Ισπανία: «Πόλεμος» στο Vox μετά την κακή επίδοση στις εκλογές

Ισπανία: «Πόλεμος» στο Vox μετά την κακή επίδοση στις εκλογές

Οι διαφορές στο κόμμα είναι περισσότερο μια μάχη ισχύος παρά ιδεολογικές

Ampaskal
Τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ακροδεξιού Vox στην Ισπανία κατέδειξε η παραίτηση ενός από τα ιδρυτικά μέλη και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές κατά τις οποίες το κόμμα έχασε τη μισή του δύναμη σε σχέση με το 2019.

Ο Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος αποχώρισε την Τρίτη λέγοντας ότι θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Είπε ακόμη ότι δεν θα καταλάβει την έδρα του στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει o Guardian, στο κόμμα υπάρχουν δύο γραμμές. Άλλοι θέλουν που αναζητούν πολιτική έμπνευση σε περιπτώσεις όπως του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία ή στην Πολωνία και άλλοι, όπως ο εκπρόσωπος, που κλίνει προς πολιτικούς όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Τον ντε λος Μοντέρος σταδιακά  έβαλαν στο περιθώριο οι σκληροπυρηνικοί στο πλευρό του ηγέτη του κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Ισπανός πολιτικός επιστήμονας που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα είπε ότι πρόκειται περισσότερο για μάχη ισχύος παρά για ιδεολογική μάχη. Η ένταση στο κόμμα, προσθέτει ο ίδιος, προκαλείται και από το ότι το Vox έχει παρόμοια ποσοστά με το αριστερό Sumar, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να βρεθεί στην κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, το Λαϊκό Κόμμα που κέρδισε τις εκλογές χωρίς να έχει αυτοδυναμία παίρνει αποστάσεις από τo Vox. Τα μικρά δεξιά κόμματα των αυτονομιστών στην Χώρα των Βάσκων ή την Καταλονία θα μπορούσαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα, όχι όμως και έναν συνασπισμό που θα περιείχε το Vox.

Την επόμενη εβδομάδα ο (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Θα χρειαστεί 176 ψήφους από τα 350 μέλη. Καθώς δεν τους έχει, δύο ημέρες αργότερα, σε νέα ψηφοφορία, θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία.

Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστεί τις ψήφους του αυτονομιστικού κόμματος του Κάρλες Πουτζδεμόν. Ωστόσο οι απαιτήσεις του τελευταίου (όπως η αμνηστία όσους μετείχαν στην κίνηση για την ανεξαρτησία το 2017) είναι αδύνατον να υλοποιηθούν από τον Σάντσεθ.

Αν ούτε και έτσι σχηματιστεί κυβέρνηση, η χώρα θα βαδίσει σε εκλογές τον Δεκέμβριο, στην έκτη αναμέτρηση σε επτά χρόνια.



Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Φιλαδέλφεια: Ξύλινη τάβλα με καρφιά και αίμα στον τόπο των επεισοδίων - Πώς έδρασαν οι χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Η σκοτεινή πλευρά των infuencers - Πώς ένα «giveaway» για Playstation προκάλεσε χάος και αναρχία στο Μανχάταν

ΗΠΑ: Ο 6χρονος που πυροβόλησε τη δασκάλα του περηφανευόταν ότι τη σκότωσε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης