Πόλεμος στην Ουκρανία - Ρωσικές απειλές κατά ΗΠΑ για τις βόμβες διασποράς: «Θα χρησιμοποιήσουμε παρόμοια μέσα»

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ρωσικές απειλές κατά ΗΠΑ για τις βόμβες διασποράς: «Θα χρησιμοποιήσουμε παρόμοια μέσα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα ευρέως απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς

soigou
Μαίνεται το σκληρό πινγκ-πονγκ ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα για τις βόμβες διασποράς που έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ο Λευκός Οίκος στο Κίεβο, με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ωστόσο, ανάμεσα στους οποίους Βρετανία, Καναδάς και Ισπανία, να ασκούν κριτική στην αμερικανική απόφαση.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναγκασθεί να χρησιμοποιήσει «παρόμοια» μέσα επίθεσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύσουν την Ουκρανία με βόμβες διασποράς, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία έχει στην κατοχή της πυρομαχικά διασποράς αλλά απέφυγε να τα χρησιμοποιήσει στην στρατιωτική της εκστρατεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα ευρέως απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς για την αντεπίθεση της ενάντια στο ρωσικό στρατό.

Τι είναι οι βόμβες διασποράς

Κλείσιμο
Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό.

Μάλιστα αποτελούν απειλή τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και πολύ αργότερα, επειδή ορισμένες από τις βόμβες δεν θα εκραγούν αμέσως.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 120 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς και συγκεκριμένα για την απαγόρευση της χρήσης τους. Ανάμεσά τους είναι και βασικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως η Ουκρανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει αυτή τη συνθήκη, αν και νόμος του 2009 απαγορεύει στις ΗΠΑ να εξάγουν πυρομαχικά διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών άνω του 1%, που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το στρατιωτικό απόθεμα των ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικονομικό νομοσχέδιο: Όλοι οι νέοι μισθοί στο δημόσιο - Στα €1.476 το μέσο ετήσιο όφελος, δείτε παραδείγματα

Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα ζωγράφιζε και τον εαυτό της κοντά στις νεκρές αδελφές της», κατέθεσε ψυχολόγος

Αυτά είναι τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο: Πρώτο το ΜΙΤ - Καλύτερο ελληνικό το ΕΜΠ στην 347η θέση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης