Γερμανία: Tσουχτερό το κόστος της μπύρας στο «Οktoberfest» του Μονάχου - Ως και 15 ευρώ το λίτρο

Γερμανία: Tσουχτερό το κόστος της μπύρας στο «Οktoberfest» του Μονάχου - Ως και 15 ευρώ το λίτρο

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο ξεκίνησε το Σάββατο - Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια επισκέπτες που εκτιμάται πως θα συγκεντρωθούν

beer-oktoberfest7282
Όσοι επισκεφθούν φέτος το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο, που ξεκίνησε το Σάββατο στο Μόναχο της Γερμανίας, θα πρέπει να ξέρουν ότι η τιμή για ένα λίτρο μπύρας αγγίζει τα 15 ευρώ.

Πριν από μισό αιώνα, η τιμή ανά λίτρο ήταν λιγότερο από ένα ευρώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus».  Σήμερα, όμως, μια μπύρα κοστίζει από 12,60 έως 14,90 ευρώ.

Ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιερ, χρειάστηκε δύο χτυπήματα για να τρυπήσει με το ξύλινο σφυράκι το πρώτο βαρέλι της μπύρας στο «Oktoberfest», ακριβώς στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, ακολουθώντας την παράδοση.  Η μεγάλη γιορτή της μπύρας διαρκεί φέτος 18 μέρες, δηλαδή δύο μέρες περισσότερο απ' ότι συνήθως.

Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση μπύρας πριν τα μεσημεριανά εγκαίνια. Όμως οι πιο ενθουσιώδεις φίλοι του «Oktoberfest» είχαν έρθει από τις έξι το πρωί για να πιάσουν μία καλή θέση στα ξύλινα τραπέζια.

Κλείσιμο
«Η προσμονή ήταν μεγάλη για μένα και για τους φίλους μου», λέει ο Μαξιμίλιαν, ένας νεαρός Βαυαρός.  «Είχαμε πάει σε μία αντίστοιχη γιορτή την άνοιξη, αλλά το Oktoberfest το περιμέναμε με ανυπομονησία».

Είθισται το γλέντι να συνοδεύεται από παραδοσιακά τραγούδια, μέσα και έξω από τα τεράστια αντίσκηνα που έχουν στηθεί στο πάρκο Theresienwiese του Μονάχου.

Πολλοί επισκέπτες, άνδρες και γυναίκες, εμφανίζονται με τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες με πολλές αιθέριες υπάρξεις να κλέβουν την παράσταση.

Αν και λέγεται «Oktoberfest», η γιορτή της μπύρας αρχίζει πάντα τον Σεπτέμβριο, σε μία εποχή που ο υδράργυρος στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας θυμίζουν ακόμη καλοκαίρι.

Το 2020 και το 2021 το φεστιβάλ μπύρας είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας της νόσου Covid-19.

Πέρυσι οι επισκέπτες ήταν κάπως συγκρατημένοι, αλλά για φέτος ο δήμαρχος του Μονάχου είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

«Έχουμε καταπληκτικό καιρό, βλέπω παντού χαρούμενα πρόσωπα, ανοίξαμε το βαρέλι με δύο χτυπήματα, τίποτα δεν πρόκειται να πάει στραβά φέτος», επισημαίνει ο Ντίτερ Ράιτερ.

Οι Βαυαροί λένε ότι το Oktoberfest είναι το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι στον κόσμο, και όχι μόνο.

Κάποια αντίσκηνα διατίθενται για κλειστές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν επώνυμοι από τον χώρο της πολιτικής και του θεάματος.  Ωστόσο, η γιορτή της μπύρας απευθύνεται κυρίως στους απλούς, ανώνυμους επισκέπτες.

Φέτος, ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ άδραξε την ευκαιρία, για να εκφράσει την αντίθεσή του στην προγραμματισμένη αύξηση της φορολογίας στην εστίαση.

To «Oktoberfest» πραγματοποιείται στο Μόναχο από το 1810 και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης, κατακτώντας τον τίτλο του μεγαλύτερου «παραδοσιακού» φεστιβάλ στον πλανήτη.

Ειδήσεις σήμερα

Ποια ήταν η μία από τις δύο νοσηλεύτριες που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη – Η τραγική ιστορία της

Δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και δύο διερμηνείς οι πέντε Έλληνες νεκροί στο τροχαίο στη Λιβύη

Απίστευτες τιμές για θέσεις πάρκινγκ στην Αθήνα: €1 εκατ. στο Μαρούσι, €1,72 εκατ. στο κέντρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης