Τουρκία: Επαναλαμβάνεται η δίκη της αυτοεξόριστης κοινωνιολόγου και φεμινίστριας Πινάρ Σελέκ

Τουρκία: Επαναλαμβάνεται η δίκη της αυτοεξόριστης κοινωνιολόγου και φεμινίστριας Πινάρ Σελέκ

Η συγγραφέας του «Γίνεσαι άνδρας έρποντας» καταγγέλλει «δικαστική μανία» εις βάρος της από τη Γαλλία, όπου πλέον ζει και εργάζεται

pinar_selek
Η δίκη της τουρκάλας κοινωνιολόγου και συγγραφέα Πινάρ Σελέκ, η οποία έχει καταφύγει στη Γαλλία απ' όπου καταγγέλλει τη δικαστική «μανία» σε βάρος της, πρόκειται να επαναληφθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτή η ακούραστη υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ηλικίας 51 ετών, η οποία ζει και διδάσκει στη Νίκαια (νοτιοανατολική Γαλλία), είχε συλληφθεί το 1998 για τα έργα της σχετικά με την κουρδική κοινότητα, πριν κατηγορηθεί ότι συνδέεται με μια έκρηξη που είχε στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους στο παζάρι των μπαχαρικών στην Κωνσταντινούπολη.

Έρευνα ειδικών απέδειξε πως επρόκειτο για τυχαία έκρηξη φιάλης αερίου. Η Σελέκ, η οποία αφέθηκε ελεύθερη το Δεκέμβριο του 2000, έχει αθωωθεί τέσσερις φορές, το 2006, το 2008, το 2011 και το 2014.

Όμως τον Ιούνιο του 2022, το τουρκικό ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε όλες αυτές τις αθωωτικές αποφάσεις και διέταξε να γίνει νέα δίκη, η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο.

Την ερευνήτρια υπερασπίζεται η αδελφή της, η οποία έγινε δικηγόρος ακριβώς για να την υπερασπιστεί. Αιρετοί αξιωματούχοι του Στρασβούργου, της πόλης όπου έζησε, καθώς και ένας βουλευτής του γαλλικού διαμερίσματος του Ροδανού, ανακοίνωσαν πως θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη για να την υποστηρίξουν.

Αυτή η δεύτερη ακροαματική συνεδρίαση πρόκειται να αρχίσει στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ενώ για ένα διάστημα είχε παραμείνει για να αγωνιστεί στην Τουρκία, η Πινάρ Σελέκ πήρε το δρόμο της εξορίας το 2009, όταν οι απειλές πολλαπλασιάσθηκαν, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της «Γίνεσαι άνδρας έρποντας», μια συλλογή μαρτυριών για την οικοδόμηση της αρρενωπότητας στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, που έγινε εκδοτική επιτυχία στην Τουρκία.

«Η ζωή είναι σύντομη, θέλω να τη ζήσω καλά. Δεν θέλω η δίκη αυτή να καθορίσει τη ζωή μου. Δεν θα μπορέσουν να σβήσουν το χαμόγελό μου ούτε να μειώσουν την ποιότητα της σκέψης μου», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Στη «φάκα» κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης με κέρδη 25 εκατ. ευρώ


Απόγνωση στον Βόλο μετά την κακοκαιρία: «Σε 20 ημέρες καταστραφήκαμε δύο φορές, δεν έχει μείνει τίποτα
όρθιο»


Κούγιας ξανά κατά Κασσελάκη: Μας θεωρεί μ...ες εμάς που κάναμε 32 μήνες στρατό και τα φτωχόπαιδα που υπηρετούν στην παραμεθόριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης