Ιβηρική: Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής - Φλόγες πλήττουν την Πορτογαλία, καύσωνας την Ισπανία (βίντεο)
Κάτοικοι και τουρίστες εγκαταλείπουν την περιοχή της Αλγκάρβε και φιλοξενούνται σε σχολεία - Στάχτη έχουν γίνει 1.000.000 στρέμματα γης φέτος στις δύο χώρες
Εκατοντάδες πυροσβέστες αγωνίζονται κατά της πυρκαγιάςπου μαίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες στην νοτιοδυτική Πορτογαλία, η οποία πλήττεται όπως και η γειτονική Ισπανία από κύμα καύσωνα που έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν υποστηριζόμενοι από 9 αεροσκάφη στην Οντεμίρα, κοντά στην τουριστική περιοχή Αλγκάρβε, όπου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν κατακαεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και πολλοί φιλοξενήθηκαν σε σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής.
Αλλη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λέιρια, στην κεντρική Πορτογαλία βρίσκεται σε ύφεση, αφού κατέκαυσε 70.000 στρέμματα.
Κλείσιμο
Σήμερα, σε ολόκληρη την πορτογαλική επικράτεια επιχειρούν 2.800 πυροσβέστες και 16 πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να σημειώσουν ελαφρά πτώση σήμερα, ωστόσο θα φθάσουν τους 40°C σε ορισμένες περιοχές, μετά το ρεκόρ για το 2023 των 46,4°C χθες στο Σανταρέμ της κεντρικής Πορτογαλίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πορτογαλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Η κατάσταση συναγερμού παραμένει και στις δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.Η νοτιοδυτική Ισπανία βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ η επαρχία της Κόρδοβας στην Ανδαλουσία σε κόκκινο συναγερμό, ανακοίνωσε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν τους 44°C σήμερα και κυρίως αύριο, στην κορύφωση του τρίτου για το καλοκαίρι κύματος καύσωνα.
Αυτό το επεισόδιο του καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και πολλές ισπανικές επαρχίες θα βρεθούν σε κόκκινο συναγερμό στην Ανδαλουσία, την περιφέρεια της Μαδρίτης, την Καστίγια-Λα Μάντσα, αλλά και στην Χώρα των Βάσκων.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, περισσότερα από 10.000 στρέμματα κάηκαν στην Ισπανία. Η τέταρτη μεγάλη πυρκαγιά των ημερών ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Εστρεμαδούρα, στην κοινότητα Βαλένθια ντε Αλκάνταρα. Οι πυροσβέστες δεν κατόρθωσαν να την θέσουν υπό έλεγχο την νύχτα.
Η Ιβηρική Χερσόνησος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη με συνεχή επεισόδια καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές.
Περί το 1.000.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στην Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, έναντι 4.000.000 στρεμμάτων συνολικά το 2022.
Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο και να κοιτάξουμε τον κόσμο εκεί γύρω στο 2050, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βλέπαμε έναν πλανήτη αγνώριστο, αλλά έναν κόσμο που θα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
Πώς μπορεί μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, ένα πείραμα ή μια πρώτη γνωριμία με την φύση να αλλάξει τον τρόπο που ένα παιδί βλέπει τον κόσμο; Περισσότερα από εννέα χρόνια, το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» της Stoiximan δίνει σε παιδιά από όλη την Ελλάδα την ευκαιρία να διευρύνουν βιωματικά τους ορίζοντες τους.
Δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις, μάς κάνουν συχνά να μεταθέτουμε τη φροντίδα του εαυτού μας. Η νέα καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής μάς θυμίζει γιατί αξίζει να εστιάσουμε ξανά σε εμάς και την υγεία μας