Oι Ευρωπαίοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προειδοποιούν για απεργία εν μέσω καλοκαιριού

Oι Ευρωπαίοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προειδοποιούν για απεργία εν μέσω καλοκαιριού

Ποιοι δημοφιλείς προορισμοί θα επηρεαστούν - Oι ελεγκτές ζητούν προσλήψεις προσωπικού 

aeroplano
Για χάος στους αιθέρες προειδοποιεί τους ταξιδιώτες που φτιάχνουν βαλίτσες για τις διακοπές του η EUROCONTROL, ο οργανισμός που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή αεροπλοΐα.

Οι απεργίες που έχουν προαναγγείλει οι ελεγκτές εναέριες κυκλοφορίας απειλούν με καθυστέρηση ή και ακύρωση έως και τρεις στις δέκα ευρωπαϊκές πτήσεις.

Από τις... αναταράξεις στους αιθέρες, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, το Eurocontrol, κρούει τον κώδωνα ότι ενδέχεται να επηρεαστούν δημοφιλείς προορισμοί για το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, της Μασσαλίας στη Γαλλία και της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία.

Προειδοποιήσεις για καθυστέρηση ή και ακύρωση πτήσεων αναμένονται επίσης για Λονδίνο, Βρυξέλλες, Λευκωσία, Βαρσοβία και Ζάγκρεμπ τις ημέρες αιχμής, όπως οι Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίda «Daily Mail», ο συντονιστής του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου επισημαίνει ότι το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, προειδοποίησε για πιθανές απεργίες σε διάστημα έξι μηνών, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Η Eurocontrol περιέγραψε τις διαμαρτυρίες ως «προειδοποίηση» σε ανακοίνωσή της και δήλωσε ότι συμμετέχει σε διάλογο με το συνδικάτο προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή απεργία.

«Μια απεργία θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να ακυρώσει σε καθημερινή βάση έως και 12.600 πτήσεις φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη», ανέφεραν οι «Times» του Λονδίνου, με βάση πληροφορίες από πηγή του κλάδου.

Αυτό θα αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τρίτο όλων των πτήσεων, καθώς η Eurocontrol προβλέπει περίπου 33.000 πτήσεις κάθε μέρα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail».

Ωστόσο, δεν έδωσε χρονικό πλαίσιο για το πότε μπορεί να πραγματοποιηθούν πιθανές απεργίες.

Η αεροπορική βιομηχανία ήδη αντιμετωπίζει τις απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, οι οποίες έχουν διαταράξει χιλιάδες πτήσεις σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

Τον περασμένο μήνα, οι ιρλανδικές αερογραμμές χαμηλού κόστους Ryanair Holdings Plc ανακοίνωσαν ότι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν 900 πτήσεις εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Στη Γερμανία, ο αεροπορικός κολοσσός Lufthansa προσπαθεί επίσης να αποτρέψει καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων από μια πιθανή απεργία των πιλότων, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για τις συνθήκες εργασίας και την αύξηση των αποδοχών τους.

Οι συνεχείς ελλείψεις προσωπικού έχουν επίσης πλήξει τον τομέα, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια έχει αυξηθεί μετά την πανδημία της νόσου Covid- 19.

Oι Ευρωπαίοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προειδοποιούν ότι θα απεργήσουν διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, και για την ανάγκη πρόσληψης νέου προσωπικού ύστερα από την επέλαση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους Times, οι ημερομηνίες του πρώτου κύματος απεργίας θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, αφού οι εργαζόμενοι στο Eurocontrol, που διαχειρίζεται τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, δήλωσαν ότι δεν θα βρίσκονται στο πόστο τους καθώς οι συνομιλίες για τους μισθούς απέβησαν άκαρπες.

Το Eurocontrol επισημαίνει ότι ο υψηλός αριθμός επιβατών στα αεροδρόμια είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις.

Στελέχη των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη έχουν ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο αναστάτωσης αυτό το καλοκαίρι, τονίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να συμβούν αντίστοιχα περιστατικά με πέρυσι.

Για παράδειγμα, ο Τζόζεφ Βάραντ, διευθύνων σύμβουλος των ουγγρικών αερογραμμών «Wizz Air», είχε προειδοποιήσει παλαιότερα ότι οι αεροπορικές υπηρεσίες δεν θα είναι τέλειες αυτό το καλοκαίρι, έπειτα από το χάος που επικράτησε το 2022.

Δήλωσε, όμως, αισιόδοξος για την ανθεκτικότητα του αεροπορικού κλάδου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα στους επόμενους μήνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: «Απόλυτη εγρήγορση, θα πάρουμε νέα αεροσκάφη και ελικόπτερα» - Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο

Καιρός: Γιατί ο πλανήτης «βράζει» με θερμοκρασίες ρεκόρ - Πλησιάζει ο καύσωνας και την Ελλάδα

National Geographic: Το ταξίδι στον κόσμο τελειώνει μετά από 135 χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης