Σάνα Μαρίν: Ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα σχεδίαζε τη δολοφονία της - Είχαν φτιάξει όπλα με 3D εκτυπωτές

Σάνα Μαρίν: Ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα σχεδίαζε τη δολοφονία της - Είχαν φτιάξει όπλα με 3D εκτυπωτές

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι «συζητούσαν σοβαρά» για την επίθεση κατά της τότε πρωθυπουργού της χώρας, ισχυριζόμενοι ότι ήθελαν απλώς να... ξεθυμάνουν

sanna
Μια ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα στη Φινλανδία σχεδίαζε τη δολοφονία της Σάνα Μαρίν το διάστημα που η 37χρονη πολιτικός υπηρετούσε ως πρωθυπουργός της χώρας.

Τέσσερις άνδρες βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη που ξεκίνησε στην πόλη Λάχτι και προσελκύει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ. Οι τρεις από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία και ο τέταρτος διώκεται για οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με την Daily Mail, δύο από τους κατηγορουμένους είχαν μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο δολοφονικής επίθεσης εις βάρος της τότε πρωθυπουργού, σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην ίδια πόλη το 2022. Επίσης είχαν δημοσιεύσει στο Telegram πληροφορίες για επικείμενη εμφάνισή της στο Λάχτι. Στην ανάκριση, ένα από τα μέλη της ομάδας δήλωσε τα εξής: «Το όπλο FGC-9 βρισκόταν κοντά μου και θα μπορούσα να βρίσκονται στην αγορά του Λάχτι σε λιγότερο από 10 λεπτά. Μιλούσα για τέτοιου είδους πράγματα στο Telegram, ότι δηλαδή θα ήταν θεωρητικά πιθανή η απόπειρα δολοφονίας ενός πολιτικού προσώπου».

Το FGC-9 είναι ένα ημιαυτόματο όπλο PCC (Pistol Caliber Carbine) που μπορεί να κατασκευαστεί με τρισδιάστατη εκτύπωση.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι οι συζητήσεις για τρομοκρατική επίθεση ήταν θεωρητικές και δεν τις εννοούσαν πραγματικά, αφού δεν έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.

Περιέγραψε τις συνομιλίες όπου συμμετείχε σαν «συνηθισμένες κουβέντες» για το πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος να δολοφονήσει τον επικεφαλής του φινλάνδικού κράτους. Για τον ίδιο, ήταν απλώς ένας τρόπος να ξεθυμαίνουν και να μιλούν για ενδιαφέρουσες ακραίες εμπειρίες.

Η τοπική αστυνομία λέει ότι οι τέσσερις άνδρες ήταν οπαδοί του κινήματος του «επιταχυντισμού» (accelerationism), ενός συνόλου ιδεών (στην αριστερή και τη δεξιά ιδεολογία) που απαιτούν τη δραστική εντατικοποίηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της τεχνολογικής αλλαγής για την αποσταθεροποίηση των υπαρχόντων συστημάτων εξουσίας. Η συγκεκριμένη ιδεολογία έχει συνδεθεί με ένα κύμα δολοφονικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης στο Μπάφαλο το 2022, με θύματα 10 μαύρους πολίτες.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν κατασκευάσει όπλα με 3D εκτύπωση. Σε εφόδους στα διαμερίσματά τους βρέθηκαν λίστες με υποψήφιους στόχους, μεταξύ των οποίων βουλευτές, εκπρόσωποι ομάδων μειονοτήτων και ακτιβιστές του αντιφασιστικού χώρου.

Ερωτηθείς για τους «στόχους» τους, ο ένας εκ των κατηγορουμένων απάντησε ότι τους θεωρούσαν εχθρούς των εθνικιστών και πιθανές πηγές πληροφοριών.



Ειδήσεις σήμερα:

Αυστραλός μεγιστάνας ζητά μαζικές απολύσεις για να... πάρουν το μάθημά τους οι «αλαζονικοί» εργαζόμενοι

Η απόλυτη τραγωδία στην ισοπεδωμένη από τις πλημμύρες Ντέρνα - Φόβοι για 20.000 νεκρούς

Κρήτη: Ο πρώτος χορός από τον γάμο του 41χρονου Κωστή με την 82χρονη Παρασκιώ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης