HΠΑ: O Μπάιντεν βάζει «φρένο» στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική

HΠΑ: O Μπάιντεν βάζει «φρένο» στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

biden
O Λευκός Οίκος ακύρωσε χθες τις μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σ' ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Αλάσκα, οι οποίες ανατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, προκειμένου να περιοριστούν οι γεωτρήσεις στην Αρκτική.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνεται στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως διευκρίνισε το Οβάλ Γραφείο, όπως αναφέρει το BBC.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι, η ακύρωση των συμβολαίων μίσθωσης για εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στο Αρκτικό Καταφύγιο και στο Δυτικό Αρκτικό Ωκεανό, τα οποία είχαν εκδοθεί κατά την θητεία του προηγούμενου προέδρου, θα συμβάλει στην προστασία και τη διατήρηση αυτού του ευαίσθητου οικοσυστήματος.

Οι μισθώσεις στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής είχαν εκδοθεί στις 6 Ιανουαρίου του 2021, λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία, αλλά ανεστάλησαν έξι μήνες αργότερα από το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η ακύρωσή τους με βάση «πολλαπλές νομικές ελλείψεις» έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς για την περιβαλλοντική της συνείδηση, την ώρα που δέχεται σφοδρή κριτική για την υποστήριξη έργων ορυκτών καυσίμων. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν υλοποιεί την πιο φιλόδοξη ατζέντα για το κλίμα και τη διατήρησή του στην ιστορία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ντεμπ Χάαλαντ, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται προάγουν αυτή τη δέσμευση.

Κλείσιμο
«Ήταν χρήσιμη η ακύρωση των μισθώσεων Τραμπ, οι οποίες είχαν νομικές και επιστημονικές ελλείψεις», τόνισε από την πλευρά του ο Καρλ Τόμπιας , καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Την ώρα που οι περιβαλλοντολόγοι έσπευσαν να επικροτήσουν την απόφαση του Λευκού Οίκου, Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι ης πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Κογκρέσο επέκριναν δριμύτατα την απόφαση Μπάιντεν.

«Ο πόλεμος του προέδρου Μπάιντεν κατά της αμερικανικής ενέργειας συνεχίζεται», υπογράμμισε ο Τζον Μπαρασσό, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Γουαϊόμινγκ και τακτικό μέλος της επιτροπής της Γερουσίας για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους.

«Αγνοεί το νόμο και μας κάνει να εξαρτόμαστε περισσότερο από το ξένο πετρέλαιο. Αυτό δεν είναι μόνο κακή ενεργειακή πολιτική, είναι και κακή εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε.

Η Ρεπουπλικανή γερουσιαστής από την Αλάσκα, Λίζα Μαρκόβσκι, χαρακτήρισε την απόφαση «ασυνείδητη», λέγοντας ότι είναι το τελευταίο σημάδι «ασυνάρτητης ενεργειακής πολιτικής» της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έρχεται μήνες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν προκάλεσε την οργή των περιβαλλοντολόγων για την απόφασή της να εγκρίνει (τον Μάρτιο) το πετρελαϊκό έργο «Willow» της ConocoPhillips, ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του NPR, του μεγαλύτερου μπλοκ δημόσιας γης της χώρας.

Ωστόσο, με βάση τους νέους κανόνες, θα απαγορευτεί η νέα μίσθωση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο 40% περίπου της περιοχής.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές ώρες για 9 χωριά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - Οι εγκλωβισμένοι κλαίνε όταν τους διασώζουν

Κακοκαιρία Daniel: Ασύλληπτες εικόνες στο Κάστρο Λάρισας - Με drone της Πυροσβεστικής παραδόθηκαν φάρμακα

Δολοφονία στο Blue Horizon: Ξεσπά η αδελφή του 36χρονου Αντώνη - «Να σαπίσουν στη φυλακή»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης