Ανταρσία Wagner - Moscow Times: Συνελήφθη ο στρατηγός Σουροβίκιν, «γνώριζε για τον Πριγκόζιν»

Ανταρσία Wagner - Moscow Times: Συνελήφθη ο στρατηγός Σουροβίκιν, «γνώριζε για τον Πριγκόζιν»

Φέρεται να γνώριζε για τις κινήσεις του επικεφαλής της Wagner και «προφανώς επέλεξε να πάρει το μέρος του»

000_32L92NM
Συνελήφθη -πιθανόν εδώ και ημέρες- ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, με εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Moscow Times, που επικαλούνται δύο πηγές προσκείμενες στον μηχανισμό του υπουργείου Άμυνας.

Ο Σουροβίκιν, γνωστός και ως «χασάπης της Συρίας», φέρεται να γνώριζε για τις κινήσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της προσπάθειάς του να προελάσει προς τη Μόσχα με τις δυνάμεις της Wagner. «Προφανώς επέλεξε να πάρει το μέρος του Πριγκόζιν και τον έπιασαν από τα αρ...», είπε μια από τις πηγές.

Δεν είναι γνωστό πού κρατείται ο στρατηγός.

Επισήμως η πληροφορία για τη σύλληψη του στρατηγού δεν έχει σχολιαστεί.

Κλείσιμο
Την ίδια πληροφορία για τον Σουροβίκιν και τις κινήσεις του Πριγκόζιν είχαν και οι New York Times, αν και ανοικτό παραμένει το ερώτημα αν ο στρατηγός βοήθησε τον Πριγκόζιν και πώς.

Φήμες για τη σύλληψη του Σουροβίκιν είχαν δημοσιευθεί και από τον μπλόγκερ Βλαντιμίρ Ρομανόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατηγός συνελήφθη την Κυριακή 25 Ιουνίου, μία ημέρα με τον τερματισμό της σύντομης «εξέγερσης». Ο Ρομανόφ ανέφερε ότι ο Σουροβίκιν βρίσκεται στο κέντρο προφυλάκισης Λεφόροτοβο.

Τι ανέφεραν  οι New York Times

Σύμφωνα με τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας, υπήρχε τουλάχιστον ένας άνθρωπος στις ανώτερες τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που γνώριζε - τουλάχιστον εν μέρει - τα σχέδια του επικεφαλής της Βάγκνερ. Αυτός είναι ο Σεργκέι Σουρoβίκιν, πρώην ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένας στρατιωτικός που χαίρει μεγάλου σεβασμού στους κόλπους του ρωσικού στρατού. Την περασμένη χρονιά, ο Σουροβίκιν βοήθησε να «κρατήσουν» οι άμυνες των ρωσικών δυνάμεων μετά την αντεπίθεση των Ουκρανών. Παρόλo που αντικαταστάθηκε ως ανώτατος διοικητής τον περασμένο Ιανουάριο, ο 56χρονος συνεχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων και παραμένει δημοφιλής μεταξύ των στρατευμάτων.

To βίντεο που πόσταρε ο Σουροβίκιν στο ξεκίνημα της ανταρσίας, με το οποίο προέτρεπε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να μην συμμετάσχουν στην εξέγερση:


Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους NYT λένε ότι προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο στρατηγός Σουροβίκιν, πέραν της γνώσης που είχε για τα σχέδια του Πριγκόζιν, παρείχε την οποιαδήποτε βοήθεια στον επικεφαλής των μισθοφόρων για τις ενέργειές του το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ένοπλη ανταρσία που αιφνιδίασε το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι Ρώσοι στρατηγοί υποστήριζαν την απόπειρα του Πριγκόζιν να αντικαταστήσει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας με τη βία. Ο Πριγκόζιν δεν θα ξεκινούσε την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι θα είχε βοήθεια από άλλα άτομα σε θέσεις εξουσίας, λένε χαρακτηριστικά οι πηγές της εφημερίδας.

Εάν ο στρατηγός Σουροβίκιν είχε όντως εμπλοκή στα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, θα είναι το πιο πρόσφατο σημάδι της εσωτερικής διαμάχης που επικρατεί στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ενδέχεται να σηματοδοτεί ένα βαθύτερο ρήγμα μεταξύ των υποστηρικτών του Πριγκόζιν και των δύο ανώτερων στρατιωτικών συμβούλων του Πούτιν: του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλείται τώρα να αποφασίσει - λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι - εάν πιστεύει ότι ο στρατηγός Σουροβίκον βοήθησε τον Πριγκόζιν και πώς πρέπει να αντιδράσει σε αυτό το σενάριο. Xθές, Τρίτη, η FSB δήλωσε ότι αποσύρει τις ποινικές κατηγορίες για «ένοπλη ανταρσία» εις βάρος του Πριγκόζιν και στελεχών της Wagner. Αν όμως ο Ρώσος πρόεδρος βρει αποδείξεις ότι ο Σουροβίκιν βοήθησε πιο άμεσα τον Πριγκόζιν, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον απομακρύνει από τη διοίκηση, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.



Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξηγεί στο Tik Tok τι είναι ο «μπλε φάκελος» που έδωσε στους υπουργούς - Δείτε βίντεο

Στήριξη Μιχαηλίδου σε Ζαχαράκη για τη σεξιστική επίθεση του Τζήμερου - «Και εγώ άτεκνη είμαι και πάλεψα για τα παιδιά»

Βίντεο Ομπάμα από την επίσκεψη στην Αθήνα – Μπουζούκια, χοροί και Ακρόπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης