Γερμανία: Εφιάλτης για τον Σολτς η ισχυροποίηση του ακροδεξιού AfD

Γερμανία: Εφιάλτης για τον Σολτς η ισχυροποίηση του ακροδεξιού AfD

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα απλώνει τα «πλοκάμια» του στη Γερμανία

shutterstock_2327590783
Η αυξανόμενη μετανάστευση στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης έχει σοβαρό αντίκτυπο στον γερμανικό τρόπο ζωής καθιστώντας τους πολίτες λιγότερο ασφαλείς και αμαυρώνοντας την εικόνα της κυβέρνησης του Βερολίνου. Το γεγονός αυτό δίνει «φτερά» στο ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Σολτς, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Eνδεικτικό του πολιτικού κλίματος στη Γερμανία είναι ότι σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους στα ανατολικά θα ψήφιζαν «δαγκωτό» AfD εάν γίνονται σήμερα εκλογές, γράφει η εφημερίδα «Bild». Στο κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης, το ποσοστό του κόμματος έχει αγγίξει πλέον το 20%, σχολιάζει το σχετικό άρθρο.

Σε εθνικό επίπεδο, το κόμμα «Ενναλακτική για τη Γερμανία», συγκεντρώνει σχεδόν 22%, ποσοστό υψηλότερο και από τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς: τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Η επιτυχία του ξενοφοβικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις στέλνει σήμα και στο Βερολίνο, όπου οι πολιτικοί του κέντρου παρασύρονται σε μια συζήτηση για τη φυλή και τη μετανάστευση που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, ο Φρίντριχ Μέρτς, επικεφαλής της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU0 CSU) έκανε πρόσφατα πάταγο αποκαλώντας το κόμμα του «Εναλλακτική για τη Γερμανία....με ουσία».

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ανησυχία τους για την δυναμική που εμφανίζει το κόμμα AfD για τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου έτους, στις ανατολικές πολιτείες της Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου και της Θουριγγίας.

Υπάρχουν ορισμένες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το κόμμα ΑFD θα μπορούσε να κερδίσει και τις εκλογές. Στην πραγματικότητα όμως δεν θα μπορεί να κυβερνήσει αφού κανένα κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του.

Ωστόσο, εάν συνεχίσει την ανοδική του πορεία, ορισμένα γερμανικά κρατίδια ενδέχεται να δυσκολευτούν να σχηματίσουν λειτουργικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς, ειδικά στα ανατολικά.

Για τους αναλυτές, η πρόσφατη άνοδος του AfD οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: Τη δυσαρέσκεια για τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας όπως και την οργή για έναν πρόσφατο νόμο που αφορά την επιτάχυνση της μετάβασης από λέβητες αερίου στις αντλίες θερμότητας.

Το AfD, το οποίο κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και έχει καταδικάσει τις οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε κατά της Ρωσίας, παρείχε επίσης ένα «σωσίβιο» στους Γερμανούς δυσαρεστημένους με την υποστήριξη του Σολτς στο Κίεβο. Ωστόσο, οι δημοσκόποι υπογραμμίζουν ότι το κλειδί για την επιτυχία του κόμματος είναι η μετανάστευση.

«Έχουμε μια τεράστια εισροή μεταναστών στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, εξίσου μεγάλη με την προσφυγική κρίση του 2015-16», δήλωσε ο Κάι Αρτσχάιμερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, όπως εξηγεί στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Κι αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα του AfD». Ο Κάρστερν, ένας ντόπιος της πόλης Γκέρλιτς στην Ανατολική Γερμανία, υπογράμμισε ότι η στάση του κόμματος για τους πρόσφυγες ήταν ελκυστική σε πολλούς στην πόλη.

«Η κυβέρνηση δεν ακούει τους ανθρώπους σε αυτό - απλώς μας αγνοεί εντελώς», είπε προσθέτοντας ότι «Το AfD είναι πραγματικά η μόνη εναλλακτική». Οι αρχές στη Γερμανία κατέγραψαν περισσότερες από 204.000 αιτήσεις ασύλου φέτος έως το τέλος Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση κατά 77% σε σχέση με πέρυσι.

Αυτός ο αριθμός ήρθε να προστεθεί στα 1,1 εκατομμυρία Ουκρανών προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Οι τοπικοί δήμοι αγωνίζονται να φιλοξενήσουν τους νεοφερμένους. «Η Γερμανία είναι στα όριά της», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Το ξενοφοβικό κόμμα AfD στην πόλη Γκέρλιτς, που βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία, έχει φτιάξει ειδική πλατφόρμα με παράτυπη μετανάστευση.

«Κανένα άλλο θέμα δεν ανησυχεί τόσο πολύ τους ανθρώπους», όπως υποστήριξαν πριν λίγες ημέρες δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης Γκέρλιτς. Το κόμμα AfD κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση των τοπικών αρχών της πόλης στην ανατολική Γερμανία υποστηρίζοντας ότι η ικανότητά α απορροφήσει περισσότερους πρόσφυγες είχε «εξαντληθεί» και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κατανομή θα «έθετε σε κίνδυνο την τάξη και την ασφάλεια» των πολιτών.



Ειδήσεις σήμερα:

Αυτόπτης μάρτυρας για την πτώση ελικοπτέρου στην Εύβοια: «Είχε χαμηλώσει πολύ... ξαφνικά άκουσα μία έκρηξη»

Μητσοτάκης: Οι σκέψεις μας είναι στον Βόλο και την Εύβοια - Θα είμαστε δίπλα τους


Για «θεσμικό πραξικόπημα» στην ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ μιλά σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης