Ραπουνζέλ: Η ηρωίδα του παραμυθιού που έδωσε το όνομά της στο σύνδρομο κατάποσης μαλλιών

Ραπουνζέλ: Η ηρωίδα του παραμυθιού που έδωσε το όνομά της στο σύνδρομο κατάποσης μαλλιών

Τα θρυλικά αδέλφια Γκριμ και η ιστορία τους που ενέπνευσε και την Disney μεταμορφώνοντας την Ραπουνζέλ σε πριγκίπισσα

rapunzel
Το σύνδρομο Ραπουνζέλ το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της νεαρής κοπέλας στη Θεσσαλονίκη είναι μια εξαιρετικά σπάνια εντερική πάθηση στον άνθρωπο που οφείλεται στην κατάποση μαλλιών (τριχοφαγία).

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τη μακρυμάλλα Ραπουνζέλ στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Ειδικότερα, η Ραπουνζέλ είναι ένα γερμανικό παραμύθι ευρύτερα γνωστό από την συλλογή παραμυθιών και πρωτοεκδόθηκε το 1812 ως μέρος του βιβλίου τους.

Πλοκή

Ένα μοναχικό ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, ζει δίπλα σε έναν περιφραγμένο κήπο, που ανήκει σε μια κακιά μάγισσα ονόματι Ντάμα Γκόθελ. Η σύζυγος, ενώ βιώνει τις λιγούρες που έχουν να κάνουν με τον ερχομό της πολυαναμενόμενης εγκυμοσύνης, παρατηρεί το φυτό λυκοτρίβολο (στα γερμανικά rapunzel) να μεγαλώνει στον κήπο και το λαχταρά.

Αρνείται να φάει ο,τιδήποτε άλλο και αρρωσταίνει, ο σύζυγός της αρχίζει να φοβάται για τη ζωή της. Μια νύχτα ο άντρας της μπαίνει κρυφά στον κήπο, για να πάρει μερικά από αυτά.

rapunzel-paramythi-1


Η γυναίκα του φτιάχνει μια σαλάτα με τα λυκοτρίβολα και τρώει λαίμαργα από αυτήν. Είναι τόσο νόστιμη, που ο σύζυγος πηγαίνει ξανά να μαζέψει για εκείνη. Όπως όμως ανεβαίνει στον τοίχο για να επιστρέψει στο σπίτι, η Ντάμα Γκόθελ τον πιάνει και τον κατηγορεί για κλέφτη. Εκείνος την ικετεύει για έλεος και εκείνη συμφωνεί να είναι επιεικής μαζί του επιτρέποντάς του να πάρει όσα λυκοτρίβολα θέλει, με τον όρο ότι το μωρό θα το δώσουν σε εκείνη, όταν γεννηθεί. Απελπισμένος συμφωνεί.

Όταν η γυναίκα του γεννάει το κοριτσάκι, η Ντάμα Γκόθελ το παίρνει και το μεγαλώνει σαν δικό της. Το ονομάζει Ραπουνζέλ από το φυτό που η μαμά της λαχταρούσε. Μεγαλώνει και γίνεται το πιο όμορφο παιδί του κόσμου, με μακριά χρυσαφένια μαλλιά.

Όταν γίνεται δώδεκα ετών, η Ντάμα Γκόθελ την κλειδώνει μέσα σε έναν πύργο στη μέση του δάσους, χωρίς πατήματα για να ανέβει κανείς ούτε και πόρτα, με μόνο ένα δωμάτιο και ένα παράθυρο.

Κλείσιμο
Για να επισκεφθεί την Ραπουνζέλ, η Ντάμα Γκόθελ στέκεται κάτω από τον πύργο και φωνάζει: Ραπουνζέλ, Ραπουνζέλ, ρίξε κάτω τα μαλλιά σου, ώστε να μπορέσω να ανέβω τη χρυσή σκάλα.

Μια μέρα, ένας πρίγκιπας ιππεύει μέσα στο δάσος και ακούει τη Ραπουνζέλ να τραγουδάει από τον πύργο. Γοητευμένος από την αιθέρια φωνή της, την αναζητά και ανακαλύπτει τον πύργο, αλλά είναι φυσικά αδύνατο να εισέλθει μέσα. Επιστρέφει συχνά για να ακούει την όμορφη φωνή της και μια μέρα βλέπει την επίσκεψη της Ντάμας Γκόθελ, έτσι μέσω αυτής μαθαίνει πώς να έχει πρόσβαση στον πύργο.

Όταν η Ντάμα Γκόθελ φεύγει, ο πρίγκιπας καλεί τη Ραπουνζέλ να ρίξει κάτω τα μαλλιά της. Όταν το κάνει, εκείνος ανεβαίνει και οι δυο τους ερωτεύονται. Έπειτα της ζητάει να τον παντρευτεί και εκείνη δέχεται.

Μαζί σχεδιάζουν τρόπους για να δραπετεύσουν: αποφεύγοντας την Ντάμα Γκόθελ που την επισκέπτεται την ημέρα, ο πρίγκιπας έρχεται κάθε νύχτα και φέρνει στη Ραπουνζέλ ένα κομμάτι μετάξι, που αυτή το υφαίνει μέσα στη σκάλα. Προτού το σχέδιο αποδώσει καρπούς, πάντως, εκείνη του δίνεται.

Στην πρώτη εκδοχή των Γκριμ, η Ραπουνζέλ λέει αθώα πως το φόρεμα τη στενεύει γύρω από τη μέση (λόγω της εγκυμοσύνης), στη δεύτερη εκδοχή, ρωτάει την Ντάμα Γκόθελ (σε μια στιγμή που ξέχασε) γιατί της είναι πιο εύκολο να ζωγραφίσει τον πρίγκιπα και όχι εκείνη.

Η Γκόθελ εξαγριωμένη, κόβει το μεγαλύτερο μέρος των μαλλιών της Ραπουνζέλ και την εξορίζει μέσα στην ερημιά, για να φροντίσει τον εαυτό της μόνη της. Όταν ο πρίγκιπας την καλεί εκείνη τη νύχτα, η Ντάμα Γκόθελ ρίχνει τα κομμένα μαλλιά, για να ανέβει αυτός.

Προς έκπληξή του, βρίσκει τον εαυτό του να κοιτάζει εκείνη αντί της Ραπουνζέλ, που δε βρίσκεται πουθενά. Όταν η Γκόθελ του λέει σε μια στιγμή ζήλιας ότι δε θα δει ποτέ ξανά τη Ραπουνζέλ, ο πρίγκιπας πηδάει από τον πύργο και πέφτει επάνω σε κάτι αγκάθια, που τον τυφλώνουν.

Για μήνες, περιπλανιέται και τελικά φτάνει στην ερημιά, όπου ζει η Ραπουνζέλ με τα δίδυμα που γέννησε: ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Μια ημέρα, ενώ αυτή τραγουδάει, ο πρίγκιπας ακούει τη φωνή της και επανασυνδέονται. Όταν πέφτει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, τα δάκρυά της γιατρεύουν την όρασή του. Ο πρίγκιπας οδηγεί εκείνη και τα δίδυμα στο βασίλειό του, όπου ζουν ευτυχισμένοι για πάντα.

Σε κάποιες εκδοχές της ιστορίας, τα μαλλιά της Ραπουνζέλ μεγαλώνουν μαγικά με το άγγιγμα του πρίγκιπα. Άλλη εκδοχή της ιστορίας τελειώνει με την αποκάλυψη της Ντάμας Γκόθελ να έχει αφήσει τα μαλλιά της Ραπουνζέλ μετά την πτώση του πρίγκιπα από τον πύργο, που γλίστρησαν από τα χέρια της. Τότε εκείνη έπεσε μέσα στον πύργο, όπου και παγιδεύτηκε.

Η Ραπουνζέλ στη Disney

Εν τω μεταξύ το διάσημο παραμύθι πέρασε στην σφαίρα του σύμπαντος της Disney μέσα από την 50ή ταινία κινουμένων σχεδίων Tangled (2010) των Walt Disney Animation Studios. Με τη φωνή της Αμερικανίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας Μάντι Μουρ, η Ραπουνζέλ είναι μια νεαρή πριγκίπισσα που αγνοεί τη βασιλική της κληρονομιά από μια ματαιόδοξη γριά, τη Μητέρα Γκόθελ, η οποία την μεγαλώνει σε έναν απομονωμένο πύργο για να εκμεταλλευτεί τις θεραπευτικές ικανότητες των μαλλιών της και να παραμείνει για πάντα νέα και όμορφη.

TANGLED | Original Movie Trailer | Official Disney UK


Η Ραπουνζέλ, την οποία δημιούργησε και φιλοτέχνησε ο Glen Keane, βασίζεται χαλαρά στον ομώνυμο χαρακτήρα του ομώνυμου παραμυθιού των αδελφών Γκριμ. Ο χαρακτήρας προσαρμόστηκε σε μια λιγότερο παθητική ηρωίδα για την ταινία.

Η κριτική υποδοχή της Ραπουνζέλ ήταν γενικά θετική, με τους κριτικούς να επαινούν τη ζωηρή, ζωντανή προσωπικότητά της και την ανεξαρτησία της.

Η δέκατη πριγκίπισσα της Disney, η Ραπουνζέλ εισήχθη επίσημα στη σειρά στις 2 Οκτωβρίου 2011, αποτελώντας το πρώτο μέλος του franchise που κινείται σε υπολογιστή και την πρώτη ευρωπαϊκή πριγκίπισσα εδώ και 20 χρόνια, με τελευταία την Μπελ από την Πεντάμορφη και το Τέρας (1991). Η εμφάνισή της και η προσωπικότητά της έχουν προκαλέσει πολλές συγκρίσεις μεταξύ αυτής και μιας από τις προηγούμενες πριγκίπισσες της Disney, της Ariel από τη Μικρή Γοργόνα (1989), από την οποία εμπνεύστηκε.


«Έβαζε τα μαλλιά στο στόμα σε στιγμές αμηχανίας» - Πώς η παιδοχειρουργός αντιλήφθηκε το σύνδρομο Ραπουνζέλ στη 14χρονη

Μητσοτάκης από Σαλαμίνα: Θα στηρίξουμε την οικογένεια, θα αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις

Θετικά στον στρεπτόκοκκο έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου από τη Νάουσα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης