Χιλή: Εκατοντάδες συλλήψεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας

Χιλή: Εκατοντάδες συλλήψεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας

Πάνω από 450 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ τουλάχιστον 42 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, στις συγκρούσεις τις δύο ημέρες της διήμερης γενικής απεργίας στη Χιλή...

Χιλή: Εκατοντάδες συλλήψεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας
Χιλή: Εκατοντάδες συλλήψεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας

Πάνω από 450 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ τουλάχιστον 42 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, στις συγκρούσεις τις δύο ημέρες της διήμερης γενικής απεργίας στη Χιλή, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της χώρας

Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου και δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανέφερε πως τουλάχιστον 270 λεωφορεία υπέστησαν ζημιές. Η απεργία, που κήρυξαν τα συνδικάτα και συνεχίζεται σήμερα, παρέλυσε τμήματα της πρωτεύουσας, αλλά δεν φάνηκε να προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στις ιδιωτικές εταιρίες, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνέχιζαν να λειτουργούν, αν και όχι πλήρως. Σε πολλούς δρόμους νεαροί έστησαν οδοφράγματα κι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και νερό υπό πίεση για να τους διαλύσει.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα βίας, ορισμένες ομάδες προσπαθούν να διαταράξουν την δημόσια τάξη», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ροδρίγκο Ουμπίγια, ο οποίος πρόσθεσε πως ο απολογισμός των τραυματιών και των συλληφθέντων δεν είναι οριστικός. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην διάρκεια της νύχτας και επικεντρώθηκαν στο Σαντιάγο.

Χθες χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν μια μεγάλη πορεία για να απαιτήσουν δωρεάν και δημόσια παιδεία και άλλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που διαρκούν τρεις μήνες είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα μετά το τέλος της δικτατορίας το 1990. Δάσκαλοι και φοιτητές απέκλεισαν τις οκτώ λωρίδες στη λεωφόρο Αλαμέδα στο Σαντιάγο, μερικά τετράγωνα από το προεδρικό μέγαρο. Αρκετοί φορούσαν μάσκες που απεικονίζουν τον τεθνεώτα σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Σαλβαδόρ Αγιέντε, ο οποίος είχε προτιμήσει να αυτοκτονήσει στο προεδρικό μέγαρο την 11η Σεπτεμβρίου 1973 παρά να παραδοθεί στις δυνάμεις υπό τον Αουγκούστο Πινοσέτ που επέβαλαν πραξικόπημα.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις, όπως το Βαλπαραΐσο και η Κονσεπσιόν. Η οικονομία της Χιλής εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της εφέτος και πολλοί στη χώρα διαμαρτύρονται διότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν ωφελείται σε τίποτε από το "θαύμα" αυτό εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης