Γαλλία: Έδιωξαν από τα σχολεία δεκάδες μαθήτριες που φορούσαν μουσουλμανική αμπάγια

Γαλλία: Έδιωξαν από τα σχολεία δεκάδες μαθήτριες που φορούσαν μουσουλμανική αμπάγια

Πολλά από τα κορίτσια συμμορφώθηκαν στον κανονισμό και άλλαξαν αμφίεση, σε 67 κορίτσια όμως που αρνήθηκαν δεν επετράπη η είσοδος

abaya_maketa
Φορώντας αμπάγια πήγαν στο σχολείο τη Δευτέρα (04/09) σχεδόν 300 μαθήτριες στη Γαλλία  -το μακρύ θρησκευτικό ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα των μουσουλμάνων γυναικών που το φορούν- το οποίο απαγορεύτηκε στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο  Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η πλειοψηφία των ανήλικων μαθητριών συμφώνησαν να αλλάξουν τα ρούχα τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδο στο σχολείο. Έτσι κατάφεραν να παρακολουθήσουν τα  μαθήματά τους.

Ωστόσο, 67 κορίτσια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και τελικά πήραν τον δρόμο της επιστροφής στα σπίτια του, χάνοντας τα πρώτα μαθήματα της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 298 κορίτσια -κυρίως ηλικίας άνω των 15 ετών- εμφανίστηκαν στο σχολείο φορώντας αμπάγια, η οποία απαγορεύθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την οποία είχε μεσολαβήσει περίοδος συζητήσεων με τους εκπαιδευτικούς και προσωπικό των ιδρυμάτων.

Στα επόμενα σχέδια βρίσκεται ο διάλογος με τις οικογένειες των μαθητριών. Αν οι προσπάθειες συνεννόησης αποτύχουν, τα κορίτσια κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναφέρει το BBC.

Την περασμένη εβδομάδα, στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύονταν στο εξής  τα φαρδιά ολόσωμα ενδύματα  που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες κοπέλες στα κρατικά σχολεία της Γαλλίας, από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 4 Σεπτεμβρίου.

Με το πέρασμα του χρόνου, το ένδυμα κατέληξε να φοριέται όλο και περισσότερο στα σχολεία, οδηγώντας σε πολιτικό διχασμό, με τα δεξιά κόμματα να πιέζουν για την απαγόρευση, ενώ τα αριστερά κόμματα να εκφράζουν ανησυχίες για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών. Αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, να αποφασίσει την απαγόρευσή τους.

Ο Μακρόν εγκρίνει την απαγόρευση της αμπάγια και την καθιέρωση της σχολικής στολής

Για το μέλλον της νέας γενιάς μίλησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον δημοσιογράφο και ΥοuTuber Ουγκό Τραβέρ, σε podcast υπό τον τίτλο: «HugoDecrypte».

Κλείσιμο
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο ένοικος των Ηλυσίων και ανέβηκε στο YouTube και το TikTok, υποστήριξε τις πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο 34χρονος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

L’interview d’Emmanuel Macron par HugoDécrypte


Ο Γάλλος υπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα απαγορεύεται κατά τη νέα σχολική χρονιά να φοράνε οι μαθήτριες την ισλαμική αμπάγια, υποστηρίζοντας ότι το ένδυμα παραβιάζει τους αυστηρούς νόμους της Γαλλίας για την εκπαίδευση.

Ο Μακρόν συμφώνησε με τον Ατάλ, επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τη θρησκεία των μαθητών απλώς κοιτάζοντάς τους».

Οι θρησκευτικές μαντίλες και τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο, έχουν ήδη απαγορευτεί δημόσια, ως μια αντιδημοφιλής πολιτική μεταξύ του αυξανόμενου μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας.

Η κίνηση του γαλλικού υπουργείου Παιδείας αυτή έρχεται μετά από μήνες συζητήσεων σχετικά με τη χρήση της αμπάγια στα σχολεία, καθώς έχει ήδη απαγορευτεί στις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντίλα.

Η γαλλική Δεξιά και Ακροδεξιά είχαν ήδη ασκήσει πιέσεις για την απαγόρευση της αμπάγια, η οποία, σύμφωνα με την Αριστερά, καταπατά τις πολιτικές ελευθερίες.

Την ίδια ώρα, ο Ατάλ τόνισε ότι «Οι μαθητές θα έπρεπε να φορούν σχολική στολή», προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει το σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα το φθινόπωρο. Ο Μακρόν έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για σωστή κίνηση του Γάλλου υπουργού.

Ο 34χρονος υπουργός δεν πιστεύει αποτελεί μια θαυματουργή λύση για γονείς και καθηγητές, ωστόσο πιστεύει πως το πολιτικό του πρόγραμμα «αξίζει να εφαρμοστεί για να δοκιμαστεί».

Τέλος, ο Μακρόν τόνισε στον ΥουΤuber Ουγκό Τραβέρ ότι δεν μπορεί μαθητές και δάσκαλοι να κάνουν τρεις μήνες διακοπές, καθώς η πολιτική αυτή δημιουργεί ανισότητες.

Όπως έσπευσε να διευκρινίσει, οι μαθητές που υστερούν σε κάποια μαθήματα, είτε είναι στο δημοτικό, είτε στο γυμνάσιο είτε στο Λύκειο, θα πρέπει να επιστρέφουν νωρίτερα στα σχολικά έδρανα, δηλαδή, στις 20 Αυγούστου αντί για τις αρχές Σεπτεμβρίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Συνολικά 13 θάνατοι και 100 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Άγρια κόντρα Στίγκα - Κατρίνη στη Βουλή για χρηματοδότηση των κομμάτων και «κόμμα Κασιδιάρη»


Καταστροφές σε Βόλο, Λάρισα, Σκιάθο από την κακοκαιρία Daniel - Σε Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης