Ρωσία: Θρηνούν σαν εθνικό ήρωα τον Πριγκόζιν - «Νιώθω σαν να έχασα τον πατέρα μου» λέει μαχητής της Wagner (βίντεο)

Ρωσία: Θρηνούν σαν εθνικό ήρωα τον Πριγκόζιν - «Νιώθω σαν να έχασα τον πατέρα μου» λέει μαχητής της Wagner (βίντεο)

Με αυτοσχέδια μνημεία και λίγα λουλούδια αποχαιρετούν τον «εθνικό ήρωα» τους

prigozin-wagner-russians
Εκκωφαντική παραμένει στη Ρωσία  η απώλεια  του ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν,  τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του σε συντριβή του ιδιωτικού του αεροσκάφους στην πόλη Τβερ βόρεια της Μόσχας.

Στρατιώτες, Ρώσοι πολίτες και μαχητές της Wagner φτιάχνουν αυτοσχέδια μνημεία σε διάφορες πόλεις της χώρας, για να αποτίσουν έστω και τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Πριγκόζιν που είχε μετατραπεί σε μία μορφή «εθνικού ήρωα» θα έλεγε κανείς και που βρήκε αναπάντεχο και τραγικό θάνατο το απόγευμα της Τετάρτης, 23 Αυγούστου.


@skynews A number of Wagner fighters have laid flowers and left a flag at a memorial in Novosibirsk, following news of Yevgeny Prigozhin's presumed death. Seven passengers and three crew were on board the Embraer aircraft, and all were killed, Russian authorities said - although the Wagner boss's death has yet to be officially confirmed. Watch more: @Sky News #Embraer #Wagner #YevgenyPrigozhin #Russia #Putin ♬ original sound - Sky News

Άνθρωποι που θρηνούν για την απώλειά του φαίνονται σε βίντεο να αφήνουν λουλούδια  σε διάφορες πόλεις -όπως στην Αγία Πετρούπολη που αποτελούσε συχνά τη βάση των επιχειρήσεών του, ακόμη και στο Νοβοσιμπίρσκ στα βάθη της Ρωσίας- λέγοντας το τελευταίο «αντίο» στον ηγέτη της Wagner.

Κλείσιμο
«Είναι σαν να έχασα τον πατέρα μου. Ήταν τα άντα για μας, επειδή όλοι περίμεναν πάντα τι θα έλεγε ο θείος Ζένια (ψευδώνυμο για τον Πριγκόζιν)» ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά ένας μαχητής της Wagner με δάκρυα στα μάτια για τον χαμό του καθοδηγητή και ηγέτη της ομάδας τους.


Ασαφές τι θα γίνει με την κηδεία του

Παρόλα αυτά, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την κηδεία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, που είχε λάβει τον τίτλο του «Ήρωα της Ρωσίας». Για όσους κατέχουν τον τίτλο, προβλέπονται ειδικές διαδικασίες για την κηδεία.

Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την πάγια πρακτική του, αγνοεί σκόπιμα ανθρώπους που θεωρεί πολιτικούς εχθρούς στις δημόσιες δηλώσεις του και αποφεύγει να πει τα ονόματά τους, κάτι που θεωρεί ότι θα τους δώσει προσοχή και κύρος. Η ανταρσία του Πριγκόζιν στα τέλη Ιουλίου, παρότι κράτησε λίγες ώρες, ήταν ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του Ρώσου προέδρου από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν περίπου 23 χρόνια.

Στα «ψιλά» η είδηση


Ανάλογη στάση με αυτή του Κρεμλίνου κρατούν και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, που παίζουν ως πρώτο θέμα τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεοκλήσης, καλωσορίζοντας έξι ακόμη χώρες.

Σύμφωνα με τους New York Times, το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya-24 μετέδωσε ένα σύντομο ρεπορτάζ το πρωί της Πέμπτης, λέγοντας ότι διασώστες έκτακτης ανάγκης εργάζονταν στον τόπο συντριβής ιδιωτικού αεροσκάφους στην περιοχή Τβερ.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν και οι συνεργάτες του ήταν στη λίστα επιβατών του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής αεροπορίας. Κύρια θέματα ωστόσο ήταν η σύνοδος κορυφής των BRICS και οι εξελίξεις στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία.


Prigozhin Is Dead: A Timeline of the Wagner Boss Since His Failed Mutiny | WSJ


Εξετάζονται όλα τα αίτια συμπεριλαμβανομένων «λαθών του πιλότου, τεχνικών δυσλειτουργιών»

Αργότερα, η Όλγκα Σκαμπέγεβα, παρουσιάστρια talk show στην κρατική τηλεόραση μίλησε για ένα «ειδικό ρεπορτάζ» που αφορούσε στις έρευνες που γίνονται στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους.

Σε κάθε περίπτωση, ελαχιστοποίησε τη συζήτηση για τον Πριγκόζιν και δεν έκανε καμία αναφορά στην ανταρσία του.

Σύμφωνα με την παρουσιάστρια, οι Ρώσοι ερευνητές εξετάζουν όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής, συμπεριλαμβανομένων «λαθών του πιλότου, τεχνικών δυσλειτουργιών και εξωτερικών επιδράσεων» και στη συνέχεια έστρεψε τη συζήτηση στην κάλυψη του δυστυχήματος από δυτικά ειδησεογραφικά μέσα.

Ειδήσεις σήμερα:

Άλλες πέντε καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ για το φονικό επεισόδιο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Πόλεμος στην Ουκρανία - Πούτιν στους μαχητές της Wagner: «Ορκιστείτε πίστη αλλιώς...»

Κλινική στα Χανιά: Σε «ομηρία» 150 ζευγάρια Αυστραλών - Παραλαμβάνουν τα μωρά τους με test DNA
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης