Γιβραλτάρ: «Επίθεση» από φάλαινες όρκα σε σκάφος στο Γιβραλτάρ - Δείτε βίντεο

Γιβραλτάρ: «Επίθεση» από φάλαινες όρκα σε σκάφος στο Γιβραλτάρ - Δείτε βίντεο

«Επιτέθηκαν» σε ολλανδικό σκάφος εν ώρα αγώνα, δαγκώνοντας τα πηδάλια - Τι λέει το πλήρωμα για τα αγωνιώδη 15 λεπτά

falaina
Ένα σκάφος που συμμετείχε στον αγώνα «Ocean Race» είχε «στενή επαφή» με όρκες κατά την προσέγγιση στο στενό του Γιβραλτάρ την Πέμπτη, όταν τα κοίτη άρχισαν να σπρώχνουν τα πηδάλιά του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο «Guardian», ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο πλήρωμα και ζημιές στο σκάφος. Οι υπεύθυνοι του «Ocean Race» δήλωσαν ότι οι «επιθέσεις όρκας» σε σκάφη στην περιοχή γύρω από το Γιβραλτάρ, έχουν γίνει πιο συχνές, με τα σκάφη να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σε ορισμένες περιπτώσεις.

ORCA ENCOUNTER AT GIBRALTAR FOR TEAM JAJO | The Ocean Race


Το πλήρωμα της ομάδας JAJO της Ocean Race έζησε τη στιγμή με κομμένη την ανάσα κατά την προσέγγισή τους στο Στενό του Γιβραλτάρ την Πέμπτη, όταν το σκάφος τους δέχθηκε επίθεση από ένα κοπάδι από όρκες.

Βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει τις όρκες, γνωστές και ως φάλαινες δολοφόνοι, να κάνουν κύκλους γύρω από το ολλανδικό σκάφος, πριν επιταχύνουν προς το μέρος του, να το εμβολίζουν και να δαγκώνουν τα πηδάλια, ενώ το πλήρωμα χτυπάει το κύτος σε μια προσπάθεια να τις απομακρύνει.

«Αυτή ήταν μια τρομακτική στιγμή», δήλωσε ο κυβερνήτης της ομάδας JAJO, Jelmer van Beek.

 Τα περιστατικά αλληλεπίδρασης όρκας με σκάφη έχουν αυξηθεί στην περιοχή και οι ειδικοί εικάζουν ότι τα κοίτη μπορεί να «διδάσκουν» το ένα στο άλλο τη συμπεριφορά αυτή. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρόμοια επίθεση αναφέρθηκε στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.

Ο Van Beek ανέφερε ότι το πλήρωμα επιβράδυνε το σκάφος και κατέβασε τα πανιά όταν οι όρκες άρχισαν να χτυπούν το σκάφος. "Ευτυχώς, μετά από μερικές επιθέσεις, έφυγαν... Ήταν μια τρομακτική στιγμή", είπε.

Κλείσιμο
Οι ναυτικοί είχαν προβλέψει την πιθανότητα συνάντησης με όρκα στην περιοχή και είχαν σχεδιάσει την αντίδρασή τους, σύμφωνα με τον Brend Schuil, δημοσιογράφο του JAJO επί του σκάφους. "Φαινόταν πιο επιθετικές/παιγνιώδεις όταν πλέαμε με ταχύτητα", σημείωσε ο Schuil. "Μόλις μειώσαμε ταχύτητα, άρχισαν επίσης να είναι λιγότερο επιθετικοί στις επιθέσεις τους".

Ο Schuil πρόσθεσε ότι το περιστατικό διήρκεσε 15 λεπτά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης