Γερμανία: Στο «σκαμνί» δικαστηρίου ανηλίκων 98χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Γερμανία: Στο «σκαμνί» δικαστηρίου ανηλίκων 98χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Ο Γκρέγκορ Φ. ήταν έφηβος την εποχή που διέπραξε τα εγκλήματα που του καταλογίζονται

saxenhaouzen
Δίωξη για συνέργεια σε φόνο ασκήθηκε εις βάρος ενός 98χρονου άνδρα, ονόματι Γκρέγκορ Φ., ο οποίος είχε εργαστεί ως φρουρός στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν το διάστημα 1943-1945.

Όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγενείς της πόλης Γκίσεν, βόρεια της Φρανκφούρτης, η συγκεκριμένη υπόθεση προβλέπεται να εκδικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων, αφού ο Γκρέγκορ Φ. ήταν έφηβος την εποχή που διέπραξε τα εγκλήματα που του καταλογίζονται. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα εγκλήματα που διαπράττουν άτομα κάτω τον 21 ετών στη Γερμανία, η δίκη θα πραγματοποιηθεί κοντά στο σπίτι του κατηγορούμενου, δηλ. σε αυτήν την περίπτωση στην πόλη Χάναου.

«Ο συγκεκριμένος Γερμανός πολίτης, που την εποχή που διαπράχθησαν τα εν λόγω εγκλήματα ήταν έφηβος, κατηγορείται ότι υπήρξε συνεργός στη μοχθηρή δολοφονία χιλιάδων κρατουμένων» δήλωσε ο Τόμας Χάουμπεργκερ, γενικός εισαγγελέας της Γκίσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατηγορούμενος εξετάστηκε από ψυχιάτρους και κρίθηκε ικανός να δικαστεί «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Ο Χανς Γιούργκεν Φόστερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον πρώην κρατούμενο στο Σαξενχάουζεν Σιμόν Ρότσιλντ, εξέφρασε την ελπίδα να αναδειχθεί σε αυτή τη δίκη ο σκοτεινός ρόλος των ανθρώπων που, ακόμα κι αν δεν είχαν άμεση εμπλοκή στο φόνο θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αποτελούσαν γρανάζια στη φονική μηχανή των Ναζί, διασφαλίζοντας την επιτυχία της.

Πάνω από 200.000 κρατούμενοι υπολογίζεται ότι πέρασαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαξενζχάουζεν μέχρι την κατάληψή του από τον Κόκκινο Στρατό το Μάιο του 1945. Οι μισοί από αυτούς δολοφονήθηκαν, είτε με θαλάμους αερίων είτε με άλλους βασανιστικούς τρόπους, στο πλαίσιο του σχεδίου εξόντωσης των Ναζί με τίτλο «Aktion 14f14». Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και χιλιάδες Σοβιετικοί κρατούμενοι που πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού με συνοπτικές διαδικασίες.

Κλείσιμο
Στην κεντρική πύλη του υπήρχε, όπως στα περισσότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η επιγραφή «Arbeit macht Frei» (Η εργασία απελευθερώνει).

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί η δίκη του 98χρονου - και δεν προκύψουν άλλα εμπόδια που σχετίζονται με την προχωρημένη του ηλικία - ο Ρότσιλντ θα καταθέσει τις φρικαλεότητες που βίωσε ως παιδί στο Σαξενχάουζεν. Ο 96χρονος σήμερα άνδρας που ζει στο Ισραήλ ήταν το θύμα - μαζί με άλλα 10 παιδιά - ιατρικών πειραμάτων που έκαναν Ναζιστές επιστήμονες στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Mε πληροφορίες από Guardian


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωπί: Εντοπίστηκε τμήμα κρανίου σε εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας

Νέες ταυτότητες: Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοσή τους - «Ούτε τσιπάκια έχουν, ούτε κάμερες», επισημαίνει ο Μητσοτάκης

Έλον Μασκ: Ρήξη με την τρανς κόρη του - «Είναι κομμουνίστρια, πιστεύει πως είναι κακό να είσαι πλούσιος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης