλία, του República Cromañón στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, του Wuwang Club στη Σενζέν της Κίνας, του Santika Club στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, του Lame Horse στο Περμ της Ρωσίας και πολλές ακόμα. Αυτές είναι οι 5 σημαντικότερες τέτοιες ιστορίες:

The Station
The Station Nightclub Fire | A Short Documentary | Fascinating Horror
Το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου 2003, του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται από πολύ νωρίς στο κλαμπ Station. Εκεί θα ξεκίναγε, περίπου μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, η συναυλία του ροκ συγκροτήματος Great White.
Στις 11, εκείνη τη νύχτα, η συναυλία ξεκίναγε. Το κλαμπ ήταν παραπάνω από γεμάτο. Μέσα ήταν 462 άτομα, ενώ η μέγιστη χωρητικότητα ήταν 404 άτομα. Την ώρα της έναρξης της συναυλίας, ο μάνατζερ του συγκροτήματος, άναψε δύο βεγγαλικά στο πίσω μέρος της σκηνής. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η οροφή του κλαμπ -η οποία ήταν κατασκευασμένη από αφρώδη πολυουρεθάνη για ηχομόνωση- τυλίχτηκε στις φλόγες. Όπως καταγράφει και το βίντεο του οπερατέρ ο οποίος βιντεοσκοπούσε την εκδήλωση για λογαριασμό των ιδιοκτητών του κλαμπ, πολύ γρήγορα, το μαγαζί τυλίχτηκε στις φλόγες και στους μαύρους, τοξικούς καπνούς. Παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο που ονομάζεται flashover effect, κατά το οποίο σε δευτερόλεπτα όλα τα εύφλεκτα αντικείμενα ενός χώρου αναφλέγονται.

NBC 10 News: 24 hours after The Station nightclub fire
Ανάμεσα σε αυτά που ανεφλέγησαν, ήταν και τα μαλλιά των θαμώνων. Ο κόσμος πανικόβλητος προσπαθούσε να βρει την έξοδο. Και όσοι την έβρισκαν, στριμώχνονταν ανάμεσα στους δεκάδες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Κάποιοι από αυτούς καίγονταν ζωντανοί. Κάποιοι επιχείρησαν να διαφύγουν από τα παρασκήνια, όμως ένας «υπεύθυνος ασφαλείας», τους γύρισε πίσω. Στον θάνατο. Πενήντα άτομα, μπερδεύτηκαν στο χάος και εγκλωβίστηκαν στις τουαλέτες, όπου κάηκαν ζωντανοί. Συνολικά, 100 άτομα πέθαναν εκείνο το βράδυ. Άλλοι 230 τραυματίστηκαν βαριά. Στη δίκη που ακολούθησε, αποδείχθηκε ότι το κτίριο που είχε κατασκευαστεί το 1942, είχε περάσει λίγους μήνες πριν από επιθεώρηση της Πυροσβεστικής, η οποία το βρήκε ασφαλές, παρότι δεν είχε κανένα σύστημα πυρασφάλειας και αυτόματης πυρόσβεσης. Οι ιδιοκτήτες του κλαμπ αντιμετώπισαν περισσότερες από 400 κατηγορίες. Ο ένας καταδικάστηκε σε 4ετη κάθειρξη και άλλος σε 500 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Cocoanut Grove
Τη νύχτα της 28ης Νοεμβρίου του 1942, στο θρυλικό νυχτερινό κέντρο της Βοστόνης Cocoanut Grove, είχε πάρτι. Αστέρες του σινεμά και διάσημοι μουσικοί συνωστίζονταν κάτω από τους τεχνητούς φοίνικες του διάσημου κλαμπ για να πιουν και να χορέψουν όλη τη νύχτα. Μόνο που στη διάρκεια της νύχτας, το κλαμπ δεν θα συνέχιζε να υπάρχει.
Στη διάρκεια του πάρτι, ένας μπάρμαν παρατήρησε πως κάποιος ξεβίδωσε μια λάμπα από έναν τεχνητό φοίνικα για να φιλήσει το κορίτσι του στο σκοτάδι. Σκαρφάλωσε να την ξαναβιδώσει και από βραχυκύκλωμα, ο φοίνικας τυλίχτηκε στις φλόγες. Για μερικά λεπτά, οι περίπου 1000 θαμώνες δεν είχαν καν καταλάβει ότι υπήρχε φωτιά στο κλαμπ.

Cocoanut-Grove-Fire4

Από ένα σημείο και μετά, η πυρκαγιά καταβρόχθιζε τα πάντα. Οι πυροσβέστες που έφτασαν, δεν μπορούσαν να μπουν στο κλαμπ, καθώς οι είσοδοί του ήταν φραγμένες από πτώματα. Στο νοσοκομείο της πόλης, έφτανε ένα θύμα κάθε 11 δευτερόλεπτα. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν καινοτόμες για την εποχή μεθόδους, όπως πενικιλλίνη και πλάσμα αίματος.
Πεντακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Στη δίκη που ακολούθησε, ο μαφιόζος ιδιοκτήτης του κλαμπ δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη για τις πόρτες που είχε καρφώσει για να μη φεύγουν οι «τσαμπατζήδες». Η ευθύνη θα έπεφτε στον νεαρό, φτωχό μπάρμαν…


Kiss
Kiss ήταν το όνομα του κλαμπ που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της 27ης Ιανουαρίου 2013, στο Ρίο Γκράντε ντο Σόουλ της Βραζιλίας. Η υπόθεση είναι «καρμπόν» με του Station: Εκείνη τη νύχτα είχαν πάρτι φοιτητικοί σύλλογοι. Ένα συγκρότημα που έπαιζε, άναψε ένα βεγγαλικό και «άρπαξε« η οροφή του κλαμπ. Η διαφορά είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, υπήρχαν 242 νεκροί και 630 τραυματίες. Οι περισσότεροι από αυτούς, συνεθλίβησαν από το πλήθος που, πανικόβλητο, προσπαθούσε να βγει έξω από το κλαμπ για να γλιτώσει από τη φωτιά…

Brazil nightclub fire: Why they couldn't escape
Collectiv
Στις 30 Οκτωβρίου 2015, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, το metalcore συγκρότημα Goodbye to Gravity έδινε συναυλία στο κλαμπ Colectiv για να γιορτάσει την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ. Η είσοδος ήταν δωρεάν και η συμμετοχή του κοινού, μαζική. Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ο τρόπος που ξέσπασε η πυρκαγιά. Το συγκρότημα άναψε πυροτεχνήματα και ο αφρός πολυουρεθάνης που υπήρχε στην οροφή και τους τοίχους του κλαμπ για ηχομόνωση, τυλίχτηκε αμέσως στις φλόγες.
Από τη φρίκη που ακολούθησε, 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -οι περισσότεροι δηλητηριασμένοι από τοξίνες που απελευθέρωσε ο φλεγόμενος αφρός πολυοουρεθάνης. Άλλοι 146 τραυματίστηκαν. Οι μαζικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, για τη διαφθορά που συνδέεται με την πυρκαγιά οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα.

Deadly nightclub fire during concert in Romania
The Lame Horse
Τη βραδιά της 5ης Δεκεμβρίου 2009, το νυχτερινό κέντρο Lame Horse στο Περμ της Ρωσίας γιόρταζε τα 8α του γενέθλια. Περισσότερα από 350 άτομα βρίσκονταν εκεί για να διασκεδάσουν. Γύρω στη 1 τα ξημερώματα, όταν άναψαν πυροτεχνήματα για τον εορτασμό, η ξύλινη οροφή του κλαμπ και οι τοίχοι άρπαξαν φωτιά, η οποία επεκτάθηκε στην ηλεκτρική καλωδίωση του κτιρίου, με αποτέλεσμα να σβήσουν τα φώτα. Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 156 άνθρωποι.



Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν έως και 160 ακόμη, ωστόσο πολλοί από τους τραυματίες έχασαν τη ζωή τους τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανήλικος έσπασε τα δόντια 12χρονου στο προαύλιο του σχολείου


Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Όταν έχασα το μωράκι μου, μια κυρία με ρώτησε μπροστά σε όλους, πότε θα κάνω παιδί»


Διανομέας στη Θεσσαλονίκη μαχαίρωσε οδηγό ταξί μετά από καβγά στο δρόμο


Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης