Ναγκόρνο Καραμπάχ: Για «εθνική αποκάθαρση» κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ο Πασινιάν

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Για «εθνική αποκάθαρση» κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ο Πασινιάν

Τουλάχιστον 65.036 άνθρωποι, από τους συνολικά 120.000 αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχουν ήδη καταφύγει στην Αρμενία, δήλωσε εκπρόσωπος του Πασινιάν

pasinian
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν για «εθνική αποκάθαρση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δήλωσε πως όλοι οι Αρμένιοι αυτού του θύλακα θα τον έχουν εγκαταλείψει μέσα «στις επόμενες ημέρες», λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τη στρατιωτική νίκη των Αζέρων.

«Η έξοδος των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζεται. Η ανάλυσή μας δείχνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν πια Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι μια πράξη εθνικής αποκάθαρσης εναντίον της οποίας είχαμε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Νικόλ Πασινιάν ενώπιον των μελών της κυβέρνησής του.

«Αν οι καταδίκες (από τη διεθνή κοινότητα) δεν ακολουθηθούν από τις κατάλληλες πολιτικές και νομικές απόφάσεις, τότε οι καταδίκες αυτές θα γίνουν πράξεις συναίνεσης σε αυτό που συμβαίνει», κατήγγειλε ο Πασινιάν.

Τουλάχιστον 65.036 άνθρωποι, από τους συνολικά 120.000 αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχουν ήδη καταφύγει στην Αρμενία, δήλωσε σήμερα το πρωί εκπρόσωπος του Πασινιάν.

Η στρατιωτική επιχείρηση αστραπή του Αζερμπαϊτζάν έχει προκαλέσει μια έξοδο πρωτοφανή στο Νότιο Καύκασο μετά τον πόλεμο, με τον οποίο οι Αρμένιοι κατέλαβαν το έδαφος αυτό αφού κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, και τη διαφυγή από εκεί εκατοντάδων χιλιάδων Αζέρων.

Το Αζερμπαϊτζάν λέει πως θα σεβαστεί τα δικαιώματα των αρμενίων κατοίκων της περιοχής, όμως με μια ιστορία βεβαρυμένη από λαϊκές μνήμες γενοκτονίας, εθνικών εκκαθαρίσεων, πογκρόμ και τουλάχιστον δύο πολέμων, οι Αρμένοι φεύγουν από φόβο.

«Αυτή είναι μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της αρμενικής ιστορίας», λέει ο πατέρας Νταβίντ, ένας 33χρονος αρμένιος ιερέας που έφθασε στα σύνορα για να προσφέρει πνευματική στήριξη σ' αυτούς που διαφεύγουν. «Ολόκληρη η αρμενική ιστορία είναι γεμάτη δεινά».

Κλείσιμο
Στη σοβιετική εποχή, το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχαιρε αυτονομίας μέσα στη σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Καθώς όμως κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση, ξέσπασε ο Πρώτος Πόλεμος του Καραμπάχ. Περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 1988 ως το 1994 και πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπίσθηκαν, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν Αζέροι. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν αντεπιτέθηκε ανακαταλαμβάνοντας εδάφη μέσα και γύρω από το Καραμπάχ με ένα πόλεμο 44 ημερών και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη στρατιωτική νίκη της περασμένης εβδομάδας.

Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν απήγγειλε ποινικές κατηγορίες σε βάρος του Ρουμπέν Βαρντανιάν, τραπεζίτη και φιλάνθρωπου ο οποίος ηγήθηκε της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Καραμπάχ από τον Νοέμβριο 2022 ως τον Φεβρουάριο 2023, ανακοίνωσε σήμερα η αζέρικη υπηρεσία ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο οποίος συνελήφθη χθες, Τετάρτη, κατηγορείται ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και έχει προφυλακισθεί.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι Dukes, η καποέιρα και η ενόργανη γυμναστική - Το twitter αντιδρά στο «παρκούρ» του Κασσελάκη

Κασσελάκης κατά Δόμνας Μιχαηλίδου - «Εμφανίστηκε απρόσκλητη, στο μέλλον να είναι πιο προσεκτική»


Βίντεο: Η συγκλονιστική στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου στη Βόρεια Εύβοια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης