Μυστήριο με τη δολοφονία του «μακελάρη της Βίνιτσα» - Το Κίεβο αποκάλυψε λεπτομέρειες αλλά… δεν αναλαμβάνει ευθύνη

Μυστήριο με τη δολοφονία του «μακελάρη της Βίνιτσα» - Το Κίεβο αποκάλυψε λεπτομέρειες αλλά… δεν αναλαμβάνει ευθύνη

Πέθανε κάνοντας τζόγκινγκ - «Προφανώς εξοντώθηκε από τους δικούς του» - Είχε δώσει εντολή για επίθεση στην ουκρανική πόλη Βίνιτσα στις 15 Ιουλίου 2022, σκοτώνοντας 27 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα 4χρονο κοριτσάκι

dolofonia
Ο Στανισλάβ Ρζίτσκι, αναπληρωτής του γραφείου επιστράτευσης στην πόλη Κρασνοντάρ της Ρωσίας που ήταν και διοικητής ενός υποβρυχίου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δολοφονήθηκε τη Δευτέρα (10/7), με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας να αποκαλύπτουν πώς έγινε η εκτέλεσή του, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν έχουμε καμία σχέση εμείς».

Όπως περιγράφει η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών σε επίσημη ανακοίνωσή της, έκανε τζόγκινγκ στο πάρκο και γύρω στις 6 το πρωί πυροβολήθηκε επτά φορές με πιστόλι Μακάροφ. Ο Ρζίτσκι πέθανε επί τόπου ενώ δεν υπήρχαν μάρτυρες.



Η ανακοίνωση της Ουκρανίας:

Κλείσιμο
«Στην πόλη Κρασνοντάρ σκοτώθηκε ο διοικητής υποβρυχίου του Κρασνοντάρ που εμπλέκεται σε πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο Ρζίτσκι, διοικητής υποβρυχίου του στόλου στη Μαύρη Θάλασσα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στη ρωσική πόλη Κρασνοντάρ.

Στις 10 Ιουλίου, έκανε τζόκινγκ στο πάρκο της 30ής επετείου της Νίκης του Κρασνοντάρ. Γύρω στις έξι το πρωί, πυροβολήθηκε επτά φορές με πιστόλι Μακάροφ. Ως αποτέλεσμα των τραυμάτων από τα πυρά, ο Ρζίτσκι πέθανε επί τόπου.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, το πάρκο ήταν έρημο, οπότε δεν υπήρχαν μάρτυρες που θα μπορούσαν να δώσουν λεπτομέρειες ή να αναγνωρίσουν τον δράστη».

Μετά από την παραπάνω ανακοίνωση, το τμήμα Στρατηγικών Επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας προσπάθησε να υποβαθμίσει τις υπόνοιες ότι το Κίεβο θα μπορούσε να είχε πραγματοποιήσει τη δολοφονία, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Προφανώς εξοντώθηκε από τους δικούς του άνδρες επειδή αρνήθηκε να συνεχίσει να εκτελεί εντολές από τη διοίκηση του σχετικά με πυραυλικές επιθέσεις σε ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας».

Από πλευράς του, το ρωσικό πρακτορείο TASS υποστηρίζει ότι «οι δράστες της δολοφονίας του Ρζίτσκι ταυτοποιήθηκαν».

«Ο θάνατός του είναι εκδίκηση των Ουκρανών»

«Η εκτέλεση του διοικητή του ρωσικού υποβρυχίου που έσπειρε το θάνατο στην Ουκρανία είναι πιθανότατα η εκδίκηση των Ουκρανών σαμποτέρ», γράφουν τα μέσα ενημέρωσης σε Ρωσία, Σερβία και Κροατία, όπως το b92.net, προσθέτοντας πως «οι Ουκρανοί τον κατηγορούσαν από πέρυσι για "άμεση συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία''».

Ο Ρζίτσκι φαίνεται ότι συναντήθηκε με ένα άγνωστο άτομο κοντά στο αθλητικό συγκρότημα Olympus Arena στο Κρασνοντάρ. Το άτομο αυτό φέρεται να τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στο στήθος και την πλάτη, και στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Ο Ρζίτσκι πέθανε επί τόπου.

«Το μήνυμα που στέλνει η εκτέλεση του λοχαγού από την Ουκρανία σε όλους τους Ρώσους εκτελεστές είναι κάτι παραπάνω από σαφές», σύμφωνα με την εφημερίδα Slobodna Dalmacija στην Κροατία, προσθέτοντας πως «είναι ενδιαφέρον ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας ασχολήθηκε επίσης με την υπόθεση αυτή, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Ρώσου διοικητή υποβρυχίου, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη, αλλά δημοσιεύοντας ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που θα μπορούσε να γνωρίζει μόνο κάποιος που συνδέεται με αυτή τη δολοφονία. Γνώριζαν ακόμη και τις καιρικές συνθήκες, διότι δήλωσαν ότι ο καιρός ήταν πολύ βροχερός. Για αυτό και το πάρκο όπου δολοφονήθηκε ήταν έρημο. Και δεν υπήρχαν μάρτυρες, γι' αυτό και ο δράστης διέφυγε απαρατήρητος. Επίσης, τον εντόπισαν μέσω μιας εφαρμογής που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που τρέχουν και συναγωνίζονται με άλλους, η οποία μάλιστα υποδεικνύει ποια διαδρομή πήραν και πότε. Με άλλα λόγια, τον παρακολουθούσαν».

Ποιος ήταν ο Στανισλάβ Ρζίτσκι

Ο Ρζίτσκι ήταν διοικητής του υποβρυχίου Κρασνοντάρ, που πήρε το όνομά του από την πόλη. Και δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσημα αν παρέμενε μέχρι και σήμερα διοικητής του υποβρυχίου.

Ο Ρζίτσκι φέρεται να έδωσε την εντολή για μια επίθεση με πυραύλους Kalibr στην ουκρανική πόλη Βίνιτσα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στις 15 Ιουλίου 2022, σκοτώνοντας 27 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και ένα 4χρονο κοριτσάκι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το Κρασνοντάρ είναι ένα ντιζελοκίνητο-ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει πλοία επιφανείας και υποβρύχια, να κάνει ναρκοθέτηση και αναγνωριστικές επιχειρήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικονομικό νομοσχέδιο: Όλοι οι νέοι μισθοί στο δημόσιο - Στα €1.476 το μέσο ετήσιο όφελος, δείτε παραδείγματα

Άγιος Παντελεήμονας: Δύο μοιραίες μαχαιριές στον λαιμό η αιτία θανάτου της Κουβανής τρανς - Τι έδειξε η ιατροδικαστική

Ήξεις αφήξεις πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης