Τουρκία: Η στιγμή που βγάζουν από βάθος 1.000 μέτρων Αμερικανό σπηλαιολόγο

Τουρκία: Η στιγμή που βγάζουν από βάθος 1.000 μέτρων Αμερικανό σπηλαιολόγο

Ο Μαρκ Ντίκι παρουσίασε γαστρεντερική αιμορραγία ενώ βρισκόταν σε βάθος περίπου 1.120 μέτρων - «Σκέφτηκα ότι δεν θα τα καταφέρω»

turkia-spilaiologos
Αίσιο τέλος είχε η τεράστια επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε στην Τουρκία για τον απεγκλωβισμό του Αμερικανού σπηλαιολόγου Μάρκ Ντίκι ο οποίος παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας ενώ βρισκόταν σε βάθος 1.000 μέτρων.

Watch: American Explorer Rescued Safely from Turkish Cave | WSJ News


Ο 40χρονος σπηλαιολόγος, ο οποίος παρουσίασε προβλήματα στο στομάχι στις 2 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν στο σπήλαιο Μόρκα, μετά τη διάσωσή του έκανε λόγο για «μια τρελή, τρελή περιπέτεια».

«Είναι καταπληκτικό να είμαι πάλι στην επιφάνεια» πρόσθεσε ο Ντίκι ο οποίος ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση και την διεθνή κοινότητα των σπηλαιολόγων για την διάσωσή του.

«Το μόνο συναίσθημα που έχω είναι το ερώτημα που με τριβέλιζε για το αν θα ζήσω. Έλεγα δεν είναι κάτι σοβαρό, θα ζήσω. Έχω λίγο αίμα αλλά είναι μια μόλυνση. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Ήταν η πρώτη φορά που το έζησα αυτό. Εύχομαι να είναι και η τελευταία» πρόσθεσε ο Αμερικανός σπηλαιολόγος.



Ο Ντίκι άρχισε να υποφέρει από γαστρεντερική αιμορραγία ενώ βρισκόταν σε βάθος περίπου 1.120 μέτρων. Τις πρώτες βοήθειες του τις χορήγησε ένας Ούγγρος γιατρός ο οποίος κατέβηκε στο σπήλαιο στις 3 Σεπτεμβρίου ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι γιατροί και διασώστες.

Κλείσιμο


Περιγράφοντας την περιπέτειά του ο Ντίκι είπε ότι έκανε εμετούς με αίμα: «Άρχισα να δυσκολεύομαι να κρατήσω τις αισθήσεις μου και έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι "δεν θα επιζήσω"».

Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν οι διασώστες ήταν τα κάθετα τμήματα του σπηλαίου, η λάσπη και το παγωμένο νερό στα οριζόντια τμήματα ενώ υπήρχε και η ψυχολογική πίεση της παραμονής του Ντίκι σε ένα σκοτεινό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο Μόρκα που είναι το τρίτο βαθύτερο της Τουρκίας συμμετείχαν 190 ειδικοί από Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία και Τουρκία που χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων (ένας γιατρός και τρεις διασώστες) για να βρίσκονται συνέχεια δίπλα στον 40χρονο σπηλαιολόγο.

Ειδήσεις σήμερα:

Λουτρό αίματος στην Λούτσα: Έξι νεκροί σε επεισόδιο με πυροβολισμούς - Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Αδιάβατη λίμνη για χιλιόμετρα η εθνική οδός μετά τα Τέμπη – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Βίντεο από Λάρισα: Άγρια επίθεση στην ομάδα ΔΙΑΣ με πέτρες, τούβλα και καδρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης