Τουρκία - Al Monitor: Η Άγκυρα ζητά τα Στενά να αποκαλούνται «Τουρκικά» για να δώσει το «ΟΚ» για τη Σουηδία

Τουρκία - Al Monitor: Η Άγκυρα ζητά τα Στενά να αποκαλούνται «Τουρκικά» για να δώσει το «ΟΚ» για τη Σουηδία

Πυρετός διεργασιών μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, στις 11-12 Ιουλίου

turkey_stena
Μια νέα απαίτηση της Τουρκίας, προκειμένου να δώσει το τελικό «ΟΚ» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει η σελιδα «Al Monitor», η οποία καλύπτει θέματα γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα, δύο εβδομάδες πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, φέρεται να έχει ζητήσει να αναφέρονται οι κρίσιμες υδάτινες οδοί που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο ως «Τουρκικά Στενά» αντί για «Στενά».

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει επίσης να πιέζει τη Σουηδία να πατάξει τους φερόμενους ως συμπαθούντες τους Κούρδους τρομοκράτες ως προϋπόθεση για την επικύρωση της προσθήκης της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία» προσθέτει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Al Monitor, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται εποικοδομητικά με τη Σουηδία, αλλά η αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της τελευταίας είναι "χωρίς νόημα" όσο επιτρέπεται στους υποστηρικτές του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των συριακών θυγατρικών του να διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στη σουηδική πρωτεύουσα. Ο Στόλτενμπεργκ έκανε γνωστό ότι μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, θα συναντηθεί με τους Σουηδούς ομολόγους τους - δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία - για να εκτιμήσουν αν μπορεί να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Καθώς οι διπλωμάτες κάνουν αγώνα δρόμου για να προβλέψουν αν ο Ερντογάν θα υποχωρήσει την τελευταία στιγμή και θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη σύνοδο κορυφής που έχει οριστεί για τις 11-12 Ιουλίου στη λετονική πρωτεύουσα, η Τουρκία συσσωρεύει ξεχωριστά αιτήματα στην ίδια τη Συμμαχία που απειλούν να καθυστερήσουν τη νέα αμυντική στρατηγική της, την πιο φιλόδοξη αναθεώρηση που έχει συνταχθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σημειώνει το Al Monitor.

Το μέσο αποκαλύπτει επίσης ότι, μεταξύ άλλων, η Τουρκία θέλει το κείμενο της συμφωνίας να αναφέρεται στις κρίσιμες υδάτινες οδούς που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο ως «Τουρκικά Στενά» και όχι ως «Στενά». Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία ρυθμίζει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και της Θάλασσας του Μαρμαρά που βρίσκεται μεταξύ τους, αναφέρεται σε αυτά απλά ως «Στενά». Οι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η χρήση του όρου «Τουρκικά Στενά» θα μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες που θα έδιναν στην Τουρκία μεγαλύτερο έλεγχο στους υδάτινους όγκους από αυτόν που απολαμβάνει σήμερα βάσει του Μοντρέ και με τρόπους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα δυτικά συμφέροντα.

Ωστόσο, έγγραφα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, όταν η Τουρκία προσχώρησε στη συμμαχία, αναφέρονται στα «Τουρκικά Στενά». Οι πηγές που ενημέρωσαν το Al-Monitor αρνήθηκαν να διευκρινίσουν από πού προήλθε η διαφωνία σχετικά με τη χρήση του όρου, αν και ορισμένες ανέφεραν ότι η Ελλάδα αντιτίθεται σε αυτόν και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μεσολαβεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι συνομιλίες για τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ είναι άκρως απόρρητες, όπως τόνισε ο διπλωμάτης που επικαλείται το Reuters.

Η στάση της Τουρκίας θεωρείται ευρέως ως μέρος της συνολικής στάσης της απέναντι στη Σουηδία, η οποία αποσκοπεί κυρίως στην εξασφάλιση διαβεβαιώσεων από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα μπορέσει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης, των οποίων οι πωλήσεις εμποδίζονται από το αμερικανικό Κογκρέσο.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα 4 νομοσχέδια και τα μέτρα έκπληξη τις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης

Ο Πριγκόζιν «εξόριστος» στη Λευκορωσία, ο Πούτιν κλείνει την υπόθεση της ανταρσίας της Wagner

Καταιγίδες σήμερα στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο - Έρχονται 36άρια από αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης