«Δεν θα το ξαναέτρωγα» - Βρετανοί «επαναστατούν» μόλις δουν πώς φτιάχνονται τα ντονέρ

«Δεν θα το ξαναέτρωγα» - Βρετανοί «επαναστατούν» μόλις δουν πώς φτιάχνονται τα ντονέρ

Το ταξίδι ως το σουβλατζίδικο είναι μακρύ και μάλλον θα κάνει πολλούς να αναθεωρήσουν για το νυχτερινό έδεσμα

Υπό... διωγμό από το πιάτο των Ευρωπαίων ο γύρος, το κεμπάμπ και το ντόνερ
Καλύτερα να μην δεις πώς φτιάχνονται τα λουκάνικα αν θες να συνεχίσεις να τα τρως, λέει η παλιά ρήση, ίσως όμως πρέπει να προσθέσουμε και το ντονέρ.

Αγαπημένο πρόχειρο φαγητό έπειτα από μια βραδιά με (πολλά) ποτά, το ντονέρ φαίνεται γευστικό, αλλά η παρασκευή του είναι μάλλον αηδιαστική, δείχνει βίντεο του Channel 4 από την εκπομπή Food Unwrapped.

Δείτε βίντεο:
What is in a Doner Kebab? 🥙

Κλείσιμο
Ο παρουσιαστής ρωτά τον καταστηματάρχη από τι κρέας είναι φτιαγμένο το ντονέρ που μόλις έφαγε. Είναι αρνίσιο, απαντά, αλλά δεν ξέρει τι χρησιμοποιούν άλλοι, εξάλλου το ντονέρ φτιάχνεται με κοτόπουλο, μοσχαρίσιο κρέας ή αρνίσιο.

Επόμενη στάση μια βιομηχανία στο Στρατφορντσάιρ. Εκεί ένας εργάτης πληροφορεί τον παρουσιαστή ότι ο γύρος φτιάχνεται με ό,τι περισσεύει από τον τεμαχισμό του κρέατος. Κόβουν τα πιο ωραία κομμάτια και τα πωλούν και τα υπόλοιπα καταλήγουν σαν ντονέρ.

Αν, τώρα, το κρέας είναι για ντονέρ, πρέπει να είναι 100% από αρνί. Υπάρχουν όμως εταιρείες που πουλούν ντονέρ που έχουν κομμάτι από μοσχαρίσιο κρέας και κοτόπουλο, ακόμη και χοιρινό παρά το ότι δεν επιτρέπεται να το τρώνε οι μουσουλμάνοι.

Τελικά, όμως πώς φτιάχνεται το ντονέρ; Αρχικά ρίχνουν μεγάλα κομμάτια αρνίσιο κρέας μέσα σε μια μηχανή που τα κόβει σε κομμάτια πριν τα ρίξει σε δεύτερη μηχανή όπου αναμειγνύονται με άλλα συστατικά. Συνήθως είναι πρωτεΐνη από σόγια, κρεμμύδι σε σκόνη και αλάτι. Είναι μάλιστα το αλάτι που επιτρέπει το κρέας να κόβεται σε λωρίδες.

Όταν τελειώσει αυτή η μείξη το ντονέρ είναι 85% κρέας, 5% αυξητικός παράγοντας, 5% παξιμάδι και 5% καρυκεύματα. Μετά μπαίνει σε καλούπια που τοποθετούνται σε σούβλα, με μια στρώση από πέτσα αρνιού ανάμεσα σε κάθε στρώση.

«Αηδιαστικό», «δεν θα το έτρωγα ξανά», ήταν οι αντιδράσεις στο βίντεο του Channel 4, αν και ένα μάλλον πιο ψύχραιμο σχόλιο ήταν ότι «αν είσαι σε θέση να κρίνεις τι έχει μέσα ένα ντονέρ, μάλλον δεν έχεις πιει αρκετά».


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για Πατούλη και Νίκα: Ευχαριστώ όσους δεν στηρίξαμε, το αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια

Καιρός: Προ των πυλών τριήμερο κύμα ζέστης - Πού θα δείξει 40άρια το θερμόμετρο

Κόρινθος: Στο νοσοκομείο 9χρονος, τον τσίμπησε θαλάσσια ανεμώνη - Δείτε φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης