Ρωσία: Ακόμη κι εκτός... Αφρικής βγάζει ο Πούτιν τη Wagner - «Οι δουλειές της είναι άλλο θέμα»

Ρωσία: Ακόμη κι εκτός... Αφρικής βγάζει ο Πούτιν τη Wagner - «Οι δουλειές της είναι άλλο θέμα»

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρώσοι του Πούτιν θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

prigozhin_35
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα σχετικά με το μέλλον της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Γεβγκένι Πριγκόζιν, δηλαδή ο τόπος όπου θα αναπτύξει τις δράσεις της, ενώ την ίδια στιγμή η Δύση εκφράζει τους φόβους της σε περίπτωση που η Wagner αρχίσει να δραστηριοποιείται στη Λευκορωσία, κάτι που έχει ήδη θορυβήσει μέλη του ΝΑΤΟ, όπως την Πολωνία και τη Λιθουανία. Οι ηγέτες αφρικανικών χωρών θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη μισθοφορική οργάνωση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρώσοι σύμβουλοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, αλλά οι δουλειές της παραστρατιωτικής οργάνωσης είναι άλλο θέμα.

Εκατοντάδες Ρώσοι, ανάμεσά τους πολλοί μισθοφόροι της Wagner βοηθούν την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στην καταστολή εξεγέρσεων από το 2018, αλλά το μέλλον της οργάνωσης είναι αβέβαιο μετά τη ματαιωθείσα ανταρσία στη Ρωσία το Σάββατο.

Οι μαχητές της Wagner προωθήθηκαν προς τη Μόσχα το Σάββατο, προκαλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ζητώντας την παραίτηση κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από νέες κυρώσεις σε σχέση με την εταιρία Wagner στην Αφρική.

Κλείσιμο
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε αρκετούς οργανισμούς στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για τις διασυνδέσεις τους με τη Wagner. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε πολλές οντότητες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σήμερα για τις διασυνδέσεις τους με τη διεθνική εγκληματική οργάνωση Βάγκνερ και την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους θεσμούς στη χώρα αυτή μέσω του παράνομου εμπορίου των φυσικών πόρων της», αναφέρει ανακοίνωση.

Επιπλέον, Ρώσος πολίτης που εργαζόταν ως ανώτερος στέλεχος της Wagner στο Μαλί, στη Δυτική Αφρική, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των κυρώσεων. «Οπουδήποτε δούλεψε η Wagner, υπήρξε θάνατος και καταστροφή», ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η Wagner έχει διαπράξει «εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει οικειοποιηθεί φυσικούς πόρους» σε πολλές χώρες στην Αφρική. «Εξουσιοδοτημένη στρατιωτική δύναμη του Κρεμλίνου, η οργάνωση Wagner έχει πραγματοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του απάνθρωπου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τη Wagner «βαθιά διεθνική εγκληματική οργάνωση» τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυάγιο του Titan: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το μοιραίο υποβρύχιο

Βόλος: «Γιαγιά, κάτι με τσίμπησε» - Πώς η οχιά δάγκωσε την 4χρονη και μπήκε στη ΜΕΘ μετά από αλλεργική αντίδραση

Ιταλία - TikToker προειδοποιεί τις τουρίστριες: Μην κυκλοφορείτε με μπικίνι σε παραθαλάσσιες πόλεις, θα φάτε πρόστιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης