Κίνα - Σι Τζινπίνγκ: Ανάγκη να «διασφαλιστεί η περιφερειακή ειρήνη και η κοινή ασφάλεια»

Κίνα - Σι Τζινπίνγκ: Ανάγκη να «διασφαλιστεί η περιφερειακή ειρήνη και η κοινή ασφάλεια»

Ο Κινέζος πρόεδρος μίλησε στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OSC), ένα περιφερειακό μπλοκ ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι μεταξύ άλλων η Κίνα και η Ρωσία

xi_jinping
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα να «διασφαλιστεί η περιφερειακή ειρήνη» στη διάρκεια της ομιλίας του στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OSC), ένα περιφερειακό μπλοκ ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι μεταξύ άλλων η Κίνα και η Ρωσία.

Ο Σι ζήτησε να «καταβληθούν προσπάθειες για να προστατευθούν η περιφερειακή ειρήνη και η κοινή ασφάλεια», μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

«Είναι κοινή μας ευθύνη να πετύχουμε μακροχρόνια ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα είναι έτοιμη «να προωθήσει πολιτικές λύσεις σε φλέγοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», συνέχισε ο Σι, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια αναφέρεται.

Εξάλλου η Κίνα «θα συνεχίσει προς τη δίκαιη κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης, θα αντιταχθεί στον προστατευτισμό, στις μονομερείς κυρώσεις καθώς και στη γενίκευση του όρου της εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε ο ίδιος, σε μια κεκαλυμμένη αναφορά στις αιτίες της έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Ο SCO σχηματίστηκε το 2001 από την Κίνα και τη Ρωσία με τη συμμετοχή πρώην σοβιετικών δημοκρατικών της κεντρικής Ασίας – Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν. Αργότερα εντάχθηκαν στο μπλοκ η Ινδία και το Πακιστάν. Στόχος του είναι να αντιταχθεί στη δυτική επιρροή στην περιοχή της Ευρασίας.

Η Λευκορωσία και η Μογγολία έχουν κληθεί ως παρατηρητές, ενώ το Ιράν – που έχει καθεστώς παρατηρητή από το 2005 —αναμένεται να γίνει μέλος του οργανισμού στη διάρκεια της τρέχουσας συνόδου.

Ειδήσεις σήμερα:

Η πρώτη συνέντευξη των γιων του Κωνσταντίνου μετά τον θάνατό του: «Είμαστε Έλληνες, δε μας λένε Γλύξμπουργκ»

Δείτε live την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής - Τασούλα προτείνει η ΝΔ

Μαύρος (MRB): Ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει είναι περισσότερο μορφωμένος από τον Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης